Banner 980x90

Jūrmalā gaidāma mākslinieka Eināra Plūksnas jubilejas izstādes "LXXV" atklāšana

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Jūrmalas pilsētas muzejā 26.maijā plkst.18.00 tiks atklāta mākslinieka Eināra Plūksnas jubilejas izstāde "LXXV", pilsētas informācijas portāls Jurmala24.lv noskaidroja Jūrmalas pilsētas pašvaldībā.

Tieši pirms desmit gadiem, 2006.gada maijā, Jūrmalas pilsētas muzejā bija skatāma mākslinieka jubilejas personālizstāde "LVX", kura vainagojās ar Jūrmalas Gada balvu kultūrā nominācijā "Gada mākslinieks". Pēc pieciem gadiem, 2011.gadā, kārtējā jubilejas izstādē "LXX" mākslinieks skatītāju vērtējumam nodeva savus jaunākos darbus, kuri tapuši starplaikā starp abām nozīmīgajām jubilejām. Arī šī izstāde ieguva Jūrmalas Gada balvu kultūrā nominācijā "Izcila mākslas izstāde". Ir pagājuši vēl pieci gadi, un klāt nākamā jubilejas izstāde, nu jau ar nosaukumu "LXXV", kurā būs skatāmi mākslinieka pēdējā pusotra gada laikā tapušie darbi. Kā allaž, Eināram Plūksnam svarīga ir krāsa un kompozīcija, darbi vienmēr ir spilgti un krāsaini. Tematika un stilistika darbos ir ļoti mainīga – atkarīga no garastāvokļa un apstākļiem.

Eināra Plūksnas radošā darbība aizsākusies ar interjeru veidošanu, taču laika gaitā mākslinieks telpai nepieciešamo dekorativitāti pielāgojis savai kaislībai – gleznošanai. Krāsu, formu un kompozīcijas saspēle ir Eināra Plūksnas glezniecības stūrakmeņi. Ar šiem elementiem mākslinieks brīvi rotaļājas, apliecinot sevi kā improvizācijas meistaru.

Einārs Plūksna dzimis 1941.gadā un jau vairāk nekā 20 gadu dzīvo Jūrmalā. Ir viens no aktīvākajiem un ražīgākajiem Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas grupas māksliniekiem. Viņš ir audzis slavenā operdziedātāja Edgara Plūksnas ģimenē, kurš arī mīlēja tēlotājmākslu un gleznoja. 1966.gadā Einārs Plūksna absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas Interjera dizaina nodaļu. Kopš 1968.gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Radošās darbības sākumā aktīvi veidojis interjerus, tostarp kinoteātra "Rīga" kafejnīcai, kinoteātrim "Spartaks", viesnīcai "Metropole", kafejnīcai "Rīdzene", restorānam "Klidziņa" u.c. Pirmo personālizstādi sarīkojis 1980.gadā un kopš tā laika regulāri rīko personālizstādes Jūrmalā un citviet Latvijā, kā arī piedalās Jūrmalas mākslinieku grupas izstādēs. Mākslinieka darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, ASV un Izraelā.

Izstādes atklāšanā 26.maijā plkst.18.00 tiks prezentēts arī mākslinieka gleznu katalogs, kurā apkopoti gan jaunākie, gan arī 20 gadus veci darbi. "Tā kā Einārs Plūksna nekad neizstāda vienu un to pašu gleznu atkārtoti, man likās svarīgi saglabāt šos darbus vismaz katalogā," stāsta mākslinieka meita Kristīne.

Mākslinieka Eināra Plūksnas jubilejas izstāde "LXXV" Jūrmalas pilsētas muzejā Tirgoņu ielā 29, Majoros, būs skatāma līdz 12.jūnijam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)