Banner 980x90

Latvijā labākā vecmāte strādā Jūrmalā

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Piektdien, 12.februārī svinīgā ceremonijā kultūras pilī ''Ziemeļblāzma" tika pasniegtas Latvijas Ārstu biedrības Gada balvas medicīnā 2015.

Kā pilsētas informācijas portālu Jurmala24.lv informēja Jūrmalas pilsētas pašvaldības pārstāvji, balvu saņēmējus sveica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Latvijas ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis un Latvijas Māsu asociācijas prezedente Dita Raiska.

Nominācijā "Gada vecmāte", balstoties uz sabiedrības balsojumu, balvu ieguva Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļas vecmāte Vija Kalniņa. Balvu Vijai Kalniņai pasniedza tiesībsargs Juris Jansons, Kalniņu sveica Jūrmalas pilsētas pašvaldības vārdā sveica Labklājības pārvaldes vadītāja Laima Grobiņa.

Vija Kalniņa pirms 36 gadiem sāka strādāt Jūrmalas slimnīcā, un tā joprojām ir viņas vienīgā darbavieta. Jaunās māmiņas stāsta, ka Vija ir iedvesmojoša vecmāte, kura vienmēr prot atrast īstos vārdus. Ir iejūtīga, saprotoša un ar lielisku humora izjūtu.

Sanāk, ka vecmāte Vija Kalniņa pieņem bērnus jau divās paaudzēs. Pirmajam bērniņam, kuram viņa palīdzēja dzimt, šobrīd jau ir 36 gadi. Nereti topošie vecāki izvēlas sagaidīt savu bērniņu pie vecmātes Vijas, jo viņa pieņēmusi dzemdības arī viņu mammām.

"Tas ir īpašs un satraucošs mirklis, kad pirmā pieskaros bērniņam, vieglas tirpas pārskrien pār muguru un galvā tikai viena doma - lai bērniņš būtu vesels!" atzīst Vija Kalniņa. "Vispatīkamākais brīdis manā dzīvē ir tad, kad pienāk māmiņa, kas pie manis dzemdējusi, un stāsta, kā iet bērniņam. Tas ir augstākais novērtējums par darbu - saikne un uzticība, kas turpinās gadiem."

Jūrmalas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Egons Liepiņš atklāj: "Dzemdību nodaļa ir pazīstama visā Latvijā un man regulāri jautā, kura vecmāte ir vislabākā, lai slēgtu individuālo līgumu. Mums visas vecmātes ir lieliskas un grūti izdalīt kādu īpaši. Bet tagad man būs iespēja teikt, ka šogad vislabākā pēc sabiedrības balsojuma ir Vija Kalniņa!"

Jūrmalas slimnīcā sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību diennakts režīmā, tajā skaitā arī dzemdību palīdzību. Nodaļā ierodas dažādas sievietes, reizēm dzemdētāja ir sagatavojusi dzemdību plānu, kam vēlas sekot, un ir informēta par visu, bet biežāk sievietes ierodas nodaļā ar pārliecību, ka viņai šeit palīdzēs.  Tiek sniegta pārliecība, ka vecmāte ir tuvumā, lai palīdzētu ne tikai medicīniski, bet arī ar padomu un atbalstu. "Mani raksturo pozitīva attieksme un humors. Ar humoru cenšos nomierināt dzemdētāju un veidoju to neatkārtojamo un pozitīvo enerģiju dzemdību laikā. Vecmātes nav scenāristi, bet režisori gan!" uzskata Klaniņa.

Kopš 1980.gada viņa strādā Bulduru slimnīcā (tagadējā Jūrmalas slimnīcā). Kalniņa ne tikai pieņem dzemdības, viņa iepriekš bijusi arī nodaļas vecākā vecmāte. Kopā ar nodaļas vadītāju ārstu Artūru Henkeli iekārtojusi dzemdību nodaļas telpas 1988.gadā, kad tika uzbūvēts slimnīcas B korpuss. (Līdz tam dzemdību nodaļa atradās netālu no Bulduru dzelzceļa stacijas, koka mājā, Jasmīnu ielā) Dzīves līkloči Viju Kalniņu pirms 16 gadiem aizveda līdz otrai profesijai, un šobrīd viņa ir sastopama ne tikai Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļā, bet arī datortomogrāfijas kabinetā, kur veic izmeklējumus kā radiologa asistente.

Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļa ir trešā pieprasītākā dzemdību iestāde Latvijā. 2015.gadā dzima 1524 bērniņi, un redzams, ka dzimstības rādītāji sasniedz pirmskrīzes gadus, kad bija ievērojams dzemdību skaita pieaugums.  

Šogad kopumā tika pasniegtas 12 balvas labākajiem veselības nozares speciālistiem, katrs no nomināciju uzvarētājiem saņēma mākslinieka Armanda Jēkabsona veidotu statueti - Dzīvības asnu, kas simbolizē visvērtīgāko un dārgāko, kas pieder ikvienam no mums, - dzīvību un veselību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)