Banner 980x90

Vairākas valstis rekomendē Latvijai uzlabot apstākļus patvēruma meklētāju uzņemšanas centros

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Vairākas ANO dalībvalstis izteikušas rekomendācijas Latvijai saistībā ar patvēruma meklētājiem, tostarp aicinājušas nodrošināt, lai apstākļi patvēruma meklētāju uzņemšanas centros atbilst starptautiskajiem standartiem.

Kā liecina ANO Cilvēktiesību padomes Vispārējā periodiskā pārskata darba grupas ziņojuma projekts, Afganistāna rekomendējusi Latvijai veikt turpmākos pasākumus, lai uzlabotu apstākļus patvēruma meklētāju uzņemšanas centros un nodrošinātu patvēruma meklētājiem piekļuvi atbilstošam dzīves līmenim. Tāpat Bahreina rekomendējusi pieņemt skaidrus pasākumus, lai garantētu visu bēgļu un patvēruma meklētāju tiesības un aizsardzību un neklasificētu un neaizturētu tos kā nelegālos imigrantus.

Bahreina arī rekomendējusi nodrošināt, lai naids pret ārzemniekiem un rasistiskais un reliģiskais ekstrēmisms nekļūst par šķērsli bēgļu un patvēruma meklētāju jautājumu risināšanai.

Tikmēr Džibutija rosinājusi Latvijai nodrošināt, ka visām personām, kuras pieprasa patvērumu Latvijā, ir procesuālās garantijas, un ka lēmumus par patvērumu, tostarp tos, kas pieņemti paātrinātā kārtībā, var pārsūdzēt un apturēt. Džibutija arī rekomendējusi atturēties no atgriešanas vai personu izraidīšanas uz citu valsti, ja pastāv iemesls uzskatīt, ka viņi tiks pakļauti spīdzināšanai.

Vairākas valstis izteikušas rekomendācijas, kas saistītas ar bēgļu integrāciju. Tā, piemēram, Lībija rekomendējusi integrēt bēgļus sabiedrībā, vienlaikus apkarojot stereotipus, kas kurina naidu pret viņiem. Ēģipte savās rekomendācijās aicinājusi atvieglot bēgļu integrāciju, tostarp cīnoties pret stereotipiem, aizspriedumiem un naida runu. Līdzīgu nostāju ieņēmusi arī Indija, kura rosina atvieglot bēgļu integrāciju, cīnoties pret stereotipiem.

Savukārt Portugāle rekomendējusi nodrošināt, lai aizturētajiem patvēruma meklētājiem ir piekļuve valsts medicīnas pakalpojumiem vienlīdzīgi ar citiem ieslodzītajiem, kuri ir apcietināti vai notiesāti.

Jau vēstīts, ka ANO dalībvalstis Latvijai cilvēktiesību jomā izvirza 173 rekomendācijas, iesakot risināt mazākumtautību integrācijas problēmas, nodrošināt patvēruma meklētāju tiesības, kā arī apkarot vardarbību ģimenē.

Rekomendāciju sākotnējo izvērtējumu veica Latvijas delegācija, pieņemot lēmumu atbalstīt 74 rekomendācijas, apņemoties līdz šā gada jūnijam izvērtēt 96 rekomendācijas, kā arī noraidot trīs rekomendācijas.

Latvija noraidīja tās rekomendācijas, kas aicināja mainīt valsts valodas politiku.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)