Banner 980x90

Attīstošās rotaļlietas – kāds no tām labums un kā izvēlēties

Rotaļlietas un rotaļāšanās ir viens no veidiem, kā bērns iepazīst apkārtējo pasauli, attīsta savas iemaņas un iegūst jaunas zināšanas. Ar rotaļlietu palīdzību bērns var apgūt tiešām daudz – attīstīt roku motoriku, iepazīt formas, krāsas, materiālus, apgūt arī skaitļus un burtus. Attīstošās rotaļlietas patiešām ir ļoti noderīgas, lai bērnu nodarbinātu un attīstītu izklaidējošā un viņam aizraujošā veidā.

Ir svarīgi izvēlēties bērna vecumposmam atbilstošas attīstošās rotaļlietas, lai bērnam tās interesētu un arī sniegtu vēlamo ieguvumu. Jo lielāks aug bērns, jo sarežģītākām rotaļām viņš ir gatavs. Aug viņa intelektuālā attīstība un līdz ar to arī spēja tikt galā ar āķīgākām spēlēm un rotaļlietām.

Attīstošo rotaļlietu klāsts veikalos ir plašs
Mūsdienās vecākiem nav negādu grūtību nodrošināt bērnus ar attīstošajām rotaļlietām, jo to piedāvājums veikalu plauktos ir ļoti plašs. Drīzāk grūtības varētu būt ar izvēli tik lielā piedāvājumā. Tāpēc rotaļlietu ražotāji ir padomājuši, kā atvieglot vecāku izvēli. Rotaļlietu pavadošajos dokumentos parasti ir norādīts vecums, kādam šī rotaļlieta ir piemērota. 

Jāatceras, ka šīs vecuma norādes ir aptuvenas, jo katrs bērns attīstās savā tempā. Ne vienmēr viņš jau būs gatavs rotaļlietai, kas paredzēta viņa vecumam. Drošības nolūkos vienmēr jāievēro ierobežojums, ko ražotājs norāda, ja rotaļlieta satur sīkas detaļas un nav piemērota zīdaiņiem un bērniem līdz 3 gadu vecumam. 

Attīstošās rotaļlietas plašā izvēlē piedāvā bērnu preču veikals "Chicco", kas parūpējies, lai tās ērti var iegādāties arī internetā:
https://www.chicco.lv/preces/rotallietas/attistosas-un-muzikalas.html.

Katram vecumposmam citas rotaļlietas
Līdz 1 gada vecumam mazulis tikai sāk iepazīt pasauli un tās kārtību. Mazuļiem piemērotas ir vienkāršas attīstošās rotaļlietas, kas palīdz iepazīt formas, faktūras, mudina attīstīt roku veiklību. Bērni šajā vecumā koncentrējas uz skaņu, krāsām, laukumiem, mācās izsekot rotaļlietai un koncentrēties. Rotaļlietām jābūt drošām, ērti satveramām, bez sīkām detaļām, ko atdalīt. Laba izvēle būs grabuļi, riņķi ar sakārtiem elementiem, velkamas un stumjamas rotaļlietas, liela izmēra kluči, piramīdas, lieli attēli.

No 1 līdz 3 gadiem bērns jau ir apguvis pamatiemaņas, daudz veiklāk darbojas ar rokām un ir gatavs jauniem izaicinājumiem. Tās jau ir attīstošās rotaļlietas ar vairākām detaļām – liela izmēra puzles, skanošas rotaļlietas ar pogām un dažādiem elementiem, arī kluči un liela izmēra konstruktori. Laba izvēle būs rotaļlietas, ko var šķirot, salīdzināt, savienot utt.

No 3 līdz 5 gadu vecumam bērns jau ir ar labi attīstītu atmiņu, iztēli un loģisko domāšanu. Viņš ir ar lielu vēlmi mācīties, darboties. Rotaļlietām jākļūst vēl sarežģītākām, ar vairākiem elementiem, sīkākām detaļām. Tāpat jādomā, kā šajā vecumposmā iedot maksimāli daudz jaunas informācijas un zināšanu, jo tā ļoti labi nosēžas bērna zemapziņā. Droši var jau mācīties burtus un pat svešvalodu.

Attīstošās rotaļlietas var izgatavot arī pašu spēkiem
Attīstošo rotaļlietu iegāde ir arī naudas jautājums, tāpēc vecākiem nevajag justies vainīgiem, ka nevar nopirkt bērnam daudz rotaļlietu. Pietiks ar dažām kvalitatīvām un noderīgām. Kā arī attīstošās rotaļlietas un nodarbes vienmēr var izdomāt un izgatavot pašu spēkiem. Un pat kopā ar bērnu, ja viņš jau ir gana liels.

Mazākajiem bērniem var uzšūt aktivitātes kubu, lielākiem var izgatavot attēlu kartītes, sagādāt parastus koka klucīšus, izmantot dabas materiālus un virtuves rīkus, kas parasti bērniem ļoti patīk. Idejas attīstošām aktivitātēm un rotaļlietām var atrast internetā. Atliek tikai ļauties savam radošajam garam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)