Banner 980x90

Jūrmalā tiek plānoti vērienīgi ceļu remonti

Jurmala24.lv
Jurmala24.lv

Bez sakārtota ceļu tīkla nav iespējama pilnvērtīga pilsētas izaugsme un uzņēmējdarbības vides attīstība, jo ceļu infrastruktūra skar visas nozares. Tādēļ šā gada budžetā par vienu no svarīgākajām prioritātēm Jūrmalas pilsētas dome ir noteikusi pašvaldības teritorijas ceļu un ielu infrastruktūras uzlabošanu, kas ir būtiski pasākumi ekonomiskās attīstības, tostarp komercdarbības, veicināšanai.

Kā pilsētas informācijas portālu Jurmala24.lv informēja Jūrmalas pilsētas pašvaldības pārstāvji, Jūrmalas teritorijā pašvaldības pārziņā esošo asfalta seguma ielu kopgarums, ieskaitot tiltus, ir 150 kilometru, grants seguma ielas - 83 kilometri, bezseguma ielas - 30 kilometru, bet gandrīz 3,5 kilometru kopgarumā - ielas ar bruģa segumu.

Ceļu remontdarbiem un uzturēšanai nepieciešami apjomīgi finanšu līdzekļi no pašvaldības budžeta līdzekļiem. Vienīgā iela, kuras rekonstrukcijai Jūrmalas pašvaldībai līdz šim izdevies piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu, ir Jūrmalas tranzītiela (Talsu šoseja/Kolkas iela). Pilsētas infrastruktūrai nozīmīgās tranzītielas rekonstrukciju kopumā vairāk nekā sešu kilometru garumā pašvaldība pabeidza pagājušā gada vasarā. Nenoliedzami, izbūvētie rotācijas apļi, luksofori, ietves un veloceliņi Talsu šoseju padara kājāmgājējiem un transportlīdzekļu vadītājiem drošāku, satiksme ir ērtāka, kā arī ierīkotie stādījumi, asfaltētā iela un apgaismojums ievērojami uzlabo pilsētas vizuālo izskatu.

Ceļu, ielu, trotuāru infrastruktūras remontam un asfalta seguma atjaunošanai pilsētas budžetā šim gadam kopumā paredzēti 6,3 miljoni eiro, kas ir par gandrīz diviem miljoniem vairāk nekā 2015.gadā.

"Izvērtējot pirmām kārtām veicamos ielu remontdarbus, tiek ņemta vērā ielas nozīme pilsētas infrastruktūras tīklā, ielas seguma nolietojums, satiksmes intensitāte, jau izbūvētās inženierkomunikācijas," skaidro pašvaldības Būvniecības projektu vadības nodaļas plānošanas inženieris Edgars Sarkanis.

Lai racionāli ieguldītu atvēlēto finansējumu ielu remontdarbiem, jārēķinās arī ar ūdenssaimniecības attīstības projektu, kas ir viens no apjomīgākajiem pilsētā, skaidro Sarkanis. Ūdenssaimniecības projektā darbi tiek veikti pakāpeniski, virzoties centra virzienā, tādēļ arī ielu remontus pašvaldība plāno, savstarpēji saskaņojot darbus, lai tur, kur ielas jau saremontētas, nenāktos strādāt un ieguldīt līdzekļus atkārtoti.

Apjomīgākie līdzekļi pašvaldības budžetā šogad plānoti ielu seguma kapitālajam remontam - 4,3 miljonu eiro apjomā. Pērn ielu kapitālajos remontos no pašvaldības budžeta tika ieguldīti 3,5 miljoni eiro.

Iebraucot Jūrmalā no Ķemeru puses, redzams, ka gandrīz visās maģistrālajās ielās asfalta segums uz brauktuves ir atjaunots. Šogad asfalta seguma virskārtu atjaunos centra virzienā - Asaru prospektā posmā no Talsu šosejas līdz Skautu ielai. Šajā posmā tas ir nolietojies, un uz brauktuves uzkrājas lietusūdens, veidojot satiksmei bīstamas situācijas un bojājot asfaltu.

Druvciemā šogad kapitālais remonts paredzēts Slokas ielā, tāpat tiks remontētas Piekrastes ielas brauktuves - tiks atjaunots asfalta segums ielas posmos, kur jau pabeigta centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas izbūve un kur "Jūrmalas ūdens" pabeidzis savus darbus.

Tāpat asfalta seguma virskārta tiks atjaunota Ventspils šosejas posmā no Darba ielas līdz Jūrkalnes ielai, kas bija vienīgais neatjaunotais posms. Šeit asfalta segums ir nolietojies, uz brauktuves lietus laikā uzkrājas ūdens.

Tie, kuri dodas uz bērnudārzu "Mārīte", dārziņu kooperatīvu "Slocene", garāžu kooperatīvu "Stūre" vai Engures ielu, turpmāk varēs pārvietoties pa sakārtotu ceļu - asfalta segumu atjaunos Nometņu ielas posmā no Skolas ielas līdz Engures ielai. Šī iela perspektīvā tiks izmantota arī jaunuzbūvētās katlumājas apkalpošanai, kas nodrošinās siltumu Kauguru iedzīvotājiem.

Kauguros asfalta segumu atjaunos arī Tērbatas ielas posmā no M.Nometņu ielas līdz Rūpniecības ielai. Šajā posmā plānots atjaunot arī tā sauktās kabatas automašīnu novietošanai. Tiks izvērtēta iespēja paplašināt brauktuvi ielas posmā iepretī daudzdzīvokļu namam Tērbatas ielā 43, lai vietējie iedzīvotāji bez raizēm varētu novietot savas automašīnas, netraucējot pārējiem ceļu satiksmes dalībniekiem, kuri brauc pa Tērbatas ielu.

Posmā no Strēlnieku prospekta līdz dzelzceļam remontēs Kronvalda ielu, kas nodrošina piebraukšanu Pumpuru dzelzceļa stacijai un piekļūšanu Pumpuru vidusskolai.

Slokas rajonā plānots Satiksmes ielas remonts posmā no Artilērijas ielas līdz Ventspils šosejai, kur asfalta segums ir ļoti sliktā stāvoklī - bieži veidojas bedres, plaisas. Šajā ielā ir ievērojama satiksmes intensitāte, tā kalpo kā sabiedriskā transporta maršruts un nodrošina iebraukšanu visapdzīvotākajā rajonā Jūrmalā - Kauguros - un tālāk uz citiem pilsētas rajoniem. Lai sakārtotu infrastruktūru ielas posmā pie Slokas dzelzceļa stacijas, plānoti labiekārtošanas darbi, tostarp tiks izstrādāts projekts autobusu pieturas platformas izbūvei.

Šogad plānots atjaunot asfalta segumu Asaru prospekta posmā no Skautu ielas līdz Mellužu prospektam tajos ielas posmos, kuri pēc ūdenssaimniecības attīstības projekta inženierkomunikāciju izbūves darbiem netika atjaunoti.

Vaivaros remontēs Skautu ielu posmā no Kāpu ielas līdz Asaru prospektam. Šajā rajonā atrodas gan nacionālais veselības centrs "Vaivari", kuru apmeklē daudz pilsētas viesu, gan arī Vaivaru pamatskola, līdz ar to šeit ir intensīva satiksme, tādēļ ielas seguma sakārtošana ir būtiska. Skautu iela kalpo arī operatīvā transporta satiksmei uz veselības centru "Vaivari".

Pilsētas centrālajā daļā ielu remonts plānots ielās, kur ir intensīva satiksme. Dzintaros asfalta segumu remontēs Turaidas ielas posmā no Ormaņu ielas līdz dzelzceļam, kur asfalta segums ir nolietojies, ar iesēdumiem. Savukārt Pilsoņu iela Majoros ir iecienīts maršruts, pa kuru gājēji dodas uz pludmali; tā kalpo arī nobraukšanai uz pludmali pludmales apsaimniekošanas darbu veikšanai, taču ielas segums ir nolietojies, ar iesēdumiem. Tādēļ šogad plānots Pilsoņu ielas seguma kapitālais remonts posmā no Jūras ielas līdz pludmalei.

Asfalta segumu atjaunos Bulduros, Brīvības prospektā, posmā no Vienības prospekta līdz Dārzkopības ielai. Tuvumā atrodas dzelzceļa stacija "Bulduri", slimnīca, viens ielas posms kalpo kā galapunkts pilsētas maršruta autobusiem, līdz ar to šeit ir diezgan intensīva gājēju un autotransporta kustība.

Ņemot vērā Priedaines satiksmes mezgla asfalta seguma nolietojumu (Rīga-Ventspils autoceļš zem Lielupes tilta), tā nozīmīgumu valsta autoceļu tīklā un lielo satiksmes intensitāti, šogad plānots atjaunot asfalta seguma virskārtu Priedaines satiksmes mezgla robežās.

Domājot ne tikai par brauktuvēm, bet arī par gājēju ērtībām, šogad pašvaldības budžetā paredzēts vairāk līdzekļu nekā pērn arī trotuāru izbūvei un atjaunošanai. Piešķirtais finansējums ir 754 tūkstoši eiro. "Plānojot ietvju izbūvi un atjaunošanu, arī šeit prioritāte ir ielas nozīme pilsētas infrastruktūras tīklā, ielas seguma nolietojums, satiksmes intensitāte. Uzlabojumi un labiekārtošana tāpat tiek plānota vietās, kur jau izbūvētas inženierkomunikācijas," skaidro Sarkanis.

Pēc iedzīvotāju ierosinājuma pašvaldība izbūvēs grants seguma gājēju celiņu no dzelzceļa stacijas "Lielupe" perona Rīgas virzienā, lai nokļūšana uz Rīgas virziena peronu iedzīvotājiem būtu ērtāka. To plānots izbūvēt cauri mežam, līdz jau esošajam gājēju celiņam virzienā uz Rēzeknes Pulka ielu.

Trotuāra seguma bojātos posmus atjaunos Dārzkopības ielā - posmā no dzelzceļa līdz Pērkona ielai, kur trotuāra segums vietām ir saplaisājis un izdrupis.

Dzintaru mežaparks ir iecienīta pastaigu vieta gan vietējiem iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem, taču trotuārs Meža prospektā, kas ved gar parku, ir sliktā stāvoklī, nelīdzens, ar iesēdumiem un vietām izdrupis. Tāpēc šogad bruģakmens segumu Meža prospektā posmā no Madonas ielas līdz Rembates ielai atjaunos.

Avārijas stāvoklī ir ietve Jāņa Pliekšāna ielā, kur ir ievērojama autotransporta un gājēju plūsma, bet trotuāra segums ir tādā stāvoklī, ka invalīdiem riteņkrēslā ir apgrūtināta pārvietošanās, tāpat vecāki ar bērnu ratiņiem spiesti iet pa brauktuvi. J.Pliekšāna ielā šogad atjaunos trotuāra segumu posmā no Lienes ielas līdz Jomas ielai.

Droši un ērti varēs nokļūt arī sākumskolā "Ābelīte", jo no Plūdu ielas līdz J.Pliekšāna ielai tiks izbūvēta ietve. Līdz šim bērniem un vecākiem nereti nācās iet pa ielas braucamo daļu, radot bīstamas situācijas.

Pašvaldība remontēs trotuāru pretī dzelzceļa stacijai "Dubulti" - Dubultu prospektā, posmā no Z.Meirovica prospekta Mellužu virzienā. Tiks atjaunots arī trotuārs pieturas vietā, kā arī Dubultu prospekta posmā no Slokas ielas līdz Ceriņu ielai.

Mazajā Nometņu ielā, posmā no Tallinas ielas līdz Lauku ielai, jau pērn tika iesākta trotuāra ar veloceliņu izbūve. Šogad darbi tiks pabeigti, kā arī labiekārtota autobusa pietura virzienā uz centru, gājēju pāreja pie Tērbatas ielas, padarot vidi šajā ielas posmā satiksmei drošāku.

"Sāksim projektēšanu Slokas ielas posmam no Druvciema līdz Valtera prospektam. Šajā posmā nav gājēju celiņa, tādēļ, lai nokļūtu līdz autobusu pieturām, iedzīvotāji nereti spiesti pārvietoties pa brauktuvi," skaidro Sarkanis. "Izbūvējot apvienoto gājēju un velo celiņu, gan cilvēkiem būs ērtāk, gan arī panāksim satiksmes drošības uzlabojumus. Perspektīvā šeit var izveidoties jauns velomaršruts. Ņemot vērā izbūves darbu ievērojamos apjomus, darbus plānots veikt pakāpeniski turpmākos gados."

Tiks izstrādāts arī projekts gājēju celiņa izbūvei no "Latvijas naftas" degvielas uzpildes stacijas Talsu šosejā līdz Ventspils šosejai, lai gājējiem nebūtu jāpārvietojas pa ielas braucamo daļu.

Patlaban, lai nokļūtu uz Ķemeru tīreļa laipām, tāpat uz Ķemeru kapiem, cilvēki spiesti iet pa Tukuma ielas brauktuvi, un tas nav nedz droši, nedz ērti, tādēļ šogad uzsāks projektēšanas darbus trotuāra izbūvei Tukuma ielā no dzelzceļa pārbrauktuves līdz valsts nozīmes autoceļam A10 Rīga-Ventspils (Ķemeri). "Ņemot vērā VAS "Latvijas valsts ceļi" šogad plānotos A10 autoceļa atjaunošanas darbus, kuri skars arī krustojumu ar Tukuma ielu, Tukuma ielas trotuāru pašvaldība varēs izbūvēt pēc projektu savstarpējas saskaņošanas, lai tas tiešām veicinātu satiksmes drošības uzlabojumus Tukuma ielas posmā," uzsver Sarkanis.

Nedaudz vairāk kā 200 tūkstošus eiro pašvaldība paredzējusi seguma remontam un atjaunošanai publiskās vietās pašvaldības bērnudārzos "Zvaniņš", "Podziņa", "Madara", kā arī Dubultu tirgus laukumā.

Turpinās Dubultu tirgus paviljona izbūves darbi, un, lai šī teritorija būtu pilnībā labiekārtota, šogad plānots atjaunot asfalta segumu tirgus laukumā, kā arī gājēju celiņu Slokas ielā gar tirgus laukumu.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu ievērojami vairāk līdzekļu paredzēts jaunu autostāvvietu izbūvei - 143 tūkstoši eiro. Sākotnēji tiks veikta projektēšana, pēc tam plānota autostāvvietu izbūve vairākās vietās pilsētā.

Jaunu, plašāku autostāvvietu plānots ierīkot teritorijā pie brīvdabas muzeja Tīklu ielā Lielupē, jo gan muzejs, gan līdzās esošā Ragakāpa ir pašmāju apmeklētāju un ārvalstu viesu iecienīts tūrisma objekts, atpūtas un pastaigu vieta.

Tīklu ielas galā, kur Jūrmalas osta būvē jahtu piestātni, būvēs vēl papildu autostāvvietas piestātnes apmeklētājiem. Jau šovasar Lielupē notiks regate burāšanā, līdz ar to šeit plānojams liels apmeklētāju pieplūdums.

Jaunu autostāvvietu plāno izbūvēt arī pie Jūrmalas teātra Muižas ielā, kur automašīnu novietošana teātra apmeklētājiem līdz šim bija problemātiska.

Pēc iedzīvotāju lūguma izbūvēs autostāvvietu iekškvartālā starp daudzdzīvokļu namiem Engures ielā 11, 13 un 15. Autostāvvietā būs iespēja novietot vairāk automašīnu, turklāt arī gājējiem pārvietošanās minētajā ielas posmā līdz ar to būs ērtāka un drošāka.

Grantēto ielu asfaltēšanai šogad pašvaldība budžetā ieplānojusi 400 tūkstošus eiro. Šāds finansējuma apjoms dos iespēju asfaltēt Pļaviņu ielu posmā no Tērbatas ielas līdz Ventspils šosejai, kur ir ievērojama satiksmes intensitātē. Asfaltēs arī Leona Paegles ielu posmā no Valkas ielas līdz Raiņa ielai. Projekts jau ir izstrādāts, asfaltēšanu veiks pēc tam, kad šajā posmā būs pabeigti AS "Sadales tīkli" inženiertīklu atjaunošanas darbi.

Tāpat kā katru gadu, pilsētas ielās un iekškvartālos tiks nodrošināti kārtējie ielu seguma uzturēšanas darbi: grantēto ielu uzturēšana, asfalta seguma bedrīšu remonts, ielu seguma remontdarbi pašvaldības iekškvartālos.

"Plānotiem remontdarbiem un izbūvei ielām, kur projekti jau ir izstrādāti, iepirkumi jau veikti, līdz ar to darbus varēs sākt, tiklīdz būs attiecīgi laikapstākļi, piemērotas gaisa temperatūras un apžuvusi zeme," skaidro Sarkanis, "jo ceļa seguma uzklāšanu atbilstoši paredzētajai tehnoloģijai var veikt tikai noteiktos laikapstākļos." Pirmie remontdarbi varētu sākties aprīlī-maijā.

Sarkanis arī piebilst, ka, tāpat kā ik gadu, arī šopavasar pašvaldības speciālisti apsekos ielas, lai, ņemot vērā iedzīvotāju iesniegumus, izvērtētu, kādi vēl uzlabojumi nepieciešami cilvēku ērtībām, kā arī satiksmes drošības un satiksmes organizācijas pilnveidošanai.

Remontdarbu laikā iedzīvotājiem jārēķinās ar satiksmes organizācijas izmaiņām un citām neērtībām, taču ir vērts paciesties, lai pēc darbu beigām plānotās ielas kūrortpilsētā būtu sakārtotas pienācīgā kvalitātē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)