Banner 980x90

6 veselības speciālisti, kuri jāapmeklē arī tad, ja nav sūdzību

Ilgstošas sāpes un slikta pašsajūta nepārprotami ir iemesls, lai cilvēks meklētu ārstu palīdzību. Bet pie ārstiem būtu jādodas arī tad, ja nesāp un nav nekādu sūdzību, lai veiktu veselības pārbaudes un būtu daudzām slimībām soli priekšā. Kuri ir tie veselības speciālisti, kuri jāapmeklē profilaktiskos nolūkos? To jums atgādināsim šajā rakstā.

Ģimenes ārsts
Ģimenes ārsts ir tas primārais veselības sargs, kurš nodrošina ļoti būtisku saskares punktu starp pacientu un veselības aprūpes sistēmu. Vismaz reizi gadā ģimenes ārstu vajadzētu apmeklēt arī tad, ja nav nekādu sūdzību, jo vizītes laikā ārsts varēs veikt pamata pārbaudes, lai izvērtētu pacienta veselību dinamikā. 

Var gadīties, ka pacients neizjūt nekādu diskomfortu, bet ģimenes ārsts, veicot pārbaudes, redz novirzes no normas. Tādā gadījumā ģimenes ārsts būs tas, kurš vajadzības gadījumā nozīmēs analīzes, uzrakstīs nosūtījumus pie citiem speciālistiem, arī sniegs rekomendācijas par vēlamajām izmaiņām dzīvesveidā. Tāpat ģimenes ārsts arī seko līdzi tam, lai būtu veiktas visas nepieciešamās vakcīnas, kā arī atgādinās par pārbaudēm, kuras ieteicamas katrā vecuma grupā sievietēm un vīriešiem.  

Zobārsts
Rūējoties par zobiem un mutes veselību, profilaksei ir ļoti liela nozīme. Ideālā variantā pie zobārsta būtu jādodas tikai uz savlaicīgām profilaktiskajām pārbaudēm. Vislabāk zobārstu apmeklēt 1–2 reizes gadā. Zobārsts pārbaudīs mutes stāvokli, laikus pamanīs pat mazākos bojājumus, ko var ātri novērts, neļaujot zobiem bojāties tālāk un nonākt līdz zobu zaudēšanai. Regulāras vizītes zobārsta kabinetā aiztaupīs nepatīkamas zobu sāpes un arī samērā lielus izdevumus par zobu labošanu un pat protezēšanu.

Zobu higiēnists
Zobu higiēnists ir otrs mutes veselības speciālists, kurš būtu jāapmeklē 1–2 reizes gadā profilakses nolūkos. Zobu higiēnists veic mutes dobuma ģenerāltīrīšanu, atvieglojot darbu zobārstam, kā arī samazinot zobu bojāšanos, sliktas elpas viedošanos. Regulāri veikta zobu higiēna var palīdzēt zobārsta kabinetā pavadīt vēl mazāk laikā un samazināt tēriņus par zobu labošanu. 

Ginekologs
Ginekologs ir tas ārsts, kurš sievietēm jāapmeklē ne tikai tad, kad ir grūtniecība vai ir kādas sūdzības par intīmo veselību, bet katru gadu profilaktiskos nolūkos. Ginekoloģiskās saslimšanas ne vienmēr ir jūtamas un pamanāmas, tāpēc profilakse un regulāras pārbaudes ir ļoti svarīgas, lai iespējamās saslimšanas pamanītu vēl to agrīnā stadijā, kad ar tām cīnīties ir daudz vieglāk. Ginekologs veiks dzemdes kakla vēža pārbaudes, ko reizi trijos gados apmaksā valsts, kā arī veiks pārbaudes uz citām saslimšanām. 

Ja jūs vēl esat sava īstā un uzticamā ginekologa meklējumos, tad ir vērts iepazīties ar I. Vasaraudzes privātklīniku, kur katrs ginekologs ir augstas klases profesionālis, kurš strādā pēc Eiropas vadošo klīniku standartiem ginekoloģijā.

Urologs
Ja sievietēm jāapmeklē ginekologs, tad vīriešu uzticamais ārsts ir urologs. Šo speciālistu regulāri vajadzētu apmeklēt vīriešiem jau no 40 gadu vecuma vai pat agrāk. Pēc 50 gadu vecuma īpaša uzmanība jāpievērš prostatas vēža riskiem. Agrīnā stadijā atklāts prostatas vēzis ir pilnībā izārstējams. Īpaši uzmanīgiem jābūt tiem vīriešiem, kuriem jau ģimenē ir bijuši šādi saslimšanas gadījumi. Tad profilaktiskām pārbaudēm ir īpaši liela nozīme. 

Acu ārsts
Laba redze ir viena no dzīves pamatkvalitātēm. Redzes pasliktināšanās var ievērojami ietekmēt dzīves kvalitāti, radīt diskomfortu, traucēt gan profesionālajā, gan privātajā dzīvē. Tāpēc ir svarīgi uzmanīt acu veselību. Jebkuru sūdzību gadījumā savlaicīgi jāvēršas pie acu ārsta. Bet vislabāk, ja reizi gadā tiek veikta profilaktiska redzes pārbaude, jo bieži redzes pasliktināšanās notiek lēnām, pacienti pie tā pierod, nemaz nesaprotot, ka redze kļūst vājāka. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)