Banner 980x90

5 ieteikumi, kā, strādājot pie datora, parūpēties par acīm

Nav nekāds noslēpums, ka mūsdienu tehnoloģijas un to ekrāni nogurdina acis un pat noved pie vajadzības lietot redzes korekcijas līdzekļus. Attīstoties darba metodēm, arvien lielākam skaitam strādājošo daļa darba dienas vai pat viss darba laiks paiet pie datora ekrāna un citām ierīcēm. Tā ir realitāte, no kuras īsti nevar izvairīties. 

Tomēr katram pašam ir iespēja būt atbildīgam un parūpēties par savu redzi, mazinot acu nogurumu un risku tik pie brillēm vai kontaktlēcām.

Ar vairākiem noderīgiem padomiem, kā būtu ieteicams rūpēties par acīm un redzi tiem, kuriem ikdiena paiet pie datora, dalās "Vision Express" optometriste Jeļena Stūriška.

Jāievēro pareizs darba režīms
"Vision Express" optometriste uzsver, ka tiem, kuri darba dienu pavada pie datora, ir svarīgi izveidot un ievērot acīm draudzīgu darba režīmu. Ko tas nozīmē? Darāmie darbi un laiks pēc iespējas jāplāno tā, lai varētu acīm nodrošināt regulāras atpūtas pauzes. 

Svarīgāk būtu iekļaut ikdienā nelielas, bet biežākas acu atpūtināšanas pauzes. Tās var būt kaut vai divdesmit sekundes, kuru laikā skatiens tiek novērsts no datora ekrāna un novirzīts kaut kur tālumā, mainot objektu un attālumu. Tas ļaus acīm atslābināties. Šādas tāluma maiņas pauzes vajadzētu ieviest pat vairākas reizes stundā.

Jāveic redzes vingrinājumi
Acis būs ļoti pateicīgas, ja apgūsiet dažādus acu vingrinājumus, ko var izpildīt jebkurā vietā un laikā. Tos var izmantot gan atpūtas pauzēs darbā, gan mājā, gan sabiedriskajā transportā. Jo biežāk vingrinājumi tiek izpildīti, jo lielāks ieguvums būs acīm un redzei. Dažādus acu vingrinājumus ikviens var sameklēt internetā, var konsultēties ar optometristu vai acu ārstu, kurš pastāstīs par redzei noderīgiem vingrinājumiem.

Pauze ik pēc 2 stundām
Jau minējām par nelielām pauzēm vairākas reizes stundā, kad skatienu vajadzētu uz brīdi novērst no datora ekrāna. Bet svarīgi ievērot arī lielākas pauzes – ik pēc divām stundām darbu pie datora vajadzētu pārtraukt uz 10–15 minūtēm. Šajā laikā ieteicams piecelties kājās, apmeklēt labierīcības, padzerties ūdeni, izkustēties, ja ir iespēja, iziet uz mirkli svaigā gaisā. 

Tas nāks par labu ne tikai acīm, bet visam ķermenim, jo acu veselību nevar nodalīt no ķermeņa, tā ir vienota sistēma. Atpūtas pauzēs nevajag acīm radīt citu slodzi – lasīt, skatīties telefona ekrānā. 

Regulāri pārbaudīt redzi pie speciālista


Ikvienam cilvēkam ir ieteicams ik pēc dažiem gadiem veikt redzes pārbaudi. Ja darbs saistīts ar datoriem un citām ierīcēm, kur acīm ir papildu slodze, tad pārbaudi labāk veikt biežāk, lai nenonāktu pie vajadzības koriģēt redzi, ārstēt saslimšanas. 

Redzes pārbaudi var veikt jebkurā "Vision Express" optikas salonā visā Latvijā.

Iekārtot ergonomisku darbavietu
Būtiski ir arī tas, vai darba vieta ir iekārtota ergonomiski. Tas attiecas uz mēbelēm, to augstumu, datora ekrāna novietojumu, leņķi, ekrāna spilgtumu, telpas apgaismojumu utt. Tie ir aspekti, par kuriem jādomā darba devējam. Ja nav ievēroti ergonomikas likumi, tad acīm var būt papildu slodze un kaitējums. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)