Banner 980x90

Zaļā purva biotopa atjaunošanai Ķemeru Nacionālajā parkā plāno izcirst kokus 192 hektāru platībā

Rīga, 3.jūl., LETA. Zaļā purva biotopa atjaunošanai Ķemeru Nacionālajā parkā plāno izcirst kokus 192 hektāru platībā, aģentūrai LETA pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) mežsaimniecības vadītājs Dzintars Ozols.

DAP 26.jūnijā bija izsludinājusi rakstisku cirsmas izsoli par 21 479,47 kubikmetru koksnes izciršanu 192,79 hektāru platībā Ķemeru Nacionālā parka teritorijā.

Tā ir atmežošanas cirte, kas atbilstoši Meža likumā noteiktajam ir cirtes veids mežā tādu darbību īstenošanai, kuru dēļ tiek mainīts zemes lietošanas veids, uzsvēra Ozols.

Viņš skaidroja, ka Zaļajā purvā kūdras izstrāde ir beigusies pagājušā gadsimta 80.gados un purvs šo gadu laikā ir kļuvis par degradētu biotopu, kas aizaudzis ar dažādu sugu kokiem - bērziem, ošiem, melnalkšņiem, priedēm, eglēm. Purvā augušo koku koksnes kvalitāte nav augsta un tā derēs vien papīrmalkai, malkai.

Laikā no 2011. līdz 2016.gadam augstā purva biotopa atjaunošanai Zaļajā purvā tika īstenots projekts "Ķemeru Nacionālā parka hidroloģiskā režīma atjaunošana" jeb "Hydroplan", kā rezultātā uz susinātājgrāvjiem un savācējgrāvjiem izveidoja dambjus un vietām arī aizbēra grāvjus, lai purva biotops varētu iespējami ātrāk atjaunoties.

Patlaban tiek plānots purvā teritorijā novākt mežaudzi, lai veicinātu purva atjaunošanos, skaidroja Ozols.

Šā gada 26.jūnija izsludinātajai izsolei nepieteicās neviens pretendents. Ozols to skaidro ar to, ka patlaban kokmateriāliem ir ļoti zema cena. Cirsmas izstrādi var sākt 1.septembrī, tādēļ viņš pauda cerību, ka tuvojoties ziemai, iespējams, cenas pieaugs un uzņēmējiem būs interese par šo cirsmu. Turklāt DAP plāno to sadalīt vairākās daļās, jo patlaban izstrādājamais koksnes apjoms un teritorija ir liela, kas, iespējams, attur interesentus no cirsmas iegādes.

Lai gan DAP skaidro, ka Ķemeru Nacionālajā parkā teritorijā, izcērtot kokus, ir plānots atjaunot purva biotopu, Latvijas Meža īpašnieku biedrība publiski izplatītajā paziņojumā apgalvojusi, ka "plānots izcirst 300 hektārus pieauguša meža un tur meža vairs nebūs".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)