Banner 980x90

Jūrmala sveiks Gada balvas kultūrā laureātus

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Piektdien, 12.februārī, plkst.18.00 Dzintaru koncertzālē svinīgā sarīkojumā tiks noskaidroti un sveikti "Jūrmalas Gada balva kultūrā 2015" laureāti.

Kā pilsētas informācijas portālu Jurmala24.lv informēja Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Linda Rimša, balva par mūža ieguldījumu Jūrmalas kultūras dzīves veidošanā piešķirta memoriālā muzeja "Raiņa un Aspazijas vasarnīca" vadītājai Astrīdai Cīrulei un nule mūžībā aizgājušajam Jūrmalas teātra mākslinieciskajam vadītājam Aigaram Balulim.

Raiņa un Aspazijas vasarnīca ir Astrīdas Cīrules vienīgā darba vieta 50 gadu garumā. Astrīdai Cīrulei darbs ir organiska, mīlestības pilna dzīve. Tā piepildīta, veidojot un kopjot Jūrmalas kultūras dzīves attīstību daudzveidībā, aktualizējot nemateriālo un materiālo pilsētas kultūras mantojumu. Viņa ir veidojusi desmitiem nozīmīgu izstāžu, ir arī pašreiz topošās Raiņa un Aspazijas vasarnīcas pamatekspozīcijas autore. Kā viena no izdevuma "Trois Parfums des Femmes", kas vēsta par trim ievērojamām 19./20.gs. mijas māksliniecēm un izdots franču, vācu un latviešu valodā, autorēm, Astrīda Cīrule Aspazijas Jūrmalas burvību ir iznesusi pasaulē. Mag.philol. un Mag.art. Cīrule ir viena no respektablākajiem Raiņa un Aspazijas dzīves un radošās darbības pētniekiem. Viņa ir atsaucīga visdažādākajiem projektiem, atbalsta un sadarbojas ar Jūrmalas kultūras un izglītības institūcijām, kolektīviem, nevalstiskajām organizācijām.

1987.gadā Aigars Balulis uzsāka darbu kā Jūrmalas Tautas teātra režisors. Jūrmalas teātris ir neatraujami saistīts ar Aigara Baluļa vārdu, viņš tajā ir iestudējis 36 izrādes. Sniedzis nozīmīgu ieguldījumu Jūrmalas teātra izveidē un attīstībā. Piedalījies pilsētas nozīmīgu pasākumu veidošanā: Jomas ielas svētki, Jūrmalas kūrortsezonas atklāšanas pasākumi, Latvijas Jaunatnes vasaras olimpiāde Jūrmalā 2011.gadā, Vasaras Saulgriežu pasākumi Dzintaru koncertzālē, Gada balva kultūrā u.c. Diemžēl sava pēdējā iestudējuma – Raiņa lugas "Mušu ķēniņš", pirmizrādi janvāra beigās režisors vairs nepieredzēja. Krāšņā izrāde turpina savu dzīvi uz skatuves un ar savu dzīvesprieku un dzīvesziņu turpinās priecēt mazus un lielus skatītājus.

2015.gads Jūrmalā noritēja Aspazijas un Raiņa jubilejas gada zīmē, kad daudzi kultūras pasākumi bija veltīti šo dzejnieku dzīvei un daiļradei. Novērtējot kultūras dzīves spilgtākos notikumus pašvaldības, valsts un starptautiskā mērogā, pilsētas nozīmīgākajam apbalvojumam kultūras jomā – "Jūrmalas Gada balvai kultūrā 2015" – šogad balvai tika pieteikti 114 pasākumi no teju 700 pilsētā notikušajiem kultūras un izklaides pasākumiem, un katrs no tiem atspoguļo Jūrmalas kultūrvides notikumu daudzveidību.

Gada balvas kultūrā laureāti tiks sveikti šādās nominācijās: "Par izcilu kultūras pasākumu", "Par veiksmīgu jaunradi", "Par izciliem sasniegumiem Latvijas un starptautiskajos konkursos", "Par Jūrmalas bērnu un jauniešu sasniegumiem konkursos, skatēs Latvijā un citur pasaulē", "Par Jūrmalas tēla popularizēšanu", "Par kultūras pieejamības veicināšanu", "Par mūža ieguldījumu Jūrmalas kultūras dzīves veidošanā". Pasākumā tiks pasniegta arī kultūras pasākumu apmeklētāju simpātiju balva, par ko jūrmalnieki varēja balsot visa gada garumā.

Novērtējot kultūras dzīves spilgtākos notikumus valsts, pašvaldības un starptautiskajā mērogā, šo apbalvojumu pašvaldība piešķirs jau trīspadsmito gadu. Pagājušajā gadā galvenais apbalvojums – "Jūrmalas Gada balva kultūrā 2014" – tika piešķirts jūrmalniekam, Jūrmalas Mūzikas vidusskolas pedagogam, komponistam Rihardam Dubram par 2014.gadā uzrakstīto savai pilsētai un Dubultu baznīcai veltīto skaņdarbu – "Jūrmalas partita".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)