Banner 980x90

Lielākais līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem - Rīgai tuvumā esošajās pašvaldībās

Lielākais no pašvaldību budžeta atvēlētais līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem ir Rīgas tuvumā esošajos novados, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) apkopotā informācija.

Informāciju gan pagaidām iesūtījusi tikai daļa pašvaldību. Līdzfinansējuma apmērs galvenokārt ir apstiprināts līdz ar pašvaldības budžetu, tomēr dažas pašvaldības to vēl nav apstiprinājušas ar saistošajiem noteikumiem, aģentūrai LETA pastāstīja ministrijā. Kopumā informāciju ministrijai ir iesūtījušas 23 pašvaldības.

No pašlaik apzinātajām pašvaldībām vislielākais līdzfinansējums par viena bērna izglītošanu privātajā izglītības iestādē ir Saulkrastu un Babītes novadā - 249,42 eiro. Līdzfinansējums, kas pārsniedz 200 eiro, ir vēl vairākās pašvaldībās: 234 eiro Salaspils novadā, 226 eiro Ikšķiles novadā, 212 eiro Olaines novadā, bet 200 eiro līdzfinansējums ir atvēlēts Inčukalna novadā. Mārupes novadā līdzfinansējums ir 206 eiro, bet Ādažu novadā - 202 eiro, savukārt Jūrmalā - 204 eiro.

Pārējos novados līdzfinansējums par vienu bērnu ir zem 200 eiro sliekšņa. Piemēram, Stopiņu novadā tie ir 186 eiro, Jelgavā - 138 eiro, Tukuma novadā - 175 eiro, bet Kuldīgas novadā - 126 eiro.

Vairākas pašvaldības līdzfinansē bērnu uzraudzības pakalpojumu sniegšanu. Ja lielākajai daļai pašvaldību šī summa ir ap 80 eiro, četrām pašvaldībām tā pārsniedz 100 eiro. Piemēram, Olaines novadā līdzfinansējums ir 212 eiro, Stopiņu novadā - 179 eiro, Garkalnes novadā - 137 eiro, bet Saulkrastu novadā - 107 eiro.

Jau ziņots, ka no 1.janvāra spēkā stājas VARAM noteikumu projekts par metodiku, kā aprēķināmas viena bērna vidējās izmaksas par izglītošanu pirmsskolas izglītības iestādē.

Lai aprēķinātu, cik pašvaldībai izmaksā viena bērna izglītošana pirmsskolas izglītības iestādē, jāņem vērā 19 kritēriji. Aprēķinot vidējās izmaksas, pašvaldības varēs noteikt atbalstu bērnam par izglītošanu privātajā bērnudārzā, ja viņam netiek nodrošināta vieta pašvaldības uzturētajā pirmsskolas izglītības iestādē.

Starp kritērijiem ir atalgojums, izņemot pedagogu atalgojumu, ko piešķir kā mērķdotāciju no valsts budžeta, darba devēja sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, pabalsti un kompensācijas. Metodika paredz ņemt vērā mācību, darba un dienesta komandējumus, pasta, telefona un citu sakaru pakalpojumu izmaksas, remontdarbus un iestāžu uzturēšanas pakalpojumus, īres un nomas maksas. Tāpat būs jāņem vērā izdevumi par precēm iestādes darbības nodrošināšanai, kurināmo, zālēm un ķimikālijām, medicīniskajām ierīcēm, mācību līdzekļiem un materiāliem, kā arī izdevumi periodikas iegādei.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)