Banner 980x90

Aizgādnības informācijas sistēma darbu sāks gadu vēlāk - 2020.gadā

Rīga, 8.janv., LETA. Aizgādnības informācijas sistēma šogad darboties tomēr nesāks - to iecerēts sākt izmantot 2020.gadā, liecina Labklājības ministrijas (LM) ziņojums valdībai.

Saeima jau 2017.gada vasarā pieņēma grozījumus Bāriņtiesu likumā, kas paredz izveidot Aizgādnības informācijas sistēmu. Grozījumu mērķis ir nodrošināt, ka informācija par bāriņtiesu aizgādnības lietām būtu pieejama elektroniski, turklāt vienuviet, un kompetentās institūcijas varētu piekļūt datiem, kas nepieciešami, lai iestātos par aizgādnībā esošo personu tiesību aizsardzību, iepriekš skaidroja Saeimā.

Šī sistēma aizstātu līdz šim pastāvējušo katras bāriņtiesas izveidoto aizgādnības lietu reģistru, kas vairumā bāriņtiesu pastāv vienīgi papīra formātā. Plānots, ka tā būs valsts informācijas sistēmas "Integrētā iekšlietu informācijas sistēma" sastāvdaļa. Tajā būs iekļauti dati ne vien par nepilngadīgajiem, bet arī pilngadīgām personām, kurām ir ierobežota rīcībspēja un iecelts aizgādnis.

LM skaidro ziņojumā valdībai skaidro, ka 2014.gadā Ministru kabinets tai uzticēja izstrādāt un iesniegt grozījumus arī Bāriņtiesas darbības noteikumos, nosakot, ka par aizgādnībā esošām personām ziņas būs jāievieto Integrētajā iekšlietu informācijas sistēmā.

Sākotnējais grozījumu izstrādes termiņš bija 2016.gada decembris, taču vēlāk tas tika pagarināts līdz 2018.gada 1.jūlijam. Šāds termiņš bija noteikts tādēļ, lai ziņu apstrādi par aizgādnībā esošām personām varētu sākt šī gada 1.janvārī.

"Tomēr objektīvu iemeslu dēļ Aizgādnības informācijas sistēma ieviešanai ir nepieciešams papildus laiks un no 2019.gada 1.janvāra šajā sistēma vēl nav iespējams strādāt, jo tās pabeigšanai 2018.gadā netika rasti nepieciešamie budžeta līdzekļi. Vienlaikus Aizgādnības informācijas sistēmas ieviešanas termiņa maiņa ir saistīta ar mērķi nodrošināt valsts budžeta līdzekļu ekonomiju," norāda ministrija.

LM skaidro, ka šogad plānota "Integrētās iekšlietu informācijas sistēmas" pārcelšana uz jaunu platformu, līdz ar ko neesot bijis lietderīgi Aizgādnības informācijas sistēmu 2018.gadā veidot vecajā platformā.

Ņemot vērā, ka atlikta Aizgādības informācijas sistēmas ieviešana, šodien valdība precizēja arī ar to saistītā tiesiskā regulējuma izstrādes termiņu. Proti, noteikumu projekts "Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas noteikumi" tiks izstrādāti līdz šī gada 1.jūlijam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)