Banner 980x90

"Elektrum" Energoefektivitātes centrā Jūrmalā pieejama ātrā elektromobiļu uzlādes stacija

Publicitātes foto
Publicitātes foto
No 27.septembra Jūrmalā, "Elektrum" Energoefektivitātes centrā apskatei un izmēģināšanai pieejama Baltijā pirmā jaunākās paaudzes elektromobiļu uzlādes stacija, pilsētas informācijas portālu Jurmala24.lv informēja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

Tajā ievērojami ātrākā laikā iespējams uzlādēt elektromobiļa akumulatoru nekā patreiz izmantotajās stacijās. Bezmaksas uzlādes stacija būs pieejama publiskai lietošanai līdz šā gada decembra beigām.

Elektriskie automobiļi jau vairākus gadus ir realitāte arī Latvijā, un pēdējā laikā to skaits uz ceļiem aizvien palielinās. Pasaulē šis autobūves industrijas virziens attīstās ļoti strauji, tādēļ aizvien svarīgāka nozīme ir elektromobiļu uzlādes iespējām. Tādēļ iespējamo uzlādes risinājumu izvērtēšana kopā ar citām institūcijām ir arī AS "Latvenergo" interešu lokā.

Šobrīd izmantotās ātrās uzlādes stacijas ar jaudu 50 kW tuvākajos gados vairs neatbildīs apzīmējumam ātrās un jau ir sperts vērienīgs solis uz priekšu, izgatavojot 3.paaudzes uzlādes staciju, kas elektromobili uzlādē ļoti ātri. Tieši šādu Delta ražojuma staciju Elektrum Energoefektivitātes centrā līdz šā gada decembra beigām varēs izmantot visi elektromobiļu īpašnieki.

Nemainot pašu staciju, to ir iespējams modulāri papildināt ar jaudas moduļiem, tādā veidā nodrošinot līdz pat 150 kW lielu jaudu. Iekārta sevī ietver vairākas uzlādes iespējas: CCS (līdz 120kW, ar iespēju palielināt līdz 150 kW); Chademo (līdz 63 kW ar iespēju palielināt līdz 120 kW), kā arī divas AC tipa uzlādes iespējas. Tas nozīmē, ka ar šīs iekārtas palīdzību vienlaicīgi ir iespējams lādēt 4 elektriskos auto. Elektrum Energoefektivitātes centra teritorijā iekārta darbojas ar jaudu 32 A.

Izvērtējot dažādus inovatīvos risinājumus arī elektrotransporta attīstībā, tieši AS "Latvenergo" bija pirmie, kas Latvijā reģistrēja elektromobiļus, 2011. gadā iegādājoties divas elektriskās automašīnas Fiat Fiorino Elettrico un uzsākot to ekspluatāciju ikdienā. Iegādātie elektromobili paredzēti ne tikai cilvēku, bet arī nelielu kravu pārvadāšanai un tiek aktīvi izmantoti Rīgā.

Atšķirībā no industriāli attīstītām valstīm Latvijā lielākie CO2 izmešu apjomi ir tieši transporta sektorā, tādēļ elektrotransporta attīstība var palīdzēt tos būtiski samazināt. Turklāt elektrotransporta izmantošana samazinātu arī primāro energoresursu patēriņu valsts energobilancē vismaz par 25%. Šādu transportlīdzekļu ar uzstādītu elektrodzinēju efektivitāti uzlabo arī rekuperatīvās bremzēšanas izmantošana, turpmākai izmantošanai atgūstot atpakaļ daļu elektroenerģijas, kas citādi siltuma veidā nonāktu dabā. Taču tā ir atkarīga ne tikai no tehnoloģiju pilnveides un attīstības, elektromobiļiem kļūstot arvien vairāk lietotājiem draudzīgiem un efektīvākiem, bet arī no rosinošiem normatīviem un ieinteresētības neatpalikt mūsdienīgu transporta tehnoloģiju ieviešanā.

Delta 3.paaudzes uzlādes stacijas uzstādīšanu un izmantošanu Elektrum Energoefektivitātes centrā nodrošina SIA "Energolukss".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)