Banner 980x90

Siltās grīdas – kas tās ir un kā izvēlēties piemērotāko?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Apsildāmo grīdu sistēmas mūsdienās vairs nav nekas jauns, taču, sekojot tendencēm un pircēju vajadzībām, ražotāji rada jaunas pieejas, kas palīdz efektīvāk apsildīt mājokli. Šajā rakstā iepazīsimies ar silto grīdu būtību.
Kādēļ tavam mājoklim būtu nepieciešama apsildāmā grīda?
Silto grīdu pirmsākumi meklējami senajā Romā, kur marmora grīdas apsildīšanu veica, zem tās dedzinot koku. Siltums plūda augšup, nodrošinot nepieciešamo temperatūru.

Apsildāmo grīdu sistēma mūsdienās ne tikai nodrošina patīkamu atmosfēru telpā, bet arī kalpo kā inovatīvs veids īpašuma energoefektivitātes uzlabošanai pat par 12%. Tādā veidā tiek nodrošināta vienmērīga siltuma izplatīšana pa visu mājokli. Šī ir noderīga alternatīva tiem, kuri vēlas nomainīt ierastos radiatorus vai krāsnis/kamīnus un sildītājus. 
 
Kāda ir apsildāmo grīdu būtība?
Tā ir nozīmīga centrālās apkures sistēmas daļa, kas pārvada siltumu caur savstarpēji savienotām caurulēm vai kabeļiem, kuri ir iebūvēti zem grīdas virsmas vai tās iekšienē. Grīdas apsildīšana notiek, kad elektrība plūst cauri kabeļiem vai arī karstais šķidrums (parasti ūdens un citu vielu maisījums) tiek pumpēts caurulēs zem grīdas. Attiecīgi, grīdas virsma kļūst silta, tādējādi arī nodrošinot atbilstošu temperatūru visā telpā. 
 
Mūsdienās populārākās apsildāmo grīdu sistēmu pamatā ir vai nu elektrība, vai ūdens. Elektrisko silto grīdu uzstādīšana ir lētāka, taču to ekspluatācija var maksāt vairāk, savukārt ūdens siltās grīdas ir efektīvākas ilgtermiņā, taču tām nepieciešama grīdas atjaunošana, kas arī nav lēts prieks. Izvēloties kādu no šiem veidiem, jāņem vērā individuālā situācija, vajadzības, budžets utt. 
 
Elektriski apsildāmās grīdas
Šo sistēmu veido elektrisku, nerūsējošu kabeļu tīkls, kas tiek izvietots zem grīdas spirāles formā, un tiek pievienots enerģijas avotam, kā arī termoregulatoram, kas ļauj palielināt vai samazināt siltuma padevi. Uzstādot elektriskās siltās grīdas, nepieciešams ņemt vērā to, kāds ir grīdas veids, cik labi tā norobežota un kāds ir telpas izmērs, kurā plānots sistēmu ierīkot. Šāda apsildīšanas sistēma labi der istabā ar akmens un flīžu grīdu, kā arī tādās, kurās ir paklāji. 
 
Tā kā elektrisko grīdu ierīkošanai nav nepieciešams daudz vietas un to var pievienot tuvu virsmai, šāda sistēma būs piemērota to mājokļu saimniekiem, kuri nevēlas veikt ievērojamu grīdas atjaunošanu. 

Lai arī šādas grīdas lietošanas kopējās izmaksas var nedaudz pārsniegt ūdens grīdas sistēmas izdevumus, to ir lētāk uzstādīt, kā arī vienkāršāk labot nepieciešamības gadījumā. Tāpat kvalitatīvi uzstādīta elektriskā siltā grīda kalpos pietiekami ilgi. 
 
Ūdens siltā grīda
Šajā sistēmā siltuma radīšanai tiek izmantota nelielu cauruļu sistēma, kas tiek ierīkota zem grīdas. Parasti cauruļu tīkls ir pievienots boilerim vai centrālajai apkures sistēmai. Šādas sistēmas ierīkošana var būt pamatīgs izaicinājums ne tikai finansiālā ziņā, bet arī tādēļ, ka tas prasa pamatīgu grīdas atjaunošanu. Tomēr par spīti šīm izmaksām ilgtermiņā šāda veida siltās grīdas var atmaksāties. 
 
Atkarībā no izvēlētās ūdens siltās grīdas sistēmas ir pieejami arī tādi veidi, kur tiek piedāvāta grīdu atvēsināšana nepieciešamības gadījumā. Ziemas laikā pa caurulēm tiek pumpēts siltais ūdens, savukārt vasarā, kad ārā ir ļoti karsts, aukstā ūdens palaišana sistēmā atvēsinās grīdu, radot patīkamu temperatūru telpā. 
 
Ja tevi ir ieinteresējusi elektrisko vai ūdens silto grīdu uzstādīšana, iesakām ielūkoties būvniecības preču interneta veikalā Prof.lv, kur atradīsi ne tikai dažādas sistēmas un tam nepieciešamās detaļas, bet arī varēsi par tām izlasīt papildus informāciju, lai atrastu tieši to, kas tev nepieciešams. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)