Banner 980x90

Jūrmalā 2015.gadā reģistrēto uzņēmumu skaits ir lielāks nekā likvidēto

Jurmala24.lv
Jurmala24.lv

Līdz ar kopējo tendenci valstī samazināties jaunu reģistrēto uzņēmumu skaitam un pieaugt likvidēto skaitam, praktiski visās Latvijas lielākajās pilsētās novērota līdzīga situācija, taču izņēmums ir bijusi Daugavpils, kur pērn reģistrēto uzņēmumu skaits audzis, secinājis "Lursoft".

"Lursoft" apkopotie dati liecina, ka lielākais jaunu reģistrēto uzņēmumu skaita kritums 2015.gadā reģistrēts Jēkabpilī, kur reģistrēts par 21% jauno uzņēmumu mazāk nekā 2014.gadā, un Rēzeknē, kur kritums veido attiecīgi 17%.

Kopš 2012.gada kritums turpinās arī Rīgā, kur aizvadītajā gadā reģistrēts 7931 jauns uzņēmums, kas ir par 13% mazāk nekā gadu iepriekš.

Jauno uzņēmumu skaita kritums saudzīgāk skāris abas Kurzemes lielās pilsētas - Ventspili un Liepāju -, kur reģistrēto uzņēmumu skaits, salīdzinot ar 2014.gadu, pērn samazinājies par 3%.

Tiesa, analizējot kopējo uzņēmumu skaita bilanci lielākajās Latvijas pilsētās, redzams, ka tikai četrās pilsētās pagājušajā gadā tas bijis ar plusa zīmi. Proti, jaunu reģistrēto uzņēmumu skaits bijis lielāks nekā likvidēto tikai Jelgavā, Jūrmalā, Rīgā un Valmierā. Pārējās pilsētās likvidēto uzņēmumu skaits pārsniedzis reģistrēto vidēji par septiņiem uzņēmumiem.

Vērtējot jaunu uzņēmumu reģistrāciju novados, "Lursoft" norāda, ka 2015.gadā jauni uzņēmumi reģistrēti visos Latvijas novados, tiesa gan, atsevišķos novados aktivitāte tradicionāli bijusi ievērojami zemāka nekā novados, kuri veidoti ap kādreizējo rajonu centriem.

"Lursoft" informācija liecina, ka zemākais jaunu reģistrēto uzņēmumu skaits pagājušajā gadā reģistrēts Baltinavas un Lubānas novadā, kur reģistrēts tikai viens jauns uzņēmums. Dati rāda, ka Baltinavas novadā līdztekus vienam jaunam reģistrētajam uzņēmumam 2015.gadā reģistrēta arī viena uzņēmuma likvidācija, kamēr Lubānas novadā likvidēti trīs uzņēmumi. Abos novados pēdējo reizi pozitīva tendence, kad jaunu reģistrēto uzņēmumu skaits pārsniedz likvidēto, reģistrēta 2013.gadā.

Aizvadītajā gadā divi jauni uzņēmumi reģistrēti Zilupes novadā, savukārt uzņēmumu skaits par trim jauniem komersantiem pieaudzis Tērvetes, Aglonas un Apes novadā.

Kopumā, pēc "Lursoft" aprēķiniem, 2015.gadā bijuši 36 novadi, kuros reģistrēto uzņēmumu skaits bijis mazāks par desmit jauniem komersantiem.

Pretstats tiem ir Pierīgā esošie novadi - Mārupe ar 216 jauniem uzņēmumiem, Ķekava ar 202 jauniem uzņēmumiem, Ogre ar 197 un Salaspils ar 153, kas jaunu reģistrēto uzņēmumu skaita ziņā pērn apsteigušas gan Ventspili, gan Valmieru un Rēzekni. Visos iepriekš nosauktajos novados jaunu reģistrēto uzņēmumu skaits pārsniedzis likvidēto komersantu skaitu, Mārupes un Ķekavas novados jaunu reģistrēto skaitam esot pat trīs reizes lielākam.

Jau ziņots, ka aizvadītajā gadā reģistrēts pēdējo piecu gadu zemākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaits, savukārt likvidēto uzņēmumu skaits 2015.gadā palielinājies par 57%, liecina "Lursoft" apkoptā informācija.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pērn turpinājis samazināties jaunreģistrēto uzņēmumu skaits. "Lursoft" apkopotā informācija rāda, ka 2015.gadā reģistrēti kopumā 13 483 jauni uzņēmumi, kas ir par 10% mazāk nekā gadu iepriekš.

Analizējot iepriekšējo gadu datus, redzams, ka jaunreģistrēto uzņēmumu skaits strauji palielinājās 2010.gadā, kad tika atviegloti jaunu komersantu reģistrācijas noteikumi, ļaujot reģistrēt SIA arī ar samazinātu pamatkapitālu. Jau no pirmajām dienām jaunā uzņēmējdarbības forma guva lielu popularitāti, kā rezultātā ik gadu vairāk nekā puse no visiem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem bijušas SIA ar samazinātu pamatkapitālu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)