Banner 980x90

Dzintaru koncertzālē ar ērģelnieces Ivetas Apkalnes dalību prezentēs jaunās ērģeles

Rīga, 16.maijs, LETA. Dzintaru koncertzāle 18.maijā plkst.19.30 notiks jauno ērģeļu prezentācijas koncerts, kurā muzicēs latviešu ērģelniece Iveta Apkalne, aģentūru LETA informēja koncertzāles pārstāvji.

Dzintaru koncertzāles akustiku piepildīs ērģeļu mūzikas skanējums Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda, Aivara Kalēja, Arvo Perta, Andra Dzenīša un Jāzepa Vītola skaņdarbos, norādīja koncertzāles pārstāvji.

Papildus nesen iegādātajām jaunajām luksusa klases "Steinway & Sons" koncertklavierēm koncertzāles instrumentu kolekciju papildinās īpaši izgatavotas ērģeles. Dzintaru koncertzāle ir saņēmusi jaunas ražotāja "Ahlborn 3" manuāļu "Praeludium V (D)" modeļa ērģeles, kuras izvēlējās Apkalna. Šis modelis ar četrām speciāli ērģelēm ražotām skandām ir īpaši piemērots Dzintaru koncertzāles akustikai, un to varēs izmantot koncertos gan slēgtajā zālē, gan arī vasaras koncertzālē, uzsvēra koncertzāles direktors Guntars Ķirsis.

"Tas ir brīnišķīgi, ka Latvijas koncertzālēm pievienojusies vēl viena, kas publikai piedāvā vērt durvis uz plašo mums jau zināmo, kā arī vēl neapgūto ērģeļmūzikas repertuāru. Mūsdienu ērģeļu priekštecis un vēsturiski pirmais šīs saimes instruments bija hidrauliskās ērģeles, kas tika darbinātas ar ūdens radīto spēku. Tamdēļ nav pārsteidzoši, ka Dzintaru koncertzālē, kas atrodas tikai pāris soļu attālumā no Baltijas jūras, ienāk šā instrumenta pēctecis mūsdienīgā veidolā," sacīja Apkalna.

Koncertzāles pārstāvji Apkalnu raksturoja kā vienu no Eiropas aktīvākajām un pieprasītākajām ērģelniecēm, kuras spēlē savienojas virtuozitāte un stila izpratne. "Apkalnai raksturīgais dzirkstošais dzīvesprieks un vienlaikus ļoti nopietnā attieksme pret darbu, rūpīgā attieksme pret detaļām un spēja uzburt vērienīgas interpretācijas ļauj karaliski pārvaldīt instrumentu, ko mēdz dēvēt par mūzikas instrumentu radības kroni," sacīja koncertzāles pārstāvji.

Apkalna regulāri sniedz koncertus Eiropas, Āzijas un ASV slavenākajos koncertnamos, nozīmīgos starptautiskos festivālos, uzstājas ar vadošajiem simfoniskajiem orķestriem - "Berlīnes Filharmoniķiem", Bavārijas Radio simfonisko orķestri, Losandželosas Filharmonisko orķestri, Romas Nacionālās akadēmijas "Santa Cecilia" orķestri, kamerorķestri "Kremerata Baltica", "Sinfonietta Rīga" un diriģentiem Klaudio Abado, Marisu Jansonu, seru Antonio Papano, Mareku Janovski, Simoni Jangu un citiem.

Apkalna studējusi klavieru un ērģeļspēli J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā, Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā, Londonas Gildholas Mūzikas un drāmas augstskolā, kā arī Štutgartes Mūzikas un mākslas augstskolā.

"Dzimuši Latvijā" ir koncertu cikls, kura ietvaros atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē notiek tādu izcilu Latvijas mākslinieku solokoncerti, kuri savu meistarību un atzinību ir nostiprinājuši ārpus Latvijas robežām. 2018.gadā cikls "Dzimuši Latvijā" īpaši veltīts Latvijas valsts simtgadei.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)