Banner 980x90

Jūrmalas pašvaldībai "ABLV Bank" esot norēķinu konts ar "nenozīmīgu atlikumu"

Rīga, 19.febr., LETA. Jūrmalas pašvaldībai ir norēķinu konts AS "ABLV Bank", taču bankai piemērotie darbības ierobežojumi pašvaldības darbu un pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem neietekmē, aģentūrai LETA sacīja pašvaldības pārstāve Zane Leite.

Viņa norādīja, ka konta apgrozījums un atlikums "ir nenozīmīgs pret kopējiem pašvaldības ieņēmumiem". Pēc Leites paustām, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) noteiktie ierobežojumi bankas darbībā pašvaldības darbu un pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem neietekmē.

Pagaidām gan pašvaldība nav izlēmusi, kā risināt izveidojušos situāciju un gaidīs FKTK un Finanšu ministrijas norādījumus.

LETA jau vēstīja, ka ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

"FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Savukārt "ABLV Bank" pārstāvji iepriekš norādīja, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka šobrīd izskata iespējas, lai "FinCEN" pārskatītu savus priekšlikumus. "Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus," uzsvēra bankā.

Tikmēr FKTK, izpildot Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukciju, ir nolēmusi "ABLV Bank" uz laiku noteikt maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā.

Kā aģentūru LETA informēja FKTK Komunikācijas daļas pārstāve Ieva Upleja, saskaņā ar minēto lēmumu bankai ir jānodrošina, ka tiek pārtraukta klientu maksājumu rīkojumu ievadīšana bankas sistēmā, kā arī banka neizpilda klientu debeta operācijas, kuru valutēšanas datums ir, sākot no 19.februāra plkst.00.00.

ECB norāda, ka šāds lēmums nepieciešams, lai dotu "ABLV Bank" pietiekamu laiku pasākumu veikšanai, kas stabilizētu esošo situāciju.

Pagājušās nedēļas laikā kopš "FinCEN" paziņojuma par sankciju plāniem pret Latvijas "ABLV Bank" no tās izņemti 600 miljoni eiro, pirmdien preses konferencē sacīja "ABLV Bank" valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)