Banner 980x90

Jāņuguns sargs – ugunsdzēsības aparāts. Kādu izvēlēties?

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Ir silts vasaras vakars, gaisā virmo Līgo svētku sajūta. Apkārt spindz odi, kaut kur netālu uzvēdī grilētas gaļas aromāts, fonā skan jestras dziesmas, pie kājām omulīgi sprakšķ pašu sakurts ugunskurs. 

• Vai tas atrodas drošā attālumā no mājām un kokiem? 
• Vai tas ir aplikts ar akmeņiem un zemi, lai ierobežotu uguns nekontrolētu izplatīšanos? 
• Vai pa rokai atrodas kāds ugunsdzēsības līdzeklis, piemēram, ugunsdzēsības aparāts, ko izmantot ugunsnelaimes gadījumā?

Lai vasaras saulgriežu ugunskurs, pie dabas sarīkots pikniks sagādātu tikai pozitīvas emocijas, vienmēr der atcerēties par drošības pasākumiem. Un kā viens no šādiem priekšnoteikumiem ir sarūpēt drošu un piemērotu ugunsdzēsības inventāru.

Atpazīsti ugunsgrēku jeb ugunsgrēku klases
Vai zinājāt, ka ugunsgrēki tiek iedalīti klasēs jeb, citiem vārdiem sakot, ne visi ugunsdzēsības līdzekļi ir piemēroti visu veida ugunsgrēku dzēšanai? Tāpēc svarīgi ir atpazīt ugunsgrēku veidus un parūpēties par atbilstoša ugunsdzēsības inventāra iegādi.

Profesionāļu vidū ugunsgrēku klases tiek apzīmētas ar burtiem A, B, C, D vai F:
A klase – deg cieti, organiski materiāli, piemēram, tekstils, papīrs, koks, kas, degot izraisa ogļu veidošanos. Šos ugunsgrēkus var dzēst ar putu, pulvera un F klases ugunsdzēsības aparātiem.
B klase – deg cieti, bet kūstoši materiāli un šķidrumi. Te ietilpst gan smērvielas, spirts, benzīns un plastmasas izstrādājumi. Šādus ugunsgrēkus iespējams dzēst ar putu, pulvera un ogļskābās gāzes (CO2) aparātiem.
C klase – degošās gāzes. Šajā klasē ietilpst butāna vai propāna gāzes ugunsgrēki. C klases ugunsgrēku dzēšanai iesaka izmantot ogļskābās gāzes (CO2)  un pulvera aparātus.
D klase – dažādi metāli, kā arī to sakausējumi, kas deg pie paaugstinātas temperatūras. Šīs klases ugunsgrēkus dzēš ar pulvera aparātiem. 
F klase – degpannas vai citas pārtikas pagatavošanas ierīces, kurās tiek izmantoti augu vai dzīvnieku eļļas un tauki. Šo ugunsgrēku dzēšanai būs piemēroti F klases (speciāla ķīmiskā šķidruma) ugunsdzēsības aparāti.

Ugunsdzēšamo aparātu veidi
Ne visi ugunsdzēsības aparāti vienlīdz labi var aizkavēt uguns liesmu izplatīšanos. Ikvienam no pieminētajiem modeļiem ir savs individuālais pielietojums. Piemēram, F klases ugunsdzēsības aparāts noderēs virtuves ugunsgrēka gadījumā, savukārt ūdens putu ugunsdzēsības aparāts būs apkārtējai videi draudzīgākais ugunsdzēsības līdzeklis uguns liesmu nodzēšanai mājās vai biroja telpās. 
Video var apskatīt šeit.

Pulvera ugunsdzēsības aparāts
Vispiemērotākais ugunsdzēsības aparāta veids automašīnām.
Priekšrocības:
• augsta dzēstspēja;
• var lietot līdz mīnus 30°C temperatūrā;
• laba cena, ja salīdzina ieguvumus pret investīciju.

Jāatceras, ka pulvera ugunsdzēsības aparāts nebūs piemērotākais risinājums visās situācijās. Proti, dzēšot ar pulvera ugunsdzēsības aparātu ir jārēķinās ar negatīvām blaknēm:
• dzēšanas viela ir pulveris, kas dzēšot iekļūst vissīkākajās plaisās, šķirbās un būtībā var sabojāt dzēšamo objektu un arī lietas, kas atrodas līdzās degošajam objektam.
• tāpat pulvera ugunsdzēsības aparāts nav piemērots degošas eļļas vai dzīvnieku tauku dzēšanai.

Ūdens putu ugunsdzēsības aparāts
Ūdens putu ugunsdzēsības aparātu pieredzējuši ugunsdrošības eksperti iesaka kā piemērotāko variantu tieši mājās, birojos, kā arī veikalu telpās. Tā galvenās priekšrocības ir:
• saudzīgs pret vidi – dzēšanai tiek lietotas putas, kas ir videi draudzīgs materiāls;
• saudzīgs pret īpašumu – izmantojot ūdens putu ugunsdzēsības aparātus, lietotājs var būt drošs, ka netiks sabojāti tuvumā esošie priekšmeti;
• nelielas atkārtotas uzpildīšanas izmaksas;
• var dzēst arī elektrības izraisītus ugunsgrēkus līdz 1000 V.

Tiesa, jāatceras, ka ūdens putu ugunsdzēsības aparāts nav piemērots visām situācijām. Ar to nevar:
• dzēst degošu eļļu vai dzīvnieku taukus;
• uzglabāt vai lietot to temperatūrā, kas ir zemāka par - 5°C.

Ogļskābās gāzes (CO2) ugunsdzēsības aparāts
Ogļskābās gāzes (CO2) ugunsdzēsības aparātus speciālisti iesaka izmantot elektroiekārtu izraisītu ugunsgrēku dzēšanai, cīņai ar degošiem šķidrumiem (piemēram, benzīnu, dīzeļdegvielu) un degošām gāzēm. Šie aparāti ir saudzīgi pret apkārtējo vidi un nenodara tai kaitējumu, tomēr atceries, ka:
• ar ogļskābās gāzes (CO2) ugunsdzēsības aparātu nevar dzēst ugunsgrēkus, kuros deg cieti materiāli, izraisot ogļu veidošanos. Tādēļ speciālisti iesaka līdzās ogļskābās gāzes (CO2) ugunsdzēsības aparātiem telpās izvietot arī pulvera vai ūdens putu aparātus;
• šīs ierīces ir smagākas par pulvera un ūdens putu ugunsdzēsības aparātiem, esot vienādam tilpumam;
• dzēšot ar šo ugunsdzēsības aparātu, jāuzmanās no apsaldēšanās riska, jo dzēšanas laikā ogļskābā gāze (CO2) atdziest līdz pat - 60°C.

F klases ugunsdzēsības aparāts
F klases ugunsdzēsības aparāts ir paredzēts virtuves ugunsgrēku dzēšanai. Šis ir drošākais līdzeklis, ar ko dzēst pannas vai citas pārtikas pagatavošanas ierīces, kurās tiek izmantoti augu vai dzīvnieku eļļas un tauki. F klases aparātiem piemīt šādas priekšrocības:
• iepildītais šķidrums ir draudzīgs videi;
• dzēšot ugunsgrēku, netiek bojātas vai piesārņotas apkārt esošās lietas;
• īpašas izplūdes sprauslas rūpējas, lai viela netiktu izšļakstīta uz cilvēka ķermeņa vai mēbelēm;
• iespējams dzēst elektrību līdz 1000 V.

Papildus informāciju par ugunsdrošību, nepieciešamo ugunsdzēsības inventāru meklē "FN-SERVISS" interneta veikalā, kā arī tirdzniecības vietās Rīgā un Valmierā. Izbaudi svētkus un vasaru, svinot droši un atbildīgi pret sevi un apkārtējo vidi! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)