Banner 980x90

Jūrmalā Dzejas dienu laikā notiks dzejas maratons, gadatirgus un vairāki dzejas lasījumi

Jūrmalā Dzejas dienu laikā, no piektdienas, 9.septembra līdz 21.septembrim, notiks dzejas maratons, gadatirgus, dzejas lasījumi un konference, aģentūru LETA informēja Jūrmalas pilsētas domes pārstāve Zanda Krastiņa.

Šogad ikgadējā starptautiskā literatūras festivāla moto ir "Dzeja pavedina". Dzejas dienām veltīti sarīkojumi Jūrmalā notiks pie Raiņa priedēm, Horna dārzā Majoros, Kauguru kultūras namā, Aspazijas mājā, Raiņa un Aspazijas vasarnīcā un pilsētas bibliotēkās.

Pumpuros, pie Raiņa priedēm, kas atrodas Amatas ielas galā, 12.septembrī plkst.13 notiks dzejas maratons "Jūsu ir tā sirds un mīla...". Pasākumā piedalīsies dzejnieki Agrita Grīnvalde un Gints Dreimanis, varēs dzirdēt Latvijas Literatūras gada balvas debijā 2016.gadā laureātes Elīnas Bākules-Veiras dzejas lasījumus. Dzejas lasījumos skanēs arī jūrmalnieces, dzejnieces un mūziķes Elīnas Līces balss, kura pasākumā gan lasīs dzeju, gan radīs muzikālas noskaņas. Varēs dzirdēt arī Riharda Bargā, kurš zināms kā latviešu literatūras liriskais provokators, dzejatziņas. Savukārt dzejnieks un jauno autoru kurators Eduards Aivars iepazīstinās ar pēdējā laikā tapušajiem dzejoļiem.

Jaunatvērtajā Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros, Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, 10.septembrī plkst.10 notiks sarīkojums "Lakstīgalas vārdnīca. Putnu balsis dabā un dzejā". Pasākums domāts ģimenēm ar bērniem. Sarīkojumā piedalīsies dzejniece Inese Zandere un ornitologs Edmunds Račinskis. Tikšanās būs veltīta putnu balsu iepazīšanai dabā un literārajā atveidojumā - gan Raiņa un Aspazijas dzejā, gan folklorā, gan mūsdienu latviešu dzejnieku darbos.

Savukārt Slokas vecajā tirgus laukumā 10.septembrī no plkst.12 līdz 16 notiks "Jautrais rudens gaRatirgus". Par svētkiem parūpējies Alberta Kronenberga pasaku tēls Ezītis un Ezīša draugi. Gadatirgus gan tiks pārvērsts par "gaRatirgu", un tirgošanās vietā tiks piedāvāta mainīšanās ar grāmatām un rotaļlietām, darbosies "Kronenberga Ezīša skola", koncertā uzstāsies Kauguru kultūras nama radošie kolektīvi, Jūrmalas Mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi, bet Slokas pamatskolas radošie jaunieši parādīs Kronenberga pasakas "Pieci kaķi" izrādi.

Aspazijas mājā Dubultos, Zigfrīda Meierovica prospektā 18/20, 15.septembrī plkst.18 notiks pasākums "Laimīgie dzer kafiju un lasa dzeju". Tajā piedalīsies ārvalstu dzejnieki un viņu daiļrades atdzejotāji latviešu valodā. Pasākumā būs lietuviešu dzejnieks, dramaturgs un esejists Rolands Rastausks, kurš ir Lietuvas Valsts prēmijas laureāts. Tajā piedalīsies arī lietuviešu džeza mūziķis, perkusionists Arkādijs Gotesmans, rumāņu dzejnieks Klaudio Komartins, kurš ir starptautiska dzejas žurnāla vadītājs un redaktors, un viņa dzeja tulkota vācu, angļu, franču, spāņu, zviedru, flāmu, japāņu, korejiešu un citās valodās. Aspazijas mājas viesis būs arī dzejnieks Džeimss Hopkinss no ASV.

Savukārt Horna dārzā Majoros, Jomas ielā 35, 10.septembrī plkst.17 notiks dzejas lasījumi "No klasikas līdz mūsdienām". Sarīkojumā skanēs dzejnieka Antona Bārdas (1891-1981) dzeja aktieru Anitas Grūbes un Pētera Vilkastes lasījumā. Sarīkojumā ar tautisko melodiju apdarēm uzstāsies akordioniste Inita Āboliņa un stabulniece Elīna Līce. Pasākuma otrajā daļā būs iespēja dzirdēt mūsdienu dzeju jauno dzejnieku izpildījumā, kuru bērniem lasīs Ieva Samauska, bet pieaugušajiem - jaunais dzejnieks Emīls Buiķis un jūrmalniece Elīna Līce. Dzejas lasījumus pavadīs mūsdienu melodijas akordionistes Āboliņas un ģitārista Inga Feldmaņa izpildījumā.

Dzejas dienu laikā 8.septembrī plkst.10 Majoru vidusskolā, Rīgas ielā 3, septīto gadu notiks konference "Jūrmala - Raiņa un Aspazijas pilsēta". Konferences tēma būs "Personība. Radošuma mijiedarbība". Tajā uzstāsies Ilga Kušnere ar referātu "Aspazijas bērnības autobiogrāfija "Zila debess zelta mākoņos" - atslēga radošās domas veicināšanai", Ināra Andžāne ar pētījumu "Aspazijas un gleznotājas Emīlijas Gruzītes radošie krustceļi" un Rita Riekstiņa ar apkopojumu "Aspazijas un Raiņa jubilejas gads - Jūrmalas kultūras radošā vertikāle". Konferences laikā notiks trīs radošās klases: "Radi. Tu vari", ko vadīs pedagoģe, izaugsmes trenere Ilga Kušnere, radošā klase "Dzejas skaņa", ko vadīs mūziķe, gongu meistare Dace Straume, kā arī "Vārds un kustība", ko vadīs horeogrāfe, dejotāja Alise Putniņa.

Turklāt 9.septembrī plkst.19 Kauguru kultūras namā, Raiņa ielā 110, notiks sarīkojums "Dzejas mūzika", kur uzstāsies divi radoši, talantīgi Latvijā labi pazīstami jūrmalnieki - Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Latvijas Literatūras Mūža balvas laureāts dzejnieks un atdzejotājs Leons Briedis un dziedātājs, komponists, leģendārās grupas "Menuets" solists Adrians Kukuvass. Sarīkojumā piedalīsies arī dzejnieks Adrians Briedis-Makovejs un mūziķis Normunds Puriņš. Varēs dzirdēt dzejas lasījumus autoru izpildījumā, skanēs Kukuvasa dziesmas ar Brieža un Brieža-Makoveja vārdiem. Gaidāms arī dziesmas "Mēs viens otram" pirmatskaņojums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)