Banner 980x90

Jūrmalā būs jānodrošina vienots vizuāls risinājums tirdzniecībai publiskās vietās

Jurmala24.lv
Jurmala24.lv

Jūrmalā stājas spēkā pērn decembrī domes pieņemtie saistošie noteikumi, kas nosaka kārtību, kādā publiskās vietās tiek organizēta tirdzniecība un sniegti sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi tā, lai sezonas tirdzniecības vietas atbilstu kopējam vizuālam risinājumam, liecina publikācija "Latvijas Vēstnesī".

Atšķirībā no iepriekšējiem jaunie noteikumi nosaka detalizētus kritērijus, kā iekārtojamas pakalpojumu sniegšanas vietas. Tie nosaka, ka tirdzniecības vietā tiek nodrošināts Jūrmalas pilsētvides apbūves raksturam un mērogam atbilstošs dizaina risinājums, tirdzniecības vieta tiek iekārtota uz cietā seguma, nebojājot zaļo zonu un apstādījumus, tiek izvietoti tikai vieglas konstrukcijas saulessargi (ne lielāki kā divi metri diametrā), iekārtas ir viegli demontējamas, nav pieļaujamas stacionāras iekārtas un īslaicīgas lietošanas būves.

Tāpat jaunie noteikumi nosaka, ka tirdzniecības aprīkojumā tiek izmantoti individuāla rakstura etnogrāfiskā mantojuma tradīcijās stilizēti risinājumi vai mūsdienu dizaina risinājumi, piemēram, pūra lādes, rati, salokāmi galdiņi, koka konstrukcijas (izņemot speciālas iekārtas pārtikas produktu tirdzniecībai) un ka vienā ielu tirdzniecības vietā tiek izmantota tikai viena tirdzniecības iekārta noteiktā izmērā (galds, speciāla iekārta pārtikas produktu tirdzniecībai vai saldējuma vitrīna un tamlīdzīgi), īpaša dizaina individuāla risinājuma tirdzniecības iekārtām pieļaujami atšķirīgi izmēri.

Noteikumi precizē arī prasības kārtības nodrošināšanā no pakalpojumu sniedzēja. Tirdzniecības vietās aizliegts izvietot teltis, nojumes ar nolaižamām sienām vai cita veida norobežojošas konstrukcijas, izņemot iznomātajās Jūrmalas pilsētas pludmales teritorijās, bojāt pilsētvides un apstādījumu elementus, traucēt tuvumā esošo kultūras iestāžu, valsts un pašvaldības iestāžu darbu, pārdot dzērienus stikla vai cita veida plīstošā iepakojumā publiska pasākuma laikā, izvietot ar realizējamo produkciju nesaistītu reklāmu, aizsegt stacionārus reklāmas objektus, izmantot zemas kvalitātes sērijveidā ražotus standarta risinājumus, interjera iekārtas, piemēram, ledusskapjus, izstāžu zāļu vai veikalu aprīkojumu, statīvus un iekārtas.

Ielu tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas vietas un pārdošanai atļaujamās preču grupas netiek mainītas.

Kā skaidro pašvaldībā, šo noteikumu izstrāde bija nepieciešama, lai sezonas tirdzniecības vietas atbilstu kopējam vizuālam risinājumam, kas attiecīgi ļautu izveidot ielu tirdzniecības vietu vienotu izskatu.

Pašvaldībā norāda, ka nav iespējams noteikt saistošo noteikumu īstenošanas finansiālās ietekmes prognozi uz pašvaldības budžetu, jo pašvaldība nevar prognozēt, cik daudz atļauju tiks pieprasīts.

Par spēku zaudējušiem tiek atzīti Jūrmalas pilsētas domes 2011.gada 31.marta saistošie noteikumi Nr.16 "Kārtība, kādā Jūrmalas pilsētas teritorijā publiskās vietās tiek organizēta ielu tirdzniecība un sniegti sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumi", kas neparedzēja konkrētus kritērijus tirdzniecības vietu iekārtošanā un izskatā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)