Banner 980x90

Latvijas ģimenes ārstu asociācija: Veselības aizsardzības sistēma ir bankrotējusi

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv

Veselības aizsardzības sistēma ir praktiski bankrotējusi, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Latvijas ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Pauls Princis.

Viņš uzsvēra, ka visa veselības aprūpes sistēma ir neefektīva, cilvēki nevar atļauties zāles, tiem jāstāv bezgalīgās rindās, lai saņemtu pakalpojumu u.c. Ar to visu saskaras ģimenes ārsti.

Princis uzsvēra, ka veselības aprūpes nozarei nepieciešams lielāks finansējums.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) sadarbības līgumu pagājušajā nedēļā noslēdza vien ar Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociāciju, savukārt Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) ministrijā neieradās vispār.

Uz memoranda parakstīšanu ieradās tikai LĢĀA valdes loceklis Andris Baumanis, kurš asociāciju šajā reizē nepārstāvēja. Viņš pēc memoranda parakstīšanas žurnālistiem sacīja, ka sēdē ieradies, jo "jautājumi jārisina, sēžoties pie galda".

Kopumā tikšanās pirms memoranda parakstīšanas ilga vairāk nekā divas stundas.

Sadarbības memorandā iekļautās apņemšanās paredz veikt pasākumu kopumu primārajā veselības aprūpē pastāvošo cilvēkresursu nodrošinājuma problēmu novēršanai, piemēram, veicināt ārstu pieejamību reģionos, paredzot "lauku koeficienta" piemērošanu darba samaksas piemērošanā ārstiem ārpus pilsētām un attālākās apdzīvotās vietās, kā arī pilnveidojot apmācīt tiesīgo ārstu darba organizāciju, tādējādi veicinot rezidentu apmācību reģionos.

Tāpat vienošanās paredz veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) apņemšanos nodrošināt lielāku finansējumu primārajai veselības aprūpei un jau ar šā gada 1.jūliju novirzīt papildu finansējumu pilna kapitācijas maksājuma veikšanai ģimenes ārstu praksēm.

Kā stāstīja Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska, šādi papildus katrai ģimenes ārstu praksei tiktu piešķirti vidēji 250-280 eiro. Savukārt kā norādīja asociācijas valdes loceklis Valērijs Valdmanis, nepieciešamais finansējums kapitācijas naudas pilnai izmaksai ģimenes ārsta praksē jau valsts budžetā ir paredzēts un tas veidosies no ietaupījuma, kas veidojas, samazinot nelietderīgi veikto ambulatoru izmeklējumu skaitu.

Plašāk skatieties LTV Ziņu dienesta sagatavotajā video sižetā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)