Banner 980x90

Biežākās kļūdas, ko pieļauj kontaktlēcu lietotāji

Ir teiciens, ka no citu kļūdām jau nemācās, tikai no savām. Bet, ja runa ir par veselības jautājumiem, tad labi būtu tomēr mācīties no citu kļūdām un arī ieklausīties speciālistu viedoklī, nevis pieļaut savas kļūdas, jo tas tomēr var nevēlami atsaukties uz veselību un dzīves kvalitāti. Šajā gadījumā uz acu veselību, jo esam apkopojuši biežākās kļūdas, ko pieļauj kontaktlēcu lietotāji. Uzziniet, kādas ir šīs kļūdas, un nekad tās nepieļaujiet, ja izvēlaties nēsāt lēcas redzes korekcijai vai acu krāsas maiņai, ko spēj paveikt krāsainās lēcas.

Uzsāk lēcu lietošanu bez redzes speciālista ziņas
Viena no bieži pieļautām kļūdām ir lēcu nēsāšana, nesaskaņojot to ar savu redzes speciālistu. Pat tad, ja tiek izmantotas optiskās brilles, kurām izsniegta recepte, vienalga pirms uzsākt izmantot kontaktlēcas nepieciešama vizīte pie redzes speciālista, kurš pārbaudīs, vai acis ir veselas, ieteiks piemērotākās lēcas un izrakstīs atbilstošu recepti. Speciālists arī konsultēs par lēcu pareizu lietošanu un kopšanu, tie ir ļoti būtiski jautājumi.

Iegādājas nezināmas izcelsmes kontaktlēcas
Lēcas ir medicīnas prece, kas jāiegādājas pie uzticama tirgotāja, kurš nodrošina sertificētu ražotāju produktus, garantē, ka lēcas tiek atbilstoši uzglabātas un transportētas. Šādus neapdomīgus pirkumus bieži vien izdarīt mudina vēlme iegūt labāku cenu, bet galu galā tas var rezultēties ar vēl lielākiem izdevumiem, jo var rasties acu veselības problēmas, kas pēc tam ilgstoši jāārstē. Kvalitatīvas lēcas no uzticamiem ražotājiem par izdevīgām cenām var iegādāties kontaktlēcu interneta veikalā Lensor.eu.

Uzglabā lēcas neatbilstošos apstākļos
Vēl viena kļūda, ko mēdz pieļaut kontaktlēcu lietotāji, ir nevērīga attieksme pret lēcu uzglabāšanu. Tas vairāk attiecas uz tiem, kuri izmanto mēneša kontaktlēcas, kuras pa nakti jāuzglabā speciālā konteinerā. Konteiners ir jānomaina ik reizi, kad tiek mainīts lēcu pāris, kā arī katru dienu konteiners jāiztīra ar lēcu šķīdumu un jāļauj tam izžūt. Katru reizi, ievietojot konteinerā lēcas, tajā ir jāiepilda jauna lēcu šķīduma deva, šķīdumu nedrīkst izmantot atkārtoti.

Nepareizi kopj kontaktlēcas
Protams, starp izplatītākajām lēcu lietotāju kļūdām ir arī nepareiza vai nepietiekama kontaktlēcu kopšana. Lēcas ne vienmēr tiek pietiekami notīrītas, netiek izmantos piemērots šķīdums, netiek sekots līdzi ražotāja norādēm par lēcu kopšanu. Tas nopietni apdraud acu veselību, jo ir augsts risks, ka acīs iekļūs baktērijas, radīsies iekaisums un attīstīsies acu saslimšanas.

Neievēro roku higiēnu
Lai gan šobrīd pandēmijas ietekmē situācija ar roku higiēnas ievērošanu noteikti ir uzlabojusies, vienalga gadās lēcu nēsātāji, kuri ne vienmēr pirms lēcu ielikšanas, izņemšanas un aiztikšanas pietiekami rūpīgi nomazgā rokas un parūpējas, lai uz tām nav baktēriju, kas varētu nonākt uz lēcu virsmas. Rūpīga roku higiēnas ievērošana ir pats pamatu pamats, lai nodrošinātu pareizu un drošu kontaktlēcu lietošanu.

Lieto lēcas ilgāk, nekā to noteicis ražotājs
Vēl viena kļūda, kas apdraud lēcu lietotāja acu veselību – tiek pārsniegtas stundu un dienu rekomendācijas attiecībā uz lēcu lietošanas ilgumu. Katram lēcu veidam ir noteikts, maksimāli cik stundas diennaktī un cik dienas tās paredzēts lietot. Pēc noteiktajām dienām jāsāk lietot jauns lēcu pāris. Šo termiņu nedrīkst pārsniegt. Tāpēc jau laikus jāieplāno jaunu kontaktlēcu iegāde, lai īstajā dienā tās jau būtu pa rokai.

Pieļauj lēcu saskari ar ūdeni
Daudzi lēcu lietotāji nezina vai attiecas vieglprātīgi pret faktu, ka kontaktlēcas nav paredzētas lietošanai ūdenī un saskarei ar ūdeni. Kontaktlēcas ir jāizņem pirms došanās baseinā, jūrā, upē, vannā, dušā, pirtī un citās vietās, kur tās nonāks saskarē ar ūdeni. Arī mazgāt ar ūdeni lēcas ir aizliegts, tam drīkst izmantot tikai lēcu kopšanas šķīdumu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)