Banner 980x90

"Clean R": Jūrmalas jaunās atkritumu svēršanas sistēmas efektivitāti varēs izvērtēt nākamgad

Rīga, 20.jūn., LETA. To, cik veiksmīga ir Jūrmalā ieviestā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēma, maksu aprēķinot atbilstoši to svaram, nevis apmēram kubikmetros, varēs pateikt tikai nākamgad, intervijā aģentūrai LETA sacīja atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics.

"Clean R", kuri uzvarēja pašvaldības konkursā, atkritumu svēršanu Jūrmalā sāka 1.martā un, pēc Levica teiktā, daži mēneši ir pārāk īss laiks, lai spriestu par šīs sistēmas priekšrocībām vai trūkumiem.

"Pirmie rezultāti rāda, ka tiem, kuri atkritumus šķiro, tiešām rezultātā maksa ir mazāka. Tas, protams, iedzīvotājus motivē šķirot. Līdz ar to atkritumu daudzums kā tāds nav mainījies, bet ir mainījušās proporcijas, kurš maksā vairāk, kurš mazāk. Tomēr, lai pilnvērtīgi novērtētu sistēmu, būs vajadzīgs gads. Tādēļ tagad var teikt, ka sistēma noteikti motivē šķirot, noteikti tā ir taisnīgāka, bet jautājums ir, vai tā ir ieguldīto līdzekļu vērta. Tādēļ tas būs katras pašvaldības politiskais lēmums, vai uz šādu sistēmu iet vai nē. Es ieteiktu, pirms lemt, pagaidīt, lai vismaz Jūrmalā šī sistēma strādā pilnu gadu un var jau runāt par izsvērtākiem secinājumiem. It īpaši tādēļ, ka Jūrmala ir arī kūrortpilsēta un rādītāji vasaras laikā var būtiski atšķirties," sacīja Levics.

Kā sistēmas trūkumu viņš norādīja to, ka diezgan daudzi to izmanto ļaunprātīgi. "Pirmkārt, ir palielinājies pie dalīto atkritumu punktiem vienkārši izgāzto atkritumu apjoms. Mums ar to visu ir jātiek galā, un ir dažas vietas, kur situācija ir vienkārši katastrofāla. Otrkārt, ir aizdomas, ka daudzi privātmāju īpašnieki savus atkritumus izmet pie daudzdzīvokļu ēkām, jo tur konteineri ir kļuvuši smagāki," sacīja Levics.

Šobrīd visā Latvijā sadzīves atkritumu maksa tiek noteikta, balstoties uz atkritumu apjomu kubikmetros, savukārt atkritumu apsaimniekotāji, nododot atkritumus apglabāšanas laukumos, norēķinās atbilstoši svaram. Jūrmala ir pirmā pilsēta Latvijā, kur atkritumu konteineri pirms savākšanas tiek svērti, un jūrmalnieki norēķināsies par izvesto atkritumu svaru, nevis tilpumu.

Pilnu interviju lasiet:

http://www.leta.lv/plus/133EE87F-E5B5-6171-60A0-74305BF9959E/

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)