Banner 980x90

Ugunsdrošība grilēšanas sezonā

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Labi zināms, ka svaigā gaisā ēdiens garšo daudz labāk. Un pēc garās un drēgnās ziemas, siltais laiks aicināt aicina doties pie dabas krūts un beidzot atklāt grilēšanas un ugunskuru sezonu. Tikšanās ar draugiem vai brīvdienas kopā ar ģimeni nereti ietver arī maltītes gatavošanu pie dabas. Tomēr, veidojot iepirkumu sarakstu un pārdomājot brīvdienu plānus, nevajadzētu aizmirst arī par dažādiem drošības  aspektiem, piemēram, piemērota apģērba izvēle, dodoties uz mežu, piesardzība, atrodoties ūdenstilpņu tuvumā, kā arī ugunsdrošība. Tālāk rakstā uzzināsiet uzņēmuma FN Serviss speciālistu ieteikumus un padomus drošai atpūtai!

Vispārīgi ieteikumi ugunsdrošībai pie dabas
Pirms došanās ārā no pilsētas, lai varētu izbaudīt svaigo pavasara gaisu, ir vērts paturēt prātā dažus padomus, izvēloties atpūtas veidu un vietu:
♦ mežā īpaši strikti aizliegumi ir spēkā tad, kad iestājies ugunsnedrošais periods, ko, izvērtējot mitruma koncentrāciju un laika apstākļus, nosaka Valsts mežu dienests. Tomēr, ņemot vērā mežam specifisko faunu, ir jāatceras, ka:
     • degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus nedrīkst nomest nedz mežā vai purvā, nedz uz tos šķērsojošiem ceļiem;
     • ugunskurus mežos (un arī purvos) drīkst kurināt tikai tam speciāli ierīkotās vietās, kas nepieļauj uguns izplatīšanās iespēju;
     • ugunskuri ir nemitīgi jāuzrauga;
     • ugunskura vietu drīkst atstāt tikai tad, kad uguns ir nodzēsta un gruzdēšana ir pilnībā beigusies;
♦ pie dabas cilvēki visbiežāk apsver riskus, kas rodas ūdenstilpņu tuvumā, taču, veidojot ugunskuru, arī jāievēro daži vienkārši, taču svarīgi drošības aspekti:
     • ugunskurs jāierīko vietā, kas ir drošā attālumā no kokiem, ēkām, žogiem;
     • ap ugunskura vietu sākumā jāapliek akmeņi vai jāaprok zeme, lai liesmas nevarētu izplatīties pa zāli vai krūmiem;
     • ugunskurs jādedzina ar malku. Dedzinot pudeles, plastmasas iepakojumus, citus sadzīves atkritumus vai riepas, veidosies melni, indīgi dūmi un smaka;
     • ugunskura aizdedzināšanai nedrīkst lietot viegli uzliesmojošus šķidrumus, piemēram, degvielu;
     • dedzinot ugunskurus, jāpieskata, lai bērni vienmēr būtu drošā attālumā no tā;
     • dodoties atpūsties ārpus mājas, ir jāņem līdzi uzlādēts telefons un jāzina, kurp tieši jūs dodaties, lai nepieciešamības gadījumā varētu piezvanīt Ugunsdzēsības dienestam;
♦ dārzā parasti tiek lietots grils, tomēr, arī izmantojot šo ierīci, būtu vēlams paturēt prātā, ka:
     • meklējot grilam piemērotu vietu, jāņem vērā valdošo vēju virziens – vislabāk izvēlēties vietu, kas ir aizvējā. Ja dārzā ir pietiekami daudz vietas, grilam vai ugunskuram var izveidot īpašu vietu, kas no pārējā dārza atdalīta ar nelieliem krūmiem, lapeni vai kādu pinumu – tas veidos vēja aizsegu;
♦ ja tiek kurināts ugunskurs (uguns ar atklātu liesmu), tam jāatrodas vismaz 20 metru attālumā no ēkām. Grils var atrasties tuvāk, bet svarīgi, lai, uzpūšot vējam, dzirksteles nevarētu aizsniegt ēku (vismaz 3 m);
♦ grils jānovieto uz stabilas virsmas vai jāizveido tam speciāla pamatne – tā, lai, ejot garām, to nevarētu apgāzt;
♦ degšķidrumu nekad nedrīkst liet tieši uz uguns. Tāpat ir jāraugās, lai tas nestāvētu pārāk tuvu karstuma avotam;
♦ grila iekurināšanu un uzraudzīšanu nedrīkst veikt bērni.

​Foto: Shutterstock.com​Foto: Shutterstock.com


Neatkarīgi no tā, kurp dodaties, vienmēr pārrunājiet ugunsdrošības jautājumus ar bērniem – pieaugušie ir atbildīgi par to, lai bērni zinātu ugunsdrošības riskus un iespējamās ugunsnelaimes sekas!

Kā rīkoties, ja notiek nelaime
Galvenais princips, kas jāievēro, izceļoties ugunsnelaimei – ir jārīkojas ātri un droši. Ja ir skaidri redzams, ka to nevar izdarīt, izsauciet glābšanas dienestu. Dariet to arī tad, ja esat tikai ugunsnelaimes liecinieks – garāmgājējs vai cits atpūtnieks! Nepaļaujieties uz to, ka kāds noteikti būs izsaucis ugunsdzēsējus!

Ja ugunsnelaime nav apjomīga, dzēsiet to saviem spēkiem. Piemēram, ja aizdedzies grils, dzēsiet liesmu ar ugunsdzēsības aparātu vai apklājiet to ar ugunsdzēsības pārklāju. Tomēr, ja redzat, ka uguns izplatās un kļūst nekontrolējama, zvaniet 112! Ugunsdzēsības aparāti ir piemēroti tikai ugunsnelaimes sākuma stadijā.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Ugunsdzēsības aprīkojums
Ikvienā mājā, vasarnīcā un automašīnā ir jābūt "ugunsdrošības minimumam" – ugunsdzēsības aparātam vai vismaz ugunsdzēsības pārklājam. 

Rūpējoties par klientu drošību gan ikdienā, gan svētkos, FN Serviss piedāvā ne tikai sniegt konsultācijas un atbildēt uz jums interesējošiem jautājumiem, bet arī iegādāties gan atsevišķas ugunsdrošības preces, gan dažādus ugunsdrošības komplektus, ko varat piemeklēt atkarībā no savām iespējām un vajadzībām, piemēram:
• komplekts drošiem svētkiem – 13 eiro;
• ugunsdrošības komplekts mājoklim – no 16 līdz 76 eiro;
• drošības komplekts automašīnai – 29 eiro.

Piemērotu ugunsdrošības preču iegāde ir pierādījums tam, ka jūs rūpējaties par savu un savas ģimenes drošību! Ieskatieties uzņēmuma tīmekļa vietnē www.fnserviss.lv, rakstiet e-pasta vēstuli uz fnserviss@fnserviss.lv vai zvaniet 67556799, un FN Serviss speciālisti atradīs labāko risinājumu, lai vasara būtu izdevusies!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)