Banner 980x90

Izmet pareizi. Atkritumu šķirošanas ieteikumi

Lai arī atkritumu pārstrāde Latvijā joprojām ir savas attīstības sākumā, jau šobrīd mums pieejami vairāki šķirošanas konteineri, kur varam utilizēt papīru, stiklu, plastmasu un citus atkritumu tipus. Tomēr ikdienā nākas saskarties ar situācijām, kad nezinām, kā labāk atbrīvoties no neikdienišķiem atkritumiem, piemēram, celtniecības materiāliem, logu stikla, elektroiekārtām un daudz kā cita. 

Apģērbs un apavi
Ikviens no mums ik pa laikam veic garderobes reorganizāciju, kuras laikā daļa izšķiroto drēbju atgriežas skapī, daļa tiek atlikta atdošanai un pēdējā daļa nonāk kaudzē, kas paredzēta izmešanai.

Apģērbu un apavus, kas ir labā kvalitātē, iespējams nodod labdarības organizācijām, kur tie nonāks pie cilvēkiem, kuriem nepieciešama palīdzība, vai aiznest uz lietotu preču veikaliem, kur drēbes tiks pārdotas par nelielām naudas summām.

Sliktākas kvalitātes apģērbus var pārveidot par lupatām un izmantot mājas uzkopšanai vai atrast kādu rokdarbnieci, kura nodarbojas ar paklāju aušanu no lupatiņām, un nodot savas tīrās, bet novalkātās drēbes otrajai dzīvei kā paklājam. Ja apģērbs nav derīgs nevienam otrās izmantošanas mērķim, diemžēl tas jāliek sadzīves atkritumu konteinerā, un citas pārstrādes iespējas nav iespējamas.

Nepārstrādājami plastmasas izstrādājumi
Pavasara un vasaras sezona bieži nāk kopsolī ar piknikiem, grilēšanu un labu laika pavadīšanu ar draugiem. Ja slinkums mazgāt šķīvjus un galda piederumus, bet papīra šķīvjus atrast nav izdevies, daudzi no mums izvēlas lietot plastmasas piknika traukus, kurus pēcāk izmet plastmasas konteinerā. Diemžēl plastmasas šķīvji un galda piederumi nav derīgi pārstrādei, tādēļ tie jāmet kopējā atkritumu tvertnē. Tas pats attiecas uz citām piknika sastāvdaļām, piemēram, konfekšu papīriem un foliju.

Medikamenti, kuriem beidzies derīguma termiņš
Ikvienam ir pazīstama situācija, kad skapī atrodam zāles, ko ārsts izrakstījis pirms vairākiem gadiem, un nu tām beidzies derīguma termiņš. Daudziem no mums liekas, ka šādas zāles drīkst izmest atkritumos vai noskalot kanalizācijā, tomēr farmaceiti uzsver, ka to darīt ir kategoriski aizliegts.

Izmetot medikamentus atkritumos, riskējam ar to, ka ar tiem var saindēties putni un dzīvnieki, savukārt, noskalojot tos kanalizācijā, piesārņojam ūdens tilpnes ar antibiotikām, hormoniem un citām vielām. Zāles, kurām beidzies derīguma termiņš, vispareizāk būtu aiznest uz tuvāko aptieku un nodot farmaceitam vai iemest tam paredzētajā kastītē.


Elektroiekārtas
Saplīsušie fēni, televizori, blenderi, novecojušas gāzes plītis vai cita virtuves tehnika. Daudzus no šiem objektiem redzam pie atkritumu tvertnēm, tomēr atkritumu savākšanas kompānijas ne vienmēr spēj tās utilizēt pareizā, apkārtējai videi nekaitīgā, veidā.

Mūsdienās ir pieejami vairāki uzņēmumi, kuri atbrauks pakaļ elektrotehnikai un paņems to no jūsu mājas. Pēc Latvijas Zaļā punkta sniegtās informācijas nolietotā elektrotehnika tiek izjaukta, nolietotās metāla daļas tiek pārkausētas, plastmasa – pārstrādāta granulās, no vadiem un mikroshēmām tiek atdalīti derīgie materiāli, stikls tiek sasmalcināts, bīstamie atkritumi – atbilstoši apsaimniekoti, bet tikai 5–10% no iekārtas nonāk sadzīves atkritumu poligonā. Mazākai sadzīves tehnikai utilizācijas konteineri pieejami lielākajos tirdzniecības centros. 

Utilizēt iespējams pat matračus
Dažkārt saskaramies ar situāciju, kad nopērkam jaunu dīvānu vai matraci un nezinām, ko darīt ar vecajiem izstrādājumiem. Līdzīgi kā ar elektroprecēm, šādus nevienam nevajadzīgus mājas priekšmetus bieži redzam pie atkritumu konteineriem, tomēr pareizāk to utilizāciju būtu uzticēt speciālistiem, jo mēbeles ir iespējams pārstrādāt vai izmantot cituviet. 

Interesanti, ka iespējams otrreizēji pārstrādāt ne tikai koka mēbeles, piemēram, virtuves skapīšus, bet arī auduma lietas, piemēram, matračus. Matrača metāla atsperes tiek pārkausētas, un metāls izmantots atkārtoti, bet pildījums pārstrādāts un izmantots paklāju pamatņu ražošanai. 

Ja tomēr neatrodat organizācijas, kuras uzņemas matraču pārstrādi, vienmēr ir iespēja sazināties ar veikalu, kurā esat iegādājies jauno matraci, un apjautāties, vai viņi pieņem nevajadzīgos matračus to pareizai likvidēšanai.

Tomēr, ja matracis ir labā stāvoklī, to iespējams atdot labdarības organizācijām, kas to nodos kādam, kuram tas būs patiesi nepieciešams. Ja matracis ir sliktā stāvoklī, iesakām sazināties arī ar dzīvnieku patversmēm, kuriem bieži vien nepieciešamas guļvietas tajos mītošajiem suņiem un kaķiem. Tur jūsu vecais matracis lieti noderēs un sasildīs kādu dzīvnieku.

Jāatceras, ka tāpat kā citu priekšmetu nepareiza utilizācija arī mēbeļu un matraču pamešana dabā var radīt nopietnas problēmas ekosistēmai.

Pareiza atkritumu šķirošana palīdz izmantot produktus vairākkārt, kā arī saudzē dabu. Jāatceras, ka iespējams šķirot arī ikdienas atkritumus, kā minēts raksta sākumā, papīru, stiklu, plastmasu. Papildu bonuss – šķiroto atkritumu izvešana un pārstrāde ir bez maksas, tādējādi palīdzot arī jūsu maciņam. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)