Banner 980x90

7 lietas, no kā izvairīties, iegādājoties jaunu auto

Iegādājoties jaunu automašīnu, uz to tiek liktas lielas cerības un vēlama ilga kalpošana tās saimniekam. Pērkot jaunu auto, mēs vēlamies komfortu, jaunākās tehnoloģijas, kā arī drošību, kas mūsdienu automašīnām ir dizainēts un pārdomāts daudz rūpīgāk, nekā pirms desmit gadiem ražotiem auto. Tāpat arī pērkot automašīnu, nākas ļoti daudz izvērtēt par un pret, kā arī iepazīties ar potenciāli jauno auto no visām pusēm. 

Ja ir nolemts pirkt jaunu automašīnu, tad šajā rakstā iepazīstināsim jūs ar dažām lietām, kam pievērst uzmanību un no kā izvairīties, lai jaunais pirkums kalpotu ilgi un lai nesagādātu citas raizes.

1. Auto izvēle
Ja esat krustu šķērsu izlasījis visu pieejamo informāciju par noskatīto automašīnu, tad sarakstiet sev galvenās funcijas, kas automašīnā ir vissvarīgākās. Bieži vien fokuss ir uz vienu automašīnas marku, bet vēlamās un vajadzīgās funkcijas ir arī citām auto markām un dažkārt pat daudz progresīvākas un tehniski labāk risinātas, tādējādi nevajadzētu fokusēties tikai uz vienas markas automašīnu. Starp citu, dažkārt tādas pašas funkcijas un ekipējums ir ne tikai citas markas automašīnām, bet arī mēdz būt par labāku un izdevīgāku cenu. 

2. Finanšu izvērtēšana
Šis punkts ir ļoti būtisks, pērkot jaunu automašīnu. Bez pašas norādītās automašīnas cenas papildus ir arī citi izdevumi, piemēram, apdrošināšana. Ja iegādājaties jaunu auto līzingā, tad KASKO ir obligāts, kas nozīmē, ka ir jārēķinās arī ar papildus izdevumiem.  
Turklāt izvērtējiet arī, vai auto pirksiet uzreiz pilnā cenā, to nomaksājot, vai arī meklēsiet iespēju apmaksu veikt citos veidos. Viena no iespējām ir auto līzings, cita iespēja ir patēriņa kredīts, kuru, starp citu, varat apvienot ar daļēju maksājumu auto salonam uzreiz, bet atlikušo summu paņemt kā patēriņa kredītu. Patēriņa kredīts kā apmaksas iespēja ir līdz 10 000 eiro. Šādā variantā jūs izvērtēsiet savas finanšu iespējas, atmaksas periodu un datumu, kurā apmaksāt patēriņa kredīta mēneša maksājumu.

3. Testa brauciens
Izvērtēt visus par un pret bieži vien ir daudz vieglāk, dodoties iepazīties ar potenciālo automašīnu un izbraukt ar auto testa braucienu. Mēdz gadīties, ka auto ir simpatizējis video vai reklāmā, tā funkcijas ir likušās ļoti svarīgas, bet, iekāpjot pašā auto, šo pirmo mīlestības sajūtu jūs neizjūtiet. Atcerieties, ka auto kalpos ilgus gadus un ar to pavadīsiet tuvākus un tālākus ceļus daudz biežāk nekā testa braucienā, un, ja sajūta saka, ka auto nav līdz galam jūsu, tad nedomājot apsveriet domu izpētīt arī citus variantus. Izbraucot testa braucienu, var gadīties, ka pamanīsiet tehniskās problēmas, ja tādas būs.

4. Izvērtējiet pārdevēju
Nepērciet auto, ja pārdevējs jums liekas aizdomīgs. Izvērtējiet, vai Rumbulas auto plači vai mašīnas no Vācijas ar iespējamību, ka bijušas plūdu upuri, patiesi ir drošs pirkums. Privātpersonas pārdodot ļoti bieži mēdz steidzināt pircējus – arī šādā gadījumā pievērsiet tam uzmanību un nepakļaujieties spiedienam. Diemžēl bieži vien tā notiek, ja automašīnai ir tehniskas problēmas, kuras, steidzinot un novēršot uzmanību, mēģina nopārdot, aizmālējot pircējam acis uz citām lietām un ķerot fokusu uz ko citu.

5. Nepērciet auto, nepārbaudot tā datus
Šeit bieži vien ir teiciens – skopais var maksāt divreiz, tāpēc, lai izvairītos no tā, nopērciet Auto DNA datus un pasargājiet sevi no jaunā auto, kas vēlāk var prasīt trīs reizes vairāk finanšu tā labošanā. 

6. Pārbaudiet pašu auto
Nepērciet kaķi maisā – aizvediet auto uz pārbaudi un neuzticaties, ja Jums saka, ka auto ir izcili tehniskā darba kārtībā. Neviens cits kā Jūs pats nedomās par Jūsu zaudējumiem vai finansēm, ja automašīnai būs daudz neatklātu tehnisku problēmu.

7. Auto uzturēšana
Ņemiet vērā, ka auto izdevumi nav tikai tā iegādāšanās. Arī turpmāk automašīna prasīs finansiālus ieguldījumus, piemēram, degviela, OCTA, tehniskā apskate un ekspluatācijas nodokļa likme, kas ir ieviesta ar jauniem noteikumiem šā gada 2019. gada 1. janvārī. Šis likums un kārtība ir ieviesti, piemērojot nodokļu likmi automašīnām, kas ir reģistrētas pirmo reizi 01.01.2009. gadā, atkarībā no auto radītā CO2 izmešu daudzuma uz vienu kilometru. 

Šī jauninājuma ietvaros ļoti daudzi savus esošos auto vēlas pārdot, jo tie vienārši kļūst neizdevīgi, ejot tehnisko apskati un maksājot nodokli, tāpēc aprēķini arī šo nodokli, neskatoties, kā auto saimniekam ir bijis agrāk, un izpēti, vai tas būs tavam makam izdevīgi. Nepērc auto, nepārbaudot visas potenciālās izmaksas ilgtermiņā!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)