Banner 980x90

VARAM rosina virkni atbalsta mehānismu uzņēmējiem pašvaldībās, arī atvieglotus nosacījumus īpašumu iegādei

Rīga, 7.maijs, LETA. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosina virkni atbalsta mehānismu uzņēmējdarbības veicināšanai pašvaldībās, tostarp noteikt mazāku īpašuma iegādes cenu uzņēmējiem, kuri pirms tam bijuši tā nomnieki un ieguldījuši īpašuma attīstībā, liecina Ministru kabineta komitejas (MKK) atbalstītais ziņojums.

Ziņojuma "Problēmjautājumi saistībā ar atbalsta mehānismu pieejamību pašvaldībām uzņēmējdarbības sekmēšanai savā teritorijā un kooperācijas intensificēšanai, to iespējamie risinājumi" mērķis ir sagatavot priekšlikumus normatīvo aktu uzlabojumiem, kas dotu pašvaldībām plašākas iespējas sniegt atbalstu uzņēmējiem.

Līdz ar to VARAM izstrādājusi vairākus priekšlikumus, kas šo procesu uzlabotu. Piemēram, tiek rosināti grozījumi, lai ļautu piešķirt tiesības uzņēmējam kā pirmajam pretendentam iegādāties nomāto nekustamo īpašumu no pašvaldības, atsavinot to uzņēmēja vajadzībām.

Tāpat ministrija rosina normatīvajos aktos noteikt iespēju nomniekam (uzņēmējam), balstoties uz nekustamā īpašuma nomas līgumu, ierosināt pašvaldības īpašuma atsavināšanu, lai to pēc nomas līguma varētu iegādāties.

VARAM piedāvā arī noteikt samazinātu pārdošanas cenu šī īpašuma iegādei, kas būtu kā vēl viens atbalsta mehānisms uzņēmējiem. Proti, šī iecere paredz normatīvajos aktos noteikt iespēju pašvaldības nekustamo īpašumu iegādāties pēc nomas līguma termiņa, no īpašuma pārdošanas cenas atskaitot nomnieka veiktos ieguldījumus, kas radīti nomas līguma laikā.

Tāpat ministrija rosina paplašināt pašvaldību tiesības un izveidot sadarbības modeli starp VAS "Attīstības finanšu institūcijā Altum" ("Altum") un pašvaldībām, lai izsniegtu finansiālas garantijas.

Kā aģentūrai LETA norādīja VARAM pārstāvji, nesaskaņoti iebildumi patlaban vēl ir no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un viens iebildums no Valsts kontroles, kas pēc būtības neatbalsta ziņojuma otrās daļas priekšlikumus.

Ņemot vērā, ka par konceptuālo ziņojumu ir četri nesaskaņoti iebildumi, VARAM lūdza ziņojumu izskatīt MKK sēdē, vienlaikus ņemot vērā, ka pārējās institūcijas priekšlikumus atbalsta.

Ziņojums paredz, ka atbildīgajām ministrijām līdz 2019.gada 1.aprīlim ir jāizstrādā nepieciešamās normatīvo aktu izmaiņas, lai radītos priekšlikumus varētu īstenot, un jāiesniedz izvērtēšanai valdībai.

MKK ziņojumu atbalstīja un nākamnedēļ, to skatīs valdība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)