Banner 980x90

PVD varēs nekavējoties noteikt laiku biodrošības pasākumu ievērošanai saistībā ar putnu gripu

Rīga, 26.febr., LETA. Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) putnu gripas konstatēšanas gadījumā būs iespēja reaģēt strauji - dienestam dotas tiesības noteikt konkrētu periodu bioloģiskās drošības pasākumu ievērošanai, paredz otrdien valdības apstiprinātie grozījumi putnu gripas uzliesmojuma likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā.

Tostarp PVD varēs, piemēram, aizliegt mājputnus turēt ārpus telpām. Iepriekšējā kārtība paredzēja, ka Zemkopības ministrijai (ZM) bija jāiesniedz valdībā grozījumi attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, lai liegtu noteiktu laiku turēt mājputnus ārpus kūtīm saistībā ar putnu gripas draudiem.

Zemkopības ministrijā (ZM) skaidroja, ka augsti patogēnās putnu gripas vīruss izplatās ļoti strauji un var rasties nepieciešamība nekavējoties pieņemt lēmumu noteikt mājputnu turētājiem konkrētus pasākumus noteiktā periodā, lai mazinātu vīrusa pārnešanas risku no savvaļas putniem uz mājputniem un citiem nebrīvē turētiem putniem.

ZM arī informēja, ka ministrijas tīmekļvietnē ir izveidota atsevišķa putnu gripas jautājumiem paredzēta sadaļa "Putnu gripa", lai uzlabotu putnkopju un citu putnkopības nozarē iesaistīto personu informētību par augsti patogēnās putnu gripas izplatības draudiem un pasākumiem. Attiecīgajā sadaļā ir publicēta svarīgākā informācija par normatīviem, kas nosaka putnu gripas uzraudzības un apkarošanas kārtību, kā arī bioloģiskās drošības prasības novietnēm, kurās tur putnus.

Grozījumi Ministru kabineta 2007.gada 19.jūnija noteikumos "Putnu gripas uzliesmojuma likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība" stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka, visticamāk, šogad pavasarī putnu gripas dēļ mājputnus uz noteiktu laiku Latvijā neliks turēt iekštelpās. "Patlaban nav indikācijas, ka Latvijā šopavasar uz noteiktu laiku varētu noteikt mājputnus turēt iekštelpās, kā arī Eiropas valstu epidemioloģiskā situācija putnu gripas uzraudzībā neliecina par slimības tuvošanos," gada sākumā aģentūrai LETA pauda PVD Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vecākā eksperte Māra Užule-Spriņģe.

Tāpat ziņots, ka arī 2018.gada pavasarī Latvijā netika noteikti mājputnu turēšanas ierobežojumi, jo putnu gripas aktivitāte Eiropā bija zema, bet 2017.gadā no 1.marta līdz 31.maijam mājputnus tika uzdots turēt slēgtās telpās, novēršot kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem, kā arī ir bija aizliegta izbraukumu tirdzniecību ar mājputniem un olām.

Putnu gripa ir akūta, lipīga putnu infekcijas slimība, kas putniem rada bojājumus dažādās orgānu sistēmās. Slimība nav bīstama cilvēkiem, taču, tā kā tā ir ļoti lipīga un letāla putniem, ja saimniecībā konstatēta putnu gripa, lai nepieļautu tās tālāku izplatīšanos un izvazāšanu no saimniecības, nekavējoties jālikvidē visi saimniecībā esošie putni, jāveic putnu novietnes tīrīšana un dezinfekcija, kā arī jānosaka karantīnas zona desmit kilometru rādiusā ap putnu gripas skarto saimniecību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)