Banner 980x90

Ķemeru Nacionālajam parkam atkārtoti piešķirs Eiropas ilgtspējīga tūrisma hartas sertifikātu

Rīga, 30.janv., LETA. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā 1.februārī plkst.11 Ķemeru Nacionālajam parkam (ĶNP) atkārtoti tiks piešķirts EUROPARC federācijas Eiropas ilgtspējīga tūrisma hartas sertifikāts, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

Sertifikātu DAP ģenerāldirektoram Jurim Jātniekam pasniegs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK). Pēc sertifikāta pasniegšanas, pasākumā varēs arī iepazīt labās prakses piemērus Nacionālā parka sadarbībai ar uzņēmējiem, kā arī uzzināt viņu viedokli par iespējām attīstīties aizsargājamā dabas teritorijā.

Roga skaidroja, ka harta ir praktisks vadības rīks, ko tūrisma plānošanai tieši aizsargājamās dabas teritorijās izveidojusi Eiropā lielākā dabas teritoriju organizācija - EUROPARC federācija. Pārvaldei šis rīks paver iespējas runāt ne vien par to, kas aizsargājamās teritorijās aizliedzams, bet kas, ievērojot dabas aizsardzības prasības, tajā atļaujams, tādejādi padarot to pievilcīgāku gan tūristiem, gan līdzsvarotai uzņēmējdarbībai. Tā ir iespēja pozitīvā veidā skaidrot sabiedrībai dabas aizsardzības pasākumu nozīmi, informējot sabiedrību par abpusējiem - dabas aizsardzības un ekonomiskās attīstības - ieguvumiem.

Pirmo reizi ĶNP šis sertifikāts tika piešķirts 2012.gadā. Ik pēc pieciem gadiem jāveic hartas izvērtēšana un tūrisma stratēģijas atjaunošana. Nacionālais parks dibināts 1997.gadā ar mērķi saglabāt dabas, kultūrvēstures un kurortoloģijas vērtības, veicināt nenoplicinošu saimniecisko darbību, tūrismu un vides izglītību. Tā platība ir aptuveni 38 180 hektāri, līdz ar ko, tas ir trešais lielākais Latvijas nacionālais parks.

ĶNP kopš 2011.gada 1.februāra pārvalda DAP Pierīgas reģionālā administrācija, un tā ir vienīgā teritorija Latvijā, kurai piešķirts hartas sertifikāts.

Jau vēstīts, ka, rūpējoties par ilgtspējīga tūrisma attīstību Ķemeru Nacionālajā parkā, DAP Pierīgas reģionālā administrācija 2017.gada aprīlī sāka gatavoties atkārtotam Eiropas ilgtspējīga tūrisma hartas sertifikācijas procesam.

Kā aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas dabas izglītības centra "Meža māja" pārstāve Baiba Roga, sadarbībā ar parka tūrisma foruma dalībniekiem izvērtēta un atjaunota 2012.gadā rakstītā tūrisma stratēģija un rīcības plāns. Gan DAP pārstāvji, gan uzņēmēji gatavi arī nākamos piecus gadus kopīgi strādāt atbilstoši iecerētajam, lai parka piedāvājumu veidotu vēl ilgtspējīgāku un atraktīvāku.

Stratēģijas periodā no 2017.-2021.gadam plānota esošās infrastruktūras uzturēšana un pilnveidošana, apmeklētāju monitoringa sistēmas uzlabošana, tostarp jaunu apmeklētāju skaitītāju uzstādīšana un jaunas pieredzes apgūšana teritorijas kopējā apmeklētāju skaita vērtēšanā.

Lielākais izaicinājums nākamajā periodā saistīts ar plašāku sabiedrības rezonansi guvušajiem Jūrmalas pilsētas domes un viesnīcas "Ķemeri" jauno īpašnieku plāniem nākamo gadu laikā ieguldīt nozīmīgas investīcijas Ķemeru kūrorta attīstībā. Paredzēts ne tikai sakārtot esošo un bijušo kūrorta infrastruktūru - ainavu parku ar arhitektoniskajiem elementiem, ceļu infrastruktūru, viesnīcu "Ķemeri" un citus objektus, bet Ķemeros izveidot arī pavisam jaunu enkurobjektu jaunu apmeklētāju piesaistei - interaktīvu dabas tūrisma centru sadarbībā ar Latvijas Universitātes Dabaszinātņu centra speciālistiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)