Banner 980x90

Kas notiek cilvēka smadzenēs, apgūstot jaunu valodu?

Pēdējo gadu laikā attīstība neirozinātnes un kognitīvās psiholoģijas pētniecībā ir ļāvusi atklāt virkni pārsteidzošu faktu par to, kas notiek cilvēka smadzenēs brīdī, kad tiek apgūtas jaunas prasmes un zināšanas. Lai arī daļa gūto secinājumu var nebūt pārsteidzoši, ir atsevišķi aspekti, kas spēj izbrīnīt, jo īpaši saistībā ar jaunas valodas apgūšanu. 

Cilvēka smadzenēs darbojas divas "operētājsistēmas" 
Ir saprotams, ka, apgūstot jaunu valodu, mēs arī uzzinām ko jaunu par citu kultūru. Jau šis aspekts maina to, kā lūkojamies uz pasauli un cilvēkiem mums apkārt. Taču tas nav viss. Kognitīvās psiholoģijas pētnieki atklājuši, ka cilvēkiem, kuri prot vairāk nekā vienu valodu, smadzenēs katrām no šīm valodām darbojas atsevišķa "operētājsistēma". Ja mūsu smadzenes būtu dators, tajā vienlaicīgi veiksmīgi darbotos gan Windows, gan Linux. Pārsteidzoši, vai ne?

Valodu pratēji redz krāsas niansētākā veidā 
Ņūkāslas universitātē pētnieki spēruši nākamo soli, pētot valodu apguves ietekmi uz cilvēka smadzenēm. Kā izrādās, cilvēki, kuri pārzina tikai vienu valodu, krāsas redz citādi nekā tie, kuri apguvuši vismaz divas valodas. Bilingvālas personas redz niansētākus krāsu toņus un to pārejas. 

Smadzeņu funkciju nostiprināšana ilgtermiņā
Ja cilvēks visu laiku apgūst jaunu informāciju, tas ļauj smadzenēm ilgāk pildīt savas funkcijas un nodrošina asu prātu. Viens no jaunākajiem pētījumiem norāda to, ka jaunu valodu mācīšanās palīdz novērst smadzeņu funkciju notrulināšanos, ko piedzīvo tie, kuri noveco, kā arī tie, kas cieš no Alcheimera slimības. Papildu valodas apguve liek smadzenēm darboties aktīvāk, proti, to var pielīdzināt savu smadzeņu nodarbināšanai sporta zālē. 

Palielinās smadzeņu apjoms 
Šis, iespējams, ir iespaidīgākais efekts, kādu uz cilvēka smadzenēm rada jaunu valodu apgūšana. Zviedru zinātnieki atklājuši ievērojamas izmaiņas smadzeņu apjomā laikā, kad persona mācās jaunu valodu. 

Ko mēs no tā varam mācīties?
Ņemot vērā šos atklājumus, otras valodas apguvei ir ne tikai psiholoģiski, bet arī bioloģiski ieguvumi, nerunājot par iespējām, kas mums paveras, iemācoties runāt citā valodā. Varam ne tikai rast jaunus virzienus karjeras izaugsmē un izglītībā, bet arī uzzināt daudz ko jaunu par citiem cilvēkiem, kultūrām un valstīm. 

Ja vēl domājat par to, vai apgūt jaunu valodu, nevilcinieties un sāciet jau šodien! Mūsdienās pieejamie angļu, vācu, zviedru, norvēģu un krievu valodas kursi Rīgā ir tikai neliela daļa no tām iespējām, kuras varat izmantot, lai paplašinātu savu redzesloku. Lai izdodas!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)