Banner 980x90

Lielās pilsētas vēlas likuma izmaiņas, lai skaidri definētu domju iespējas grozīt savus nolikumus

Rīga, 28.marts, LETA. Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) pārstāvji trešdien nolēma sagatavot un Saeimai piedavāt izmaiņas likumā "Par pašvaldībām", lai skaidri definētu pašvaldību domju iespējas grozīt savus nolikumus attiecībā uz sēžu kārtību, aģentūru LETA informēja LLPA pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska.

Tiekoties ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Kasparu Gerhardu (VL-TB/LNNK), LLPA pārstāvji skaidroja savu nostāju saistībā ar iespējām veikt grozījumus domju nolikumos, lai organizētu savu darbu. Šim jautājumam pēdējā laikā ir pievērsta pastiprināta uzmanība saistībā ar Rīgas domes valdošās koalīcijas lēmumu nolikumā noteikt ierobežojumus deputātiem jautājumu uzdošanai.

"Asociācijas biedri aicina ministru izvērtēt problēmu ne tikai no šobrīd aktuālā jautājuma aspekta Rīgas domē, kas ir pacelts diskusiju līmenī ar ministriju un pievērsis lielu sabiedrības uzmanību, bet ņemt vērā, ka tas ir tikpat aktuāli arī citās pašvaldībās. Domju sēdēs tiek pieņemti nozīmīgi lēmumi, un visām sarunām ir jānotiek konstruktīvi un pēc būtības. LLPA uzskata, ka domju sēdes nekādā gadījumā nevajag pārvērst par platformu dažāda veida izrāžu inscenēšanai. Pašvaldībās, tāpat kā Saeimā, plašākas diskusijas, iedziļināšanās jautājumos un sava viedokļa padziļināta demonstrēšana notiek komitejās, kur arī katrs no domes deputātiem darbojās," pauda LLPA izpilddirektors, Saeimas deputāts Viktors Valainis.

LLPA uzklausīja ministra viedokli par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iecerētajiem grozījumiem atkritumu apsaimniekošanas likumā un pudeļu depozīta sistēmas ieviešanu, kā arī prezentēja asociācijas viedokli šai jautājumā.

LLPA norādīja, ka pudeles veido mazāk nekā 10 % no kopējā šķirojamā iepakojuma daudzuma. LLPA ministram piedāvā izvērtēt "citu valstu pieredzi", kā piemēru minot Vāciju, kur šobrīd notiekot pāreja uz sistēmu, kurā iedzīvotājiem piedāvā visu veidu šķirojamos atkritumus (plastmasu, skārdu, papīru u.c.) mest vienā šķirošanas konteinerā. LLPA ieskatā, tas ir ērtāks risinājums gan iedzīvotājiem, gan arī nodrošina jau esošo atkritumu šķirošanas sistēmu darbību ar pilnu jaudu.

Asociācijas pārstāvji pauda bažas, ka tikai pudeļu depozītu sistēmas ieviešana vien neatrisinās atkritumu šķirošanas problēmu. Tai vietā, pēc LLPA pārstāvju domām, pudeļu depozīta sistēma varot radīt papildu neērtības tirdzniecības vietām, kurām būšot "jānodrošina lielas platības", kur uzglabāt nodotās pudeles, un diez vai tas būšot iespējams attālākos reģionos, kur pārsvarā darbojās tikai maza izmēra veikali.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)