Banner 980x90

Reģionālie attīstības centri rosinās izmaiņas likumā, lai vienkāršotu pašvaldībām piederošu zemesgabalu pārdošanu

Rīga, 20.febr., LETA. Reģionālo attīstības centru apvienības (RACA) rosinās izmaiņas likumā par "Par valsts un pašvaldības zemes īpašumu nostiprināšanu zemesgrāmatā", lai atvieglotu pašvaldībām piederošu zemesgabalu pārdošanu un iznomāšanu, aģentūrai LETA pastāstīja apvienības vadītājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Politiķis skaidroja, ka pašvaldību teritorijās bieži vien atrodas lielas platības, kuras nav nostiprinātas zemesgrāmatā, jo šis process esot dārgs un bieži vien šo teritoriju nostiprināšana nav primārā. Likums "Par valsts un pašvaldības zemes īpašumu nostiprināšana zemesgrāmatā" nosaka, - ja zeme nav pašvaldības īpašumā vismaz piecus gadus, pašvaldība to nevar atsavināt vai pārdot, taču šāds ierobežojums bieži vien sagādājot pašvaldībām problēmas.

"Ja uz domi atnāk investors, kurš ir gatavs tērēt 50 miljonus un būvēt tur rūpnīcu, pašsaprotami, ka viņš šo zemi gribēs atpirkt, taču, ja konkrētais zemes gabals nav nostiprināts pašvaldības zemesgrāmatā vismaz piecus gadus, mēs to pārdot nevaram un investors, visbiežāk, tiek zaudēts," skaidroja Krauklis, norādot, ka šī nosacījuma atcelšana esot skatīta jau vairākos Saeimas sasaukumos, taču koalīcija vienmēr bijusi pret.

"Galvenais, ka neviens nevar paskaidrot, ko šie pieci gadi dod, vai tiek novērsti kādi riski vai kas cits. Tas vienkārši ir no gaisa izrauts laika termiņš," apgalvoja priekšsēdis.

Krauklis sacīja, ka šādos gadījumos pašvaldībai ir tiesības zemi iznomāt uz 30 gadiem, kas "it kā esot saprātīgs termiņš", taču, ja runa ir par 50 miljonu investīcijām, kuras var atpelnīt vidēji 20 gadu laikā, uzņēmējam tas atkal neesot izdevīgi, jo pēc šī termiņa beigām uzņēmējam rūpnīca vai nu jāpārdod vai jānojauc. "Pat, ja pašvaldībai šo rūpnīcu atdod - ko lai mēs ar to darām," taujāja Krauklis, norādot, ka investori citviet pasaulē šādus nosacījumus "vispār nesaprot". Viņaprāt, šo termiņu vajadzētu palielināt līdz vismaz 50 gadiem.

Krauklis sacīja, ka šo jautājumu plāno atkārtoti aktualizēt Saeimā tuvākajā laikā tiekoties ar atbildīgo jomu ministriem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)