Banner 980x90

Rīkotāji: Festivāla "Rīga Jūrmala" mērķis ir kļūt par klasiskās mūzikas brīvdienu galamērķi Eiropā

Rīga, 19.jūl.,LETA. Festivāla "Rīga Jūrmala" mērķis un ambīcijas ir kļūt par klasiskās mūzikas brīvdienu galamērķi Eiropā, festivāla atklāšanas preses konferencē uzsvēra tā padomes priekšsēdētājs, uzņēmējs un mecenāts Pjotrs Avens.

Pēc Avena vārdiem, šo mērķi iecerēts sasniegt, piedāvājot ne vien vietējiem mūzikas cienītājiem Latvijā, bet arī starptautiskajai auditorijai spožu mākslinieku un repertuāra apvienojumu. "Priecē, ka jau pirmajā festivāla gadā komanda spējusi piesaistīt apmeklētājus no tik daudzām pasaules valstīm," piebilda Avens.

Festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna stāstīja, ka pirmie pieci koncerti ir gandrīz izpārdoti un festivāla auditorija ir vismaz no 50 dažādām valstīm - Vācijas, ASV, Izraēlas, Lietuvas, Lielbritānijas, Dienvidkorejas, Hongkongas un citām. Viņa lēsa, ka apmeklētāju vidējais vecums ir ap 45 gadiem, kas esot "neraksturīgi jauns" šāda tipa pasākumiem.

Festivāls sākas šodien, un nedēļas nogalē tā ietvaros notiks pieci koncerti Latvijas Nacionālajā operā un Lielajā ģildē. Kopumā festivāls sastāvēs no četrām minifestivālu sērijām, kas notiks četras vasaras nedēļas nogales un katras ietvarā notiks pieci koncerti.

Čulkstēna informēja, ka festivālā muzicēs tādi orķestri un pasaulslaveni diriģenti kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un diriģente Suzanna Melki, Izraēlas filharmoniskais orķestris un Zubins Meta, Londonas simfoniskais orķestris un Džanandrea Nozeda un Krievijas nacionālais orķestris un Mihaels Pļetņovs, kā arī vairāki citi izcili izpildītājmākslinieki, kas Latvijā un Baltijā muzicēs pirmo reizi.

Pirmās festivāla nedēļas nogales centrā ir divi Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncerti, kuros diriģēs Melki un piedalīsies arī vijolnieks Julians Rahlins un pianists Rūdolfs Buhbinders. Dienas koncertos Lielajā Ģildē muzicēs pianisti Luks Genušs un Mārtins Džeimss Bārtlets. Sestdienas vakarā operā skanēs Rahlina un Buhbindera kamermūzikas koncerts, pastāstīja Čulkstēna.

"Koncerti būs skatāmi ne tikai Latvijas Televīzijā, bet arī starptautiskajā klasiskās mūzikas platformā "medici.tv". Uz Latviju atspoguļot festivāla norisi ieradīsies ap 40 Eiropas zināmāko klasiskās mūzikas un dzīvesstila mediju pārstāvji. Tajā pašā laikā esam gandarīti par Latvijas publikas atsaucību, kā arī vietējo uzņēmēju atbalstu, kas ļauj secināt, ka Latvijā dzimst lieliska muzikāla tradīcija ar lielu potenciālu kļūt par Eiropas kultūrtūrisma magnētu," uzsvēra pasākuma izpilddirektore.

Festivāls turpināsies augustā, kad trijās nedēļas nogalēs Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, viesosies trīs orķestri un vairāki pasaulslaveni akadēmiskās mūzikas pārstāvji.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)