Banner 980x90

Jūrmalas pilsētas muzejā skatāmas Ralfa Jansona gleznas

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Jūrmalas pilsētas muzejā 5.augustā plkst.16.00 tiek atklāta Ralfa Jansona (1946.-2012.) darbu izstāde "Ralfs. Jūra. Sievietes". Mākslinieks šogad svinētu savu 70-to dzimšanas dienu un izstāde Jūrmalā ir daļa no viņa jubilejai veltītā izstāžu cikla.

 

Kā pilsētas informācijas portālu Jurmala24.lv informēja Jūrmalas pilsētas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Guna Kalnača, pavasarī viņa darbi bija skatāmi Baltezerā, bet vēl šobrīd izstāde ar nosaukumu "Ralfs. Krāsas. Skaņas. Piebalga" aplūkojama Jāņaskolā, E.Dārziņa un J.Sudrabkalna memoriālajā muzejā.

Mākslas zinātniece Sarmīte Sīle izstādes ievadā saka: "Mākslinieks uz pasauli skatās reālista acīm, reizēm gan viegli stilizējot, ļaujoties interpretācijai par tēmu, kaut kur ieliekot arī kādu glezniecisku efektu, kā smaidu - re kā!

Un viņa gleznotās JŪRAS atbilst šim pasaules redzējumam. Jūra- bezgalība, mūžība, ritms, nemainība nepārtrauktajā mainībā. Ralfs dzīvoja pie jūras un likumsakarīgi, ka tā tika gleznota. Bet gleznota to skatot gara acīm, sēžot darbnīcā - dzirdot viļņu šalkas, atceroties savus soļus liedagā, spilgto sauli, rīta miglu utt. Acīmredzot JŪRA latvieša sirdī ierakstīta kā neizdzēšams kods. Mākslinieka jūras ir īstas.

Ralfs nebūtu Ralfs, ja negleznotu SIEVIETI. Mīlestība, grācija, skaistums, sapnis, vīzija, laime un nelaime reizē. To visu saprata un baudīja vīrietis Ralfs. Mākslinieks šo jūtu pārpilno buķeti SIEVIETI savos darbos tver viegli, bez psiholoģiskas analīzes, fotoreālisma tvēriena. Ir tikai pieskāriens, arī joks, arī sarkasms, bet bez negācijas. Gleznojot sievieti Ralfs Jansons paliek sev uzticīgs. Līnija, siluets, tikko jaušams smaids, lai paliek vietas noslēpumam un atklājumam."

Ralfs Jansons 1965.gadā absolvējis J.Rozentāla Mākslas vidusskolu, 1971.gadā beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu (diplomdarba vadītājs Indulis Zariņš). Izstādēs piedalījies kopš 1970.gada, sarīkojis ap 20 personālizstādes, bijis pedagogs. J.Rozentāla Mākslas vidusskolā, strādājis dažādos glezniecības žanros, veidojis monumentālus sienu gleznojumus, iekārtojis interjerus.

Izstāde Jūrmalas pilsētas muzejā skatām līdz 4.septembrim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)