Banner 980x90

Ko darīt, lai bērns nebaidītos no zobārsta

Bailes no zobārsta ir ļoti izplatītas. Visbiežāk iemesls tam meklējams bērnībā, kad gūta nepatīkama pieredze, kas tālāk pavada visu mūžu. Bailes no zobārsta bērniem noteikti ir jāmēģina izskaust vai vēl labāk – neļaut tām vispār rasties.

Sadarbībā ar "Dr. Apines Klīnika" mutes veselības speciālistiem esam apkopojuši vairākus ieteikumus, kas vecākiem noderēs, lai panāktu, ka zobārsta apmeklējums bērnam nesaistās ar bailēm.

Nebaidīt ar savu nepatīkamo pieredzi
Bailes ir ļoti viegli nodot bērniem, ja pieaugušie stāsta par savu nepatīkamo pieredzi zobārsta kabinetā. Ja atmiņas radušās viņu bērnībā, tās var būt arī pārspīlētas, apvītas ar emocijām, kas viņam kā bērnam tajā brīdī bijušas spilgtākas. Ja vecāki baidās no zobārsta, ja bijis piedzīvots kas nepatīkams, tas jāpatur pie sevis, jāskatās, lai šī pieredze netraucē veidot saviem bērniem veselīgus mutes kopšanas paradumus un pozitīvu attieksmi pret zobārstniecību.

Izvēlēties bērnam draudzīgu zobārstniecību
Labākā izvēle, kur vest savu bērnu jau no pirmās reizes, ir bērnu zobārstniecība. Tā būs vieta, kur īpaši padomāts par mazajiem pacientiem, viņu emocionālo un fizisko komfortu. Nozīmīgu lomu veiksmīgā zobu ārstēšanā bērniem ieņem tas, ārsti prot komunicēt ar bērniem, atrast kopīgu valodu arī saspringtās situācijās. 

Bērnu zobārstniecība ir īpaša sfēra, tāpēc labāk bērnu vest uz tādu vietu, kur jau ir sapulcējušies labākie un iejūtīgākie mutes veselības speciālisti. Pat viena nepatīkama situācija bērnam var radīt traumu un bailes. Vai vecāki ir gatavi ar to riskēt? 

"Dr. Apines Klīnikā" mājīgās telpās pieejama bērnu zobārstniecība, to veic profesionāli un iejūtīgi speciālisti. Uzziniet vairāk un piesakiet vizīti savam bērnam!

Regulāri veikt profilaktiskās vizītes
Ja bērnam regulāri tiek veiktas profilaktiskas zobu apskates, tad var izvairīties no urbšanas, zobu raušanas un citām nepatīkamām lietām, kas šķiet biedējošas. Ja zobi tiek labi kopti un tos vismaz divreiz gadā pārbauda zobārsts, tad bērnam nevajadzēs izjust diskomfortu zobārsta kabinetā un baidīties doties uz nākamo vizīti.

Sākt ar zobu higiēnista apmeklējumu
Vislabākā vieta, kur iepazīties ar zobārsta kabinetu, instrumentiem un zobu speciālistu darbu, ir zobu higiēnista kabinets. Zobu higiēnists komunicē ar bērnu, runā par zobu kopšanu, parāda instrumentus, ļauj pierast pie sēdēšanas zobārsta krēslā. Vecāki rīkosies tālredzīgi un atbildīgi, ja pirms pirmās vizītes pie zobārsta ieplānos arī vizīti pie zobu higiēnista.


Bojājumus novērst laikus, nesagaidot sāpes
Caurums zobā nerodas vienas dienas laikā. Bojājumu rašanos vecāki jau var pamanīt, zobs maina krāsu, rodas tumšāki plankumi, svītas. Pamanot bojājumu pazīmes, bērns pie zobārsta jāved iespējami ātri, nevis jāgaida, kad izveidosies liels caurums, ko būs grūtāk labot. Šāds process bērnam arī šķitīs daudz nepatīkamāks.

Bērns pie zobārsta jāved tam, kurš pats nebaidās
Zobārsti arī iesaka bērnu pavadīt tam no vecākiem vai pieaugušajiem, kurš pats nebaidās, var mierīgi un bez satraukuma pastāstīt, kur dodas, kas gaidāms. Ja pieaugušais baidās, viņa satraukumu bērns sajūt pat tad, ja ar vārdiem tas netiek izteikts.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)