Banner 980x90

6 ieteikumi, kā optimizēt izdevumus un uzlabot finansiālo situāciju

Tiekties uz lielākiem ienākumiem ir labi, jo tas nozīmē attīstību, izaugsmi un savu iespēju paplašināšanu. Tomēr darba spēju un laika mums ir tik, cik ir. Ne vienmēr strādāt vairāk ir piemērots risinājums. Nereti vispirms vajadzētu atbildīgi paskatīties uz saviem jau esošajiem finanšu resursiem un saprast, kā tie tiek izmantoti. 

Varbūt šo pašu līdzekļu ietvaros ir apslēpts būtisks potenciāls, kurš tikai ir jāatrod. Ar saviem ienākumiem mēs varam rīkoties tālredzīgāk un apdomīgāk, palielinot finansiālo stabilitāti. Kā par esošo naudu iegūt vairāk un kā to izlietot gudrāk? 

Sākt sekot saviem izdevumiem un tos plānot
Mēs nevaram gudrāk izmantot savu naudu, ja nesaprotam, cik daudz mums tās ir un kā tā šobrīd tiek iztērēta. Tāpēc pirmais solis uz finanšu sakārtošu ir savu patieso izdevumu ieraudzīšana. Lai to panāktu, ir jāsāk pierakstīt gan savus ienākumus, gan izdevumus, definējot jomas, kurām nauda tiek novirzīta. 

Cik tērējat transportam, cik pārtikai, izklaidēm, apģērbam, mājoklim utt. Un tad, ieraugot šo finanšu sadalījumu, var sākt domā, vai un kā katrā pozīcijā vajadzētu kaut ko mainīt. Kādas ir alternatīvas esošajiem izdevumiem, kas varētu būt lētākas vai pat pilnībā bez maksas? 

Plānot maltītes un produktu iegādi
Viena no ļoti apjomīgām tēriņu jomām, kur atdodam būtisku daļu savas naudas, ir pārtika. Diemžēl daļa no šīs nauda tiek izmesta arī miskastē, jo vairumam cilvēku ir paradums iepirkt pārtiku haotiski, neapēst nopirkto, izmest atkritumos, gatavot pārāk daudz utt. Sakārtojot šo jomu, iespējams ietaupīt pat līdz 40% no tiem izdevumiem, ko līdz šim tērējāt pārtikai. Protams, te varbūt nebūs runa par ģimenēm, kas jau dzīvo tuvu vai zem iztikas minimuma, kurām nepietiek naudas pamatproduktu iegādei un veselīgām maltītēm. 

Plānojot maltītes un veidojot sarakstu ar produktiem, ejot uz veikalu tikai vienu vai divas reizes nedēļā, iespējams ievērojami optimizēt šos izdevumus. Vairs nevajadzēs izmest pārtiku, kā arī izsalkumā un steigā pirkt produktus, kurus nemaz neapēdīsiet. Vēl ietaupījumu var sniegt pārtikas un uzkodu ņemšana līdzi, lai samazinātu to līdzekļu apjomu, kas tiek atstāts kioskos, kafejnīcās un restorānos.

Atteikties no nevajadzīgiem tēriņiem, izvērtēt savas patiesās vajadzības
Atteikšanās no nevajadzīgiem un pārmērīgiem tēriņiem neattiecas tikai uz pārtiku, bet visām jomām. Ko mēs patērējam un pērkam tikai tāpēc, ka ir citiem un reklāmas ietekme? 

Ja mēs patiesi un atklāti apzinātos savas vajadzības, nedomājot, ko teiks citi, tad spētu atteikties no daudziem pirkumiem un pakalpojumiem, kuri patiesībā nenes ne gandarījumu, ne laimi. Tas īpaši attiecas uz luksusa precēm, kuru iegādei bieži vien pat tiek ņemti kredīti. Un tas tikai tāpēc, ka gribam sabiedrībā izskatīties smalki, skaisti, "dārgi". Tā nebūt nav nobrieduša un atbildīga cilvēka attieksme pret saviem līdzekļiem un pasaules resursiem, to gudru patēriņu.

Aizņemties vai pirkt lietotu
Tik daudzas lietas mums ir nepieciešamas uz īsu mirkli vai tikai vienai reizei. Kāpēc tās pirkt jaunas un pēc tam nolikt plauktā, ja tā vietā varat sarunāt un aizņemties no drauga vai kaimiņa? Varbūt varat atrast lietotu preci labā stāvokli, kas izmaksās krietni mazāk? 

Tā ir gan atbildīga attieksme pret planētas resursiem, gan saviem līdzekļiem. Piemēram, kāpēc uzturēt auto un maksāt visādus nodokļus, ja dzīvojat pilsētā, līdz darbam ir pāris pieturu, bet uz laukiem aizbraucat reizi mēnesī? Vai daudz izdevīgāk nav nepieciešamības gadījumā auto aizņemties vai iznomāt? Ja plānojat atpūtas braucienu pie dabas, bet nav vajadzīgā aprīkojuma, kāpēc to visu pirkt par dārgu naudu, ja var iznomāt vai sarunāt no kāda drauga, paziņas? 

Apvienot kredītus vienā maksājumā
Ja jums ir vairāki kredīti, tad ietaupīt varat arī tad, ja tiek veikta kredītu apvienošana vienā maksājumā. Tas ļauj gan samazināt procentu likmes, gan iegūt izdevīgākus aizdevuma nosacījumus, gan ietaupīt savu laiku. 

Kredītu apvienošana vienā maksājumā gan uzlabos kredītvēsturi, gan mazinās riskus, ka jāizmanto maksājumu pārcelšana, jāmaksā soda procenti u.c. Kredītu apvienošana vienā maksājumā ir labs lēmums, ja esošie aizdevumi vairs nešķiet izdevīgi, ja nav iespējams vienoties par izmaiņām atmaksas grafikā, kad ir grūtības segt visus maksājumus. Vairāk par to, kā notiek kredītu apvienošana vienā maksājumā, varat uzzināt https://latvijashipoteka.lv/kredits-pret-nekustamo-ipasumu/kreditu-apvienosana/

Krāt gan lielākiem pirkumiem, gan neplānotiem izdevumiem
Taupība nav netikums, bet gan apdomīga un tālredzīga rīcība. Taupība būtu jāievēro arī tiem, kuriem līdzekļu ir pietiekami. Vienmēr labāk apdomāt katru izdevumu pozīciju un nepieciešamību. Krāšana ir labs veids, kā īstenot lielākus plānus, veikt lielākus pirkumus, jo tie nebūs spontāni. 

Iekrājumi arī pasargā no nestabilitātes negaidītu izdevumu situācijās, kā arī mazina iespēju, ka vajadzēs ļauties neizdevīgiem kredītu piedāvājumiem. Eksperti apgalvo, ka ikvienam vajadzētu būt iekrājumiem vismaz 2-3 mēnešalgu apmērā, lai nestabilā situācijā nezaudētu kontroli pār savu budžetu, nepieņemtu neapdomīgus finanšu lēmumus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)