Banner 980x90

Aptauja: Gandrīz puse iedzīvotāju uzskata, ka situācija Latvijas drošības jomā ir uzlabojusies

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Gandrīz puse jeb 45% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, situācija valsts drošības un aizsardzības jomā ir uzlabojusies, liecina pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma veiktā aptauja.

Kā situācijas uzlabošanās iemesli tiek minēti NATO klātbūtne Latvijā, militārās mācības, kā arī iepirktais ekipējums un tehnika.

Tikmēr 29% uzskata, ka situācija valsts drošības un aizsardzības jomā ir palikusi bez izmaiņām. Savukārt 7% respondentu norādījuši, ka situācija ir pasliktinājusies, kas ir par 2% aptaujāto mazāk nekā pērn.

Kopumā 59% aptaujāto uzskata, ka NATO klātbūtne palielina Latvijas drošību. Īpaši šo faktu atzīmējuši jaunieši vecumā no 17 līdz 25 gadiem. Atbalsts NATO salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir stabils - palicis nemainīgs.

Lūgti paust attieksmi par to, ka no 2017.gada Latvijā pastāvīgi atradīsies Kanādas vadītā daudznacionālā bataljona lieluma kaujas grupa, pozitīvu vērtējumu tam sniedza 43% aptaujāto. Kritiski noskaņoti bija 17% aptaujāto, bet neitrālu attieksmi pauda 30%.

Tāpat 67% respondentu pauduši uzskatu, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) attīstotās. Ja salīdzina ar pērn veiktās aptaujas datiem, tad pozitīvs vērtējums izmaiņām NBS ir pieaudzis par 5%.

Vēl 73% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju piekrituši apgalvojumam, ka ar Latvijas karavīriem var lepoties. Pirms gada šādam apgalvojumam piekrita 67% respondenti.

Vaicāti, vai militārās zināšanas būtu jāapgūst ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kā piemēru minot papildu priekšmetu mācību iestādēs vai speciāli organizētās nodarbībās, tam piekrita 62% iedzīvotāju, tostarp, būtisks atbalsts ir laukos un Pierīgā dzīvojošo vidū, kā arī to atbalsta 65% jauniešu.

Ņemot vērā, ka viena no prioritātēm pērn bija Sauszemes spēku Kājnieku brigādes mehanizācija, pētījuma dalībnieki arī tika lūgti paust viedokli par NBS vēlamo bruņojuma iegādes stratēģiju. Saskaņā ar aptaujas datiem, 45% respondentu uzskatīja, ka "labāk iegādāties to bruņojumu, ko šobrīd var atļauties, pat ja tas nav jaunākais un modernākais, lai NBS būtu maksimāli kaujas spējīgi jau tagad".

Savukārt atbildi "ja nevar atļauties iegādāties modernāko bruņojumu tagad, tad labāk uz nākotni atlikt bruņojuma iegādi vispār, rēķinoties, ka NBS vajadzības gadījumā nespēs pilnvērtīgi aizstāvēt Latviju" atzīmēja 31% aptaujāto. Konkrēta viedokļa šajā jautājumā nebija 24% respondentu.

Saistībā ar šogad gaidāmo Kanādas bruņoto spēku karavīru ierašanos Latvijā, iedzīvotājiem tika uzdots arī jautājums par asociācijām ar Kanādu. Visbiežāk respondentiem Kanāda saistījās ar hokeju.

Aptauju pagājušā gada novembrī veica sabiedriskās domas pētījumu centrs "SKDS", aptaujājot 1019 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 17 līdz 74 gadiem. Pētījums veikts, īstenojot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)