Banner 980x90

Jūrmalā atklās piemiņas plāksni māksliniekam un pedagogam Eduardam Vītolam

Rīga, 22.maijs, LETA. Jūrmalā 25.maijā plkst.14 tiks atklāta māksliniekam un pedagogam Eduardam Vītolam (1877-1954) veltīta piemiņas plāksne, aģentūru LETA informēja Jūrmalas pilsētas muzeja izstāžu un ekspozīciju kuratore Guna Kalnača.

Plāksne, kuras autors ir tēlnieks Jānis Strupulis, tiks izvietota pie mājas, kurā Vītols dzīvoja laikā no 1924. līdz 1954.gadam. Plāksnes izveidi atbalstījuši Helēna Medne un mākslinieku biedrība "Sidegunde", Valsts kultūrkapitāla fonds un Vītola dzimta, bet idejas autores ir Dace Vītola un mākslas zinātniecei Ingrīda Burāne.

Būdams gleznotājs, akvarelists, scenogrāfs, dekorators, mākslinieku grupas "Rūķis" biedrs, Pēterburgas Štiglica Centrālās tehniskās zīmēšanas skolas absolvents un viens no Latvijas mākslas pedagoģijas pamatlicējiem, Vītols ir nozīmīga Jūrmalas un visas Latvijas kultūras personība.

No 1918. līdz 1935.gadam Vītols bijis Latvijas Nacionālās operas (LNO) dekorators, kā arī veidojis scenogrāfiju un dekorācijas neskaitāmiem operas un baleta iestudējumiem. Viņa 1925.gadā veidotā scenogrāfija un tērpi operai "Madama Butterfly" joprojām redzami uz LNO skatuves. Viņš bija arī pasniedzējs Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA), bet par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku kļuva 1929.gadā.

Vītola dzimtas saknes meklējamas Limbažu pusē, Katvaros, tāpēc pērn, atzīmējot mākslinieka 140.jubileju, Limbažu muzejā bija skatāma viņa piemiņas izstāde, kuru veidoja Vītolu-Veidemaņu dzimta pārstāvji kopā ar Limbažu muzeju, LMA un Burāni.

Nākamā gada sākumā Jūrmalas pilsētas muzejā notiks plaša Vītola darbu retrospekcija, kur uzsvars tiks likt uz scenogrāfiju un darbiem, kas saistīti ar skatuves tērpiem. Tāpat šajā projektā būs pārstāvēta arī viņa glezniecības un akvareļa darbi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)