Banner 980x90

Iedzīvotājus nedēļas nogalē aicina ziņot par savos dārzos novērotajiem putniem

Rīga, 26.janv., LETA. Latvijas Ornitologu biedrība šajā nedēļas nogalē aicina iedzīvotājus iesaistīties akcijā, ziņojot par savos dārzos novērotājiem putniem, aģentūru LETA informēja biedrībā.

Akcijas norisināsies 26.janvārī, 27.janvārī un 28.janvārī. Tās dalībniekiem ir uzdevums kādā no šīm dienām izbrīvēt vienu stundu, šajā laikā saskaitot, cik un kādu sugu putni uzturas dārzā. Akcijas laikā putnus iedzīvotāji ir aicināti vērot arī parkos un kapsētās.

Lai piedalītos akcijā, iedzīvotājiem ir jāizvēlas vieta ar labu skatu, vislabāk putnu barotavas vai putnu barošanās vietas tuvumā. Kā norāda biedrības pārstāvji, putnu skaitīšana piekrastes zonās un to populārākajās ligzdošanas vietās šoreiz neesot galvenais uzdevums, jo plāns ir apkopot datus par to mitināšanos dārzā.

Ornitologi skaidro, ka novērošanas laikā jāpieraksta katras manītās putnu sugas lielākais skaitlis. "Piemēram, pirmo reizi jūs ieraudzījāt četrus mājas zvirbuļus, pēc desmit minūtēm - divus mājas zvirbuļus, pēc 30 minūtēm - trīs mājas zvirbuļus. Pierakstiet četrus mājas zvirbuļus, nevis deviņus, jo tas ir lielākais zvirbuļu skaits, ko redzējāt vienlaikus. Ja pierakstīsiet citu skaitli, sanāks, ka visu laiku esat skaitījis vienus un tos pašus putnus. Īsumā - neskaitiet putnus kopā! Un neskaitiet tos putnus, kas pārlido pāri vai palido garām, bet neapstājas dārzā vai pie barotavas," skaidro speciālisti.

Ornitologi iesaka, ka gadījumā, ja ieraudzīto putnu sugu nevar atpazīt un nevar to atrast putnu noteicējā, labāk to neatzīmēt vispār, jo tas pazeminās novērojumu kvalitāti.

Tāpat skaitīt putnus vienā un tajā pašā vietā drīkst tikai vienu reizi trīs dienu laikā. Vairākkārtīga skaitīšana vienā vietā sagroza datus, jo tiks uzskaitīti vieni un tie paši putni.

Ornitologi atgādina, ka "arī nulle ir rezultāts un, ka šīs nav sacensības, kurš novēros visvairāk putnu. Mērķis ir noskaidrot, cik putnu dzīvo mūsu dārzos ziemā".

Par novērotajiem putniem un to skaitu jāziņo portālā "www.Dabasdati.lv" vai jāsūta pa pastu Latvijas Ornitoloģijas biedrībai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)