Banner 980x90

"Dabas skaitīšana" otrajā sezonā 220 eksperti apsekos teju pusmiljonu hektāru Latvijas teritorijas

Rīga, 23.apr., LETA. Līdz aprīļa beigām aptuveni 50 000 zemes īpašnieki savās deklarētajās dzīves vietās saņems informatīvu vēstuli par viņiem piederošajā zemē šogad plānotu projekta "dabas skaitīšana" ekspertu vizīti, aģentūru LETA informēja projekta vadītājas asistente Ilze Reinika.

Šogad, līdzīgi kā pērn, "dabas skaitīšana" paredzēta laika posmā no aprīļa līdz novembrim. Iedzīvotāji, kuru īpašums tiks apsekots šogad, par tajā apzinātajām dabas vērtībām informāciju saņems 2019.gadā.

Reinika norādīja, ka pērnā gada rezultāti liecina par bioloģiski vērtīgo zālāju apdraudētību un dabisko zālāju platības sarukšanu. Tā galvenais iemesls ir dabisko pļavu neapsaimniekošana vai nepareiza apsaimniekošana. Daļā zālāju ir konstatētas svešzemju augu sugas, piemēram, latvāņi, lupīnas, Kanādas zeltslotiņas, kā arī ekspansīvas sugas, kas liecina par nepiemērotu vai nepietiekamu apsaimniekošanu. Vērojama tendence, ka zālāji, tostarp bioloģiski vērtīgie, uz neauglīgām augsnēm tiek apmežoti.

Visiem ekspertiem, dodoties dabā, līdzi jābūt Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) izdotām noteikta parauga eksperta apliecībām, kas jāuzrāda zemes īpašniekam pēc to lūguma. Apliecībā būs iekļauts arī DAP kontakttālrunis, kur nepieciešamības gadījumā iegūt papildu informāciju.

Eksperti dabā apsekos teritoriju, aizpildot apsekojama anketu un kartē iezīmējot konstatētā biotopa robežu. Katram ekspertam apsekojama laikā līdzi jābūt globālās pozicionēšanas sistēmai (GPS), kas fiksē arī eksperta pārvietošanās maršrutu. Teritorijas plānots apsekot pēc vienotas metodikas. Ekspertiem nebūs nepieciešams izvērtēt dabas vērtību esamību, piemēram, intensīvi apsaimniekotās lauksaimniecības zemēs, apdzīvotās vietās, izņemot konkrētas teritorijas, kas noteiktas kā obligāti apsekojamas, piemēram, kāpu zona pilsētā un teritorijās, kurās pēdējo trīs gadu laikā jau ir veikti izpētes darbi un izsniegti saskaņojumi un atļaujas dažādu darbību veikšanai, kā piemēram, karjeri, kūdras ieguves platības un citas vietas.

"Pērn apsekotie bioloģiski vērtīgie zālāji atrodas vienādā proporcijā gan aizsargājamās dabas teritorijās, gan ārpus tām. Turklāt apmēram divas trešdaļas no tiem atrodas privātpersonu īpašumos. Tas norāda, cik būtiska ir zemju īpašnieku loma savu īpašu pareizā apsaimniekošanā un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā. Ir jāveicina zemes īpašnieku vēlme un zināšanas, lai šīs vērtības neizzustu," pauda DAP ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Savukārt projekta vadītāja Irisa Mukāne skaidroja, ka arī šogad iecerēts iedzīvotājiem stāstām par projekta norisi, mērķiem, ieguvumiem, īpašnieku tiesībām, tāpat informējam arī par citiem vienlaikus īstenotajiem dabas projektiem valsts teritorijā. "Pērn iegūtā informācija par bioloģiski vērtīgajiem zālājiem jau ir nodota Lauku atbalsta dienestam, lai zemes īpašnieki var pieteikties šo platību apsaimniekošanas atbalsta maksājumiem," norādīja projekta vadītāja Irisa Mukāne.

Aktualizētā informācija par bioloģiski vērtīgajiem zālājiem, kā arī informācija par citām dabas teritorijām un tajās sastopamajām vērtībām ir pieejama dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols".

Kā ziņots, Piektajā daļā no pagājušajā gadā "dabas skaitīšanas" laikā ekspertu apsekotajām zālāju teritorijām konstatēti bioloģiski vērtīgi zālāji, aģentūru LETA informēja DAP.

Pārvalde šī gada februāra sākumā izsūtījusi apmēram 5000 vēstuļu tiem zemju īpašniekiem, kuru īpašumos 2017.gadā ir konstatēti bioloģiski vērtīgi zālāji, informējot arī par iespēju pieteikties Lauku atbalsta dienestā, lai saņemtu atbalsta maksājumus par pareizu zālāju apsaimniekošanu, ja bioloģiski vērtīgā zālāja platība pārsniedz 0,3 hektārus.

Kopumā "dabas skaitīšanā" pērn apsekota teritorija gandrīz 57 000 hektāru platībā, kurā potenciāli bija iespējami bioloģiski vērtīgi zālāji. No apsekotās platības tikai 22% atzīti par ES nozīmes aizsargājamu zālāju biotopu, skaidroja pārvaldē.

Biotopu apzināšana norit Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda projekta "Priekšnosacījumu izveide labākai bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un ekosistēmu aizsardzībai Latvijā" jeb "dabas skaitīšanas" ietvaros. Dzīvotņu apzināšana ilgs līdz 2019.gada nogalei un šajā laikā DAP uzdevumā eksperti veiks aizsargājamo biotopu inventarizāciju gan valsts, gan privātajās zemēs. Tikai pēc pilnīgas iegūtās informācijas apkopošanas varēsim spriest par dzīvotņu izplatību un stāvokli valstī vai kādā konkrētā novadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)