Banner 980x90

8 noderīgi padomi iepirkumu saraksta izveidei

Mūsdienās viena no svarīgākajām prasmēm ir spēja pareizi iepirkties un nepārtērēties. Tikai tad, ja esam veikuši pārdomātu lēmumu un iegādājušies vajadzīgu preci, turklāt par izdevīgu cenu, finansiālā puse necietīs. Tiesa, ne vienmēr varam atļauties iegādāties jaunu sadzīves tehniku, ja vecā sabojājusies, neatkarīgi no tā, vai jaunajai tehnikai ir bijusi atlaide vai nē. Dažkārt kā risinājums var būt patēriņi kredīti, kas piedāvā aizņemties naudu, bet to atmaksāt vēlāk. Protams, pirms aizņemšanās ir jāizvērtē sava maksātspēja.
Lai vai kā, ir svarīgi iepirkties gudri un pārdomāti, un izvairīties no mirkļa iegribu apmierināšanas, iegādājoties to, kas nav nepieciešams, tādēļ pirms došanās uz veikalu vajadzētu izveidot iepirkumu sarakstu. Turpinājumā 8 padomi, kā šādu sarakstu izveidot.
 
1. Nosaki savu budžetu, pirms dodies uz veikalu
Iepirkumu saraksta izmantošana nozīmē ne tikai uzskaitīt visus nepieciešamos pirkumus un fiksēt to aptuvenās izmaksas, bet arī domāt uz priekšu. Piemēram, ja vēlies ietaupīt un šo naudu nolikt krājkasē, lai atliktu kādam svarīgākam mērķim, nosaki maksimālo summu, kuru vari tērēt par konkrētiem produktiem. Tā motivēsi sevi iekļauties noteiktajā budžetā un pasargāsi sevi no pārtērēšanās.
 
2. Pirkumus sadali pa kategorijām
Pirkumu sadale pa kategorijām – pārtika, apģērbs, sadzīves preces un citas preces – radīs zināmu disciplīnu un konkrētību. Bieži vien cilvēki neapzinās, cik ļoti kategorizēšana var palīdzēt nepārtērēties. 
Ja pirkumus sadalīsi pa kategorijām, tad vieglāk orientēsies lielveikalu plauktos un varēsi izsekot līdzi savam iepriekš sastādītajam budžetam.
 
3. Veic savu izdevumu pierakstus
Tikai tad, ja regulāri pierakstīsi savus izdevumus, varēsi rūpīgāk sekot līdzi saviem tēriņiem un novērtēt, vai tie atbilst plānotajam budžetam.
Produktu cenu uzskaite ļaus izvērtēt, vai veikala piedāvātā cena ir adekvāta un izdevīga. Tā kā veikalu ir pietiekami daudz un tie ir dažādi, veikala nomaiņa var palīdzēt ietaupīt.
 
4. Netērē laiku pie produktiem, ja tos negrasies pirkt
Mūsdienās veikali ir ik uz soļa. Tie spēj gan vilināt, gan maldināt, tādēļ ir svarīgi saprast, ka tikai vadoties pēc iepirkumu saraksta, Tu sev neradīsi liekus un nevajadzīgus tēriņus. Tāpēc ieteikums – netērē savu laiku pie produktiem, ja tos nemaz negrasies pirkt! Protams, skatīšanās nekad nav bijusi aizliegta, taču ir jāsaprot, ka vēlmes pēc tikko aplūkotās preces iezogas nemanot.
 
5. Izmanto akcijas un atlaides
Dažādas akcijas un atlaides pārtikas veikalos jau ir kļuvušas par ko pašsaprotamu, un ne velti. Akcijas manāmi samazina tēriņus. Vadoties pēc iepirkumu saraksta, Tu apzināsies, ka akcijas un atlaides nemaz neesi ieplānojis, taču tas ir izdevīgi. Ja redzi krāsaino cenu zīmes, tad izmanto tās, jo tās var palīdzēt ietaupīt.
 
6. Eksperimentē ar preču sortimenta zīmoliem
Vai esi pamanījis, ka populārāko preču zīmoli veikalos ir izvietoti acu augstumā? Ir vērts eksperimentēt, piemēram, atsakoties no iemīļotā zīmola, tā vietā izmēģinot kādu citu – izdevīgāku piedāvājumu no mazāk zināma brenda, kas nebūt nenozīmē, ka tas būs sliktāks. 
 
7. Iepirkumu grozā neliec vairāk, kā plānots
Lēna un relaksējoša mūzika, kas skan veikalos, var likt uz kādu laiku uzkavēties ilgāk, kas nozīmē, ka klients izpētīs teju katru preci, un, ļoti iespējams, iegādāsies vairāk, nekā pirms stundas plānojis. 
Ja dodies uz veikalu ar salīdzinoši īsu preču sarakstu, tad neņem ratiņus, bet gan grozu. Izvēloties preces likt ratos, Tu gribēsi to piepildīt, arī iegādājoties nevajadzīgas lietas. Uzmanīgi seko savam iepirkumu sarakstam un neliec grozā vairāk kā plānots! 
 
8. Pārbaudi čeku
Bieži vien aizmirstam pēc pirkumu veikšanas pārbaudīt čeku, kas nozīmē, ka gadījumā, jo notikusi kāda kļūda, piemēram, iegādāta prece, kurai kasē neuzrādās atlaide, lai gan tā ir, nevarēsi apstrīdēt savu pirkumu. Atrodoties pie kases un samaksājot par precēm, uzreiz pārbaudi čeku, vai tur nav kādu neprecizitāšu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)