Banner 980x90

Aspazijas mājā atklāj jaunu interaktīvu ekspozīciju

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Ceturtdien, 28.aprīlī, Aspazijas mājā Jūrmalā atklāta jauna ekspozīcija "Aspazija atgriežas Dubultos", kas ar interaktīviem un digitāliem elementiem dod iespēju muzeja apmeklētājiem iepazīt dzejnieces dzīvi un daiļradi plašāk. Mājā, kur dzejniece dzīvojusi savus mūža pēdējos desmit gadus, nu būs sastopama gan Aspazija, gan viņas uzticamie draugi kaķi hologrammas veidā.

Kā pilsētas informācijas portālu Jurmala24.lv informēja Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Leite, izstādes ekspozīciju veidojuši mākslinieku Mitrēvicu ģimene (SIA "DD Studio").

Muzejs papildināts ar mērķi padarīt to mūsdienīgāku un saistošu arī jaunajai paaudzei. Aspazijas mājā un tās apkārtnē izvietoti elementi, kas muzeja apmeklētājiem līdztekus vēsturisko vērtību aplūkošanai ļauj to iepazīt interaktīvā veidā plašāk kā līdz šim, ne tikai ar acīm vien. Ekspozīcija sastāv no 10 elementiem, kuru starpā trīs virtuāli tēli hologrammas veidā – Aspazija un divi kaķi. Tāpat ar videprojektora un Kinect ierīces palīdzību iedzīvināts Aspazijas mājas viesistabas galds, kur apmeklētajiem pieejamas sešas interaktīvas ar dzejnieces dzīvi un daiļradi saistītas spēles. Muzejā uzstādīts arī digitālais stends ar programmu, kurā apkopots plašs informatīvais materiāls par dzejnieces dzīves gājumu, daiļradi, akcentējot laiku, kuru Aspazija pavadīja Dubultos. Skvērā pie mājas, sēžot uz soliņa, var klausīties Aspazijas dzeju piecās valodās.

"Jau uzsākot Aspazijas mājas restaurāciju, sapratām, ka jaunais ietvars pieprasa arī jaunu saturu – laikmetīgu, bet vienlaikus nepazaudējot mājas īpašo atmosfēru. Līdz ar šī projekta īstenošanu Aspazijas māja ieņem ļoti nozīmīgu vietu Jūrmalas kultūras infrastruktūrā līdzās restaurētajai Dzintaru koncertzāles mazajai zālei un Jūrmalas Kultūras centra renovācijas projektam. Domājam, ka tā būs ne tikai interesanta Aspazijas daiļrades cienītājiem, bet arī veicinās interesi par dzejnieci un Latvijas kultūras vērtībām arī bērniem un skolēniem, ka tā kalpos par palīgu latviešu valodas un literatūras skolotājiem, lai veidotu interesantāku mācību saturu. Kā arī iemirdzēsies spoži Latvijas interesantāko muzeju plejādē," saka Rita Sproģe, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece.

Aspazijas māja pēc vērienīgas restaurācijas durvis apmeklētājiem vēra Aspazijas un Raiņa 150.jubilejas gada priekšvakarā, 2014.gada rudenī. Muzeja ekspozīcijas papildināšana ar digitāliem un interaktīviem elementiem Jūrmalas pašvaldība īstenojusi, turpinot dzejnieku atstātā vērtīgā kultūras mantojuma saglabāšanu kūrortpilsētā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)