Banner 980x90

Svarīgi fakti, kas būtu jāzina pirms iegādājies jaunu siltumnīcu

Pavasara sezonu, kad jāsāk gatavoties dārzeņu un garšaugu audzēšanai, ar lielu entuziasmu gaida daudzi saimnieki un tikpat daudzi, kam vēl nav dārza vai siltumnīcas, vēlas šo saimniecisko prieku izmēģināt arī savās mājās. Dažkārt pirmos dārza eksperimentus var sākt ar mazdārziņu, tomēr bieži vien mazdārziņos līdz ar neparedzamām salnām, putniem un citām dabas stihijām, var nenosargāt audzētos dārzeņus, tāpēc labs risinājums ir iegādāties siltumnīcu. 

Pirms tiek iegādāta jauna siltumnīca, lai realizētu  labu un veiksmīgu ražu, der iepazīties ar dažiem labi pārbaudītiem un zināmiem faktiem - par tiem - raksta turpinājumā!

Siltumnīcas atrašanās vieta
Vispirms pārskatiet savu dārza teritoriju, kurā potenciāli varētu novietot siltumnīcu. Svarīgi  šo novērtējumu ir izvērtēt dienas gaismā, bet vislabāk dienā, kad spoži spīd saule, tādejādi nosakot, kur tā visvairāk apspīd. Saulei ir jābūt pieejamai no visām debesu pusēm, tomēr vislabāk, ja tā tiek novietota ziemeļu - dienvidu pusē. Precīzāk izsakoties, dārzkopji rekomendē siltumnīcu novietot tā, lai ieeja ir dienvidu pusē, bet logu vēdināšana ir uz ziemeļu pusi. 

Papildus bez iepriekšminētā, pievērsiet uzmanību arī tam, lai siltumnīcai tuvumā nav lieli koki vai krūmi, kas varētu uz tās mest ēnu. Arī koku tuvums rudens periodā var bojāt siltumnīcu, jo uz tās var sabirt lapas un sākt trūdēt, it īpaši polikarbonāta vai PVC plēves siltumnīcas gadījumā. 

Kāda materiāla siltumnīca?
Neviens siltumnīcas materiāls nav slikts, viss ir tikai gaumes, mērķu, apjomu un finanšu jautājums. Polikarbonāts ir viennozīmīgi daudz izturīgāks, vieglāks un tā saules staru caurlaidība ir daudz praktiskāka, jo šis materiāls ir līdzvērtīgs pakešu logiem, kas samazina temperatūras svārstības. 

Vienīgie mīnusi ir tas, ka jālieto hermetizēšanas elements, uzstādot siltumnīcu, jo starp polikarbonāta kārtām var sakrāties lietus vai rasas ūdens, tādejādi ietekmējot gaismas caurlaidību un radot nevēlamas aļģes, vai tā gaisa caurlaidība, kas salīdzinot vislabākā ir stikla siltumnīcām. Gaisa caurlaidība ir būtiska, jo tā pasargā dārzeņus un augus no apdegšanas. 

Izvēloties polikarbonāta siltumnīcu, jāņem vērā arī tas, ka, ja tā materiālu saskrāpē, piemēram, atrodoties grantēta vai putekļaina ceļa tuvumā, tā sliktāk izlaiž cauri saules gaismu.

Plēves siltumnīcas mūsdienās ir ļoti ērtas to iegādei, jo ražotāji šobrīd piedāvā gana kompaktus komplektus, tādejādi tās ir viegli uzstādīt - tai skaitā ar visu plēvi, kura ir tikai jāpārvelk pāri karkasam. Plēves siltumnīcas ir daudz lētākas, nekā cita veida siltumnīcas, tomēr tas kompensējas ar to, ka tām ir daudz īsāks kalpošanas laiks, kā arī ziemā plēves pārklājums ir obligāti jāņem nost. 

Ventilācija
Ja vasara ir karsta un saulaina, tad siltumnīca iekšā var ļoti ātri sakarst un tādējādi nokaltēt visus tajā esošos augus. Sliktas un nekvalitatīvas ventilācijas dēļ siltumnīcā audzētiem augiem var veidoties kondensāts, tādejādi radot slimības. Ņemiet vērā, ka laba ventilācija nodrošina aukstā un siltā gaisa apmaiņu, kas labai ražai ir viens no priekšnoteikumiem. 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)