Banner 980x90

Ar vienreizēju un ikmēneša papildu maksājumu palīdzību plāno piesaistīt mediķus darbam ārpus Rīgas

Rīga, 21.marts, LETA. Veselības ministrija (VM) ar vienreizēju un ikmēneša papildu maksājumu palīdzību cer piesaistīt mediķus darbam ārpus Rīgas.

To paredz šodien valdībā atbalstītais VM noteikumu projekts "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 9.2.5. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot pieejamību ārstniecības un ārstniecības atbalsta personām, kas sniedz pakalpojumus prioritārajās veselības jomās iedzīvotājiem, kas dzīvo ārpus Rīgas" īstenošanas noteikumi".

VM norāda, ka svarīgs faktors ir veselības aprūpes speciālistu novecošanās Latvijā, jo īpaši ģimenes ārstu vidū. Šī problēma ir aktuāla ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Latvijā 28,5% ārstu ir pirmspensijas un pensijas vecumā, turpretī ārsti līdz 40 gadu vecumam ir tikai 18,8%, līdz ar to nav iespējama vienmērīga un kvalitatīva paaudžu maiņa veselības aprūpē un bez visaptverošas un aktīvas jaunu speciālistu piesaistīšanas programmas tuvākajā laikā iespējama situācijas tālāka pasliktināšanās.

Atsevišķos Latvijā reģionos joprojām ir vietas, kurās problemātiski atrast ģimenes ārstu, kā arī liela daļa ģimenes ārstu ir vecumā virs 65 gadiem, līdz ar to nepieciešams nodrošināt ģimenes ārstus tajās vietās, kur tie trūkst, kā arī nodrošināt paaudžu nomaiņu ārstu praksēs, lai tuvākajā nākotnē nerastos situācija, kad strauji sāktu pieaugt pašvaldību skaits, kurās nav praktizējošu ģimenes ārstu, skaidro VM.

Vienreizējās kompensācijas, kā arī ikmēneša kompensācijas plānots izmaksāt ārstniecības personām, kas strādās ģimenes ārstu praksēs un stacionārajās iestādēs, kā arī ambulatorajā psihiatrijā un Neatliekamās medicīniskā dienestā ārpus Rīgas. Ņemot vērā, ka stacionārajās ārstniecības iestādēs strādājošie sniedz arī ambulatoros pakalpojumus, tad arī sekundāro ambulatoro pakalpojumu pieejamība reģionos tiks uzlabota ar šo atbalstu, norāda ministrijā.

Vienreizējā kompensācija plānota piecu mēnešalgu apmērā, kā arī paredzēta papildu kompensācija vienas mēnešalgas apmērā par katru ģimenes locekli, šādi nodrošinot, ka darbu reģionos izvēlas arī cilvēki ar ģimenēm.

Savukārt ikmēneša kompensāciju 200 eiro apmērā uzturēšanās izmaksu segšanai plānots izmaksāt pirmajā gadā. Otrā gada pirmajos sešos mēnešos plānots maksāt 70% no minētajiem 200 eiro, bet atlikušajā pusgadā - 30% no 200 eiro.

Kompensācijām līdz 2023.gadam būs pieejami desmit miljoni eiro, no kuriem 8,5 miljoni eiro būs Eiropas Sociālā fonda finansējums, bet 1,5 miljoni eiro - nacionālais finansējums.

Kā norāda VM, ņemot vērā, ka pieejamais finansējums nav pietiekams visu nepieciešamo ārstniecības personu piesaistei, izstrādājot politikas plānošanas dokumentu veselības nozares attīstības jomā paredzēts noteikt prioritāri atbalstāmās specialitātes un ārstniecības iestādes. Piemēram, atbilstoši VM vērtējumam, būtu nepieciešams noteikt, ka atbalstu nesaņem ārstniecības iestādes, kas atrodas tuvāk par 60 kilometriem no Rīgas, ņemot vērā, ka tur nereti strādā ārsti un māsas no Rīgas un 60 kilometru attālums ir pieņemams, ņemot vērā transporta iespējas.

Tāpat jaunajiem ģimenes ārstiem paredzēts nodrošināt atbalstu, pārņemot ģimenes ārsta praksi no cita ģimenes ārsta.

Kopumā līdz 2023.gada 31.decembrim reģioniem plānots šādi piesaistīt 1420 ārstniecības personas, tai skaitā līdz 2020.gada 31.decembrim - 709 personas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)