Banner 980x90

7 leģendāras grāmatas par mīlestību

Par mīlestību ļoti daudz runā, bet vēl vairāk par to raksta. Lasot mīlas romānus, mēs reizēm varam gūt mierinājumu vai cerību, bet reizēm varam pat sadziedēt salauztu sirdi. Piedāvājam sarakstu ar septiņām labākajām un arī leģendārākajām grāmatām par mīlestību, kas kļuvušas par pasaules literatūras pērlēm. Tie ir neticami un ļoti skaisti mīlas stāsti, kas palīdzēs rast romantisku noskaņojumu ikdienas rutīnā.

#1 Džeina Ostina "Lepnums un aizspriedumi"

Džeina Ostina ir klasisko mīlas romānu ikona, un šo statusu viņa nav ieguvusi tikai pateicoties, iespējams, populārākajam angļu literatūras romānam "Lepnums un aizspriedumi", bet arī citiem rakstnieces darbiem. Tomēr tieši šī grāmata tiek uzskatīta par labāko mīlas stāsta piemēru.

Romāna darbība notiek 19. gadsimta Anglijā. Stāsts ir par Elizabeti Benetu un viņas četrām māsām, kuras jau ilgi sapņo par laulībām. Kad viņām kaimiņos uzrodas bagāts vecpuisis Binglija kungs un viņa draugs Dārsija kungs, jaunās dāmas uzreiz ierauga laulību perspektīvas. Taču Elizabetes un nepatīkamā Dārsija kunga attiecības ir ļoti sarežģītas, rodas gan pārpratumi, gan skandāli, bet uzplaukst arī romantiskās jūtas. Šis romāns nav tikai par mīlestību un laulībām, bet arī par to, cik svarīgi ir ieklausīties savā sirdī, nevis spriest par cilvēku pēc citu viedokļa.

#2 Margareta Mičela "Vējiem līdzi"

Protams, kā leģendārāko grāmatu par mīlestību sarakstā nevar neiekļaut vienu no visu laiku populārākajām grāmatām ASV "Vējiem līdzi". Amerikāņu rakstniece Margareta Mičela savā darbā ir attēlojusi vienu no sarežģītākajiem laika posmiem ASV vēsturē – Amerikas pilsoņu kara gadus. Tā centrā ir temperamentīgās un tēva izlutinātās Skārletas O’Hāras un avantūrista Reta Batlera mīlas stāsts.

Būtiski, ka romāns nav tikai par mīlestību un jūtām, tajā tiek atspoguļotas arī nopietnas sociālās tēmas, piemēram, grāmatā tiek daudz runāts par sociālajām klasēm, kas nošķīra pilsoņus pēc rases, dzimuma un ekonomiskā stāvokļa.

#3 Šarlote Brontē "Džeina Eira"

TOP 3 visu laiku populārākos mīlas romānus noslēdz angļu rakstnieces Šarlotes Brontē 1847. gadā publicētais romāns "Džeina Eira". Romāna galvenā varone ir Džeina Eira – bārene, kuru kašķīgā tante aizsūta uz pansiju nabadzīgajiem. Džeinai nekad nav bijis daudz cerību uz gaišu un laimīgu nākotni. Pēc apmācībām viņa nokļūst noslēpumainā Ročestera kunga īpašumā, kur kļūst par viņa aizbilstamās meitenes guvernanti. Starp Ročestera kungu un Džeinu sāk veidoties sarežģītas, nesaprotamas attiecības, kas kļūs par vienu no skaistākajiem mīlas stāstiem.

Interesanti, ka romāns "Džeina Eira" tiek uzskatīts par pirmo feminisma ideju vēstnesi, jo tā autore runā par sievietes lomu sabiedrībā un ierobežojumiem, ar kādiem viņai jāsakaras sava dzimuma dēļ. Ar savu darbu Šarlote Brontē vērsās pret sieviešu beztiesību.

#4 Helēna Fīldinga "Bridžitas Džounsas dienasgrāmata"

Par leģendāro Bridžitu Džounsu nav dzirdējis tikai retais. Protams, šis nav īsti klasisks mīlas stāsts, tomēr miljoniem sieviešu visā pasaulē iemīlēja šīs grāmatas galveno varoni, kas ir vienkārša sieviete, kura cīnās ar dažādām dzīves grūtībām un vēlas satikt savu īsto un vienīgo. Bridžitas Džounsas popularitāte tiek saistīta ar to, ka ikviena sieviete spēj viņā atpazīt sevi. Helēnas Fīldingas darbs ir burtiski piesātināts ar jautrību, pārsteigumiem, vilšanos, bailēm, prieku un dusmām.

#5 Haruki Murakami "Norvēģu koks"

Viens no Haruki Murakami aizkustinošākajiem un skaistākajiem romāniem ir "Norvēģu koks", kas aizgūts no leģendārās grupas "The Beatles" dziesmas "Norvegian wood". Tas stāsta par Toru, jauna Tokijas koledžas studenta dzīvi. Kopā ar skolas draugu Kizuki un viņa draudzeni Naoko viņi bija labākie draugi, bet visu aizēnoja Kizuki negaidītā pašnāvība. Šī traģēdija satuvina Toru un Naoko, un Toru iemīlas jaunajā meitenē. Taču viņa nespēj atbildēt uz viņa jūtām, jo Naoko mīlestība bija Kizuki. Šis romāns spēs aizkustināt sirds stīgas, tas ir melanholisks un filozofisks, taču tajā pašā laikā arī vienkāršs un aizraujošs.

#6 Alesandro Bariko "Zīds"

Slavenā itāļu rakstnieka Alesandro Bariko jutekliskais romāns "Zīds" stāsta par 19. gadsimta vidus franču tirgotāja Ervē Žonkūra ceļojumu uz Japānu pēc zīdtārpiņiem, kura laikā viņš iemīlas brīnumskaistā un noslēpumainā sievietē, kurai nedrīkst pieskarties un ar kuru nedrīkst sarunāties. Pēc atgriešanās dzimtenē, viņš izlasa viņas sūtīto zīmīti, kurai ir īpaša nozīme stāsta beigās. Šis vieglais romāns stāsta par nepiepildītām vēlmēm, nenotikušu mīlas stāstu un izgaistošām jūtām, kā arī mūžseno izvēles tēmu.

#7 Nikolass Spārks "Piezīmju grāmatiņa"

"Piezīmju grāmatiņa" ir leģendārs romāns, kas balstīts uz patiesiem notikumiem. Šīs grāmatas autors uzrakstīja patiesu stāstu par savas sievas vecvecākiem, kuri bija precējušies vairāk nekā 60 gadus uz to brīdi, kad Spārks viņus satika. Tas ir stāsts par spēcīgu mīlestību, kuru romāna galvenie varoņi spējuši saglabāt gadiem. Romāns ir piesātināts ar sirsnību un neizsakāmām sāpēm, un mierīgi to uztvert vienkārši nav iespējams. Autors skaidri parāda, ka patiesa mīlestība ir mūžīga.

Noa un Elija iemīlējās no pirmā acu uzmetiena un kopā pavadīja brīnišķīgu vasaru. Tā kā viņi nāk no pilnīgi atšķirīgām sociālajām klasēm, viņus šķīra vecāki un drīz vien arī Otrais pasaules karš. Miera laikā katrs gāja savu ceļu, bet kādu dienu Elija laikrakstā ieraudzīja piezīmi, ka kāds vīrietis pilnībā atjaunojis veco māju. Viņa nekavējoties atpazina Noa un saprata, ka viņa joprojām viņu mīl.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)