Banner 980x90

Lieli vai mazi, jauni vai lietoti auto – kāda ir tava pareizā izvēle?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Izvēloties sev piemērotāko automašīnu, pircējs ir nostādīts ļoti plašas izvēles priekšā. Lai arī, šķiet, jauni un lietoti auto šobrīd ir atrodami teju katra vajadzībām, sev ideālo automašīnu atrast ne vienmēr ir viegls uzdevums. Varbūt Tu vēlies sporta auto, bet Tavām ikdienas vajadzībām piemērotāks būtu SUV tipa automobilis? Cik svarīga Tev ir drošība un ekonomija? Vai noskatītais džips maz ietilpst Tavā garāžā? Vai Tev sanāk pabraukt pa lauku ceļiem vai arī Tava auto riteņi praktiski nekad nepamet asfaltu? Šajā rakstā uzzināsi, kā atrast piemērotāko automašīnu, kas piemērota tieši Tev!

Rodi atbildes uz dažiem jautājumiem!
Lai saprastu, kurš auto būtu Tev piemērotākais, un nenāktos vēlāk nožēlot pirkumu, ir svarīgi apzināt savas vēlmes un vajadzības. Zemāk uzskaitīti 7 jautājumi, kuri, cerams, palīdzēs Tev saprast, kas automašīnā Tev ir svarīgākais un uz ko vērts iziet uz kompromisu!

1. Kādu automašīnu Tu vēlies?
Automašīnas ir mūsu personību un dzīvesveida pagarinājums, tāpēc, visticamāk, Tu meklēsi auto, kas visprecīzāk piestāvēs Tev. Lielākā daļa autovadītāju zina, kas viņiem nepatīk, un tas jau sašaurina meklējumus.

Vai Tev ir svarīgi, lai automašīna būtu videi draudzīga, vai galvenais ir, lai tā būtu droša? Es godīgs pret sevi un apzinies tos aspektus, kuru dēļ esi gatavs atteikties no citiem. Vai komforts un praktiskums ir pietiekami svarīgi, lai tu brauktu ar minivenu, vai stereotipi Tev drīzāk liktu iegādāties SUV tipa apvidus auto?

Iespējams, ka Tu meklē aizraujošas braukšanas pieredzi sporta automašīnā? Iztēlojies sevi piedzīvojumiem bagātā nedēļas nogales izbraucienā? Iespējams, ka apvidus džips būtu labāka izvēle.

2. Kādu automašīnu Tev vajag?
Un te Tu attopies realitātē, kur bez kompromisiem diemžēl neiztikt. Lielākajai daļai no mums vēlmēm nākas tapt salāgotām ar vajadzībām. Novērtē savu dzīvesstilu un to, kā noskatītā automašīna tajā iederētos. Ja ir gaidāms ģimenes pieaugums, tad jādomā uz priekšu par braucieniem uz pulciņiem, treniņiem utt. Pēkšņi spēja automašīnā ievietot bērnu sēdeklīti un ievietot lielu daudzumu mantu kravas nodalījumā prioritāšu skalā tiek pabīdītas uz augšu.

Ja Tu esi profesionālis un brauc pie klientiem, iespējams, Tev nepieciešama darba mašīna ar lielu kravas ietilpību, bet, ja šie braucieni ikdienā ir tāli, tad svarīgi, lai auto būtu arī ekonomisks. Jau atkal jāatkārtojas, ka svarīgi ir būt godīgam pret sevi un domāt ilgtermiņā uz priekšu.

Arī tas ko Tu vari atļauties, diktēs Tavu izvēli – varbūt lietoti auto būtu labāka opcija? Budžets ir svarīgs aspekts izvēlēs, un pie tā vēl atgriezīsimies raksta turpinājumā.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


3. Ko Tu pārvadāsi?
Vai Tu automašīnu izmantosi, lai pārvietoties vienatnē, vai tas tiks izmantots ģimenes locekļu izvadāšanai? Ja Tev ir bērni, viņi, visticamāk, ietilps vidēja SUV tipa automobiļa sēdekļu trešajā rindā, bet vai nekas nemainīsies, kad viņi paaugsies? Iespējams, labāk uzreiz izvēlēties lielāku automašīnu ar rezerves vietu salonā. Un, ja arī vecmāmiņa un vectētiņš nereti pievienojas braucienam, milzīgā džipā ar pakāpieniem viņi viegli iekšā netiks, varbūt minivens, kur ietilps viņi visi, tomēr būtu labāka izvēle.

Ja Tu apsver iegādāties zemu sporta auto, pārliecinies, vai Tu un Tavi pasažieri ērti var tajā iekāpt un no tā izkāpt! Ja pirmajā brīdī saproti, ka nē, diez vai situācija nākotnē īpaši uzlabosies. Iespējams, Tu vizini savus klientus. Ja tā, tad ir svarīgi, lai, braucot testa braucienā ar noskatīto sedanu, ērti būtu ne tikai priekšējie sēdekļi, bet arī aizmugurējais sēdeklis.

Arī kravas nodalījuma ietilpība ir jānovērtē pareizi. Ja darbadienās Tev ir jāizvadā bērni, bet nedēļas nogalēs jābrauc uz būvmateriālu veikalu dzīvokļa vai mājas remontam, iespējams, busiņš vai pikaps ar četrām durvīm būtu pareizā izvēle.

4. Kur Tu dzīvo?
Vienalga – jauni vai lietoti auto – viens risinājums jebkuriem braukšanas apstākļiem vēl nav noripojis no konveijera. Lai arī mazs kompaktklases auto ir ideāls pilsētā, tas būs mazāk piemērots sasnigušiem lauku ceļiem. Tāpat jāsaka, ka milzīga džipa parkošana šaurās vecpilsētas ielās nav diez ko jautra nodarbe. Tāpat kā pa tām pašām ielām lēni vilkties jaudīgā sporta automašīnā.

Ja ceļi, kuri ved līdz Tavām mājām, ir sliktākas kvalitātes un ziemā un vasarā retāk uzturēti kārtībā, pilnpiedziņas auto varētu dot pārliecību, ka droši pa tiem varēsi pārvietoties arī lietainās un sniegotās dienās. Dzīvojot nomaļākos lauku apvidos, labāk būtu izvēlēties džipu ar augstāku klīrensu un pazeminātiem pārnesumiem, kas pasargās no iestigšanas kādā dziļākā bedrē vai sliktākā ceļa posmā.

Meklē piemērotu automašīnu pilsētas džungļiem? Šajā lielveikalu stāvvietu un paralēlās parkošanās vidē mazi auto būs vispiemērotākie. Tie parasti arī tērē vismazāk degvielas, kas ir svarīgi, ja pa pilsētu izvēlies braukt nevis ar sabiedrisko transportu, bet gan personīgo auto. Apsver dīzeļa vai hibrīdauto opcijas, tie būs vēl ekonomiskāki!

5. Kāda ir Tava nodarbošanās?
Ne visi no mums var uzturēt vairākas automašīnas, pat ja tie ir lietoti auto, tāpēc jāizvēlas tāds automobilis, kurš spēj pildīt vairākas lomas. Piemēram, ikdienā darba darīšanās Tu dodies savā ekonomiskajā sedanā, kas lieliski pilda savu uzdevumu, bet nesniedz cerēto braukšanas baudu, ceļojot brīvdienās. Iespējams vajag apsvērt sportiskā tipa sedana iegādi ar mehānisko pārnesumkārbu, labām riepām, lieliem diskiem un sportiskāku piekari, kas ļaus iepriecināt savu iekšējo braukšanas entuziastu.

Ģimenes cilvēkiem, kuri ikdienā vizina bērnus, bet brīvdienās dodas slēpošanas ceļojumos, labi piemērotas opcijas ir pilnpiedziņas krosovers vai minivens. Ideālā variantā, ja tas ir aprīkots ar jumta bagāžnieku, kas tiek lietots auto kravas ietilpības palielināšanai.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
6. Ko Tu vari atļauties?
Finansiālās iespējas ne vienmēr tiek korekti apzinātas, jo to, cik varēsi atvēlēt jaunas, mazlietotas vai lietotas mašīnas iegādei, var mērīt dažādos veidos, un tas – kā to nereti dara automašīnu tirgotāji – var nebūt Tev vienmēr izdevīgākais. Viņi parasti cenšas norādīt uz mēneša maksas apjomu, taču Tev būtu jāņem vērā mašīnas kopējā cena, reģistrācijas izmaksas, kā arī degvielas un uzturēšanas izmaksas.

Vienalga, vai Tava opciju redzeslokā ir jauni vai lietoti auto, var pārņemt vēlme mēneša maksas apjomu pastiept tuvāk maksimālajam, lai iegūtu labāku auto. Pirms šādi rīkojies, paturi prātā, vai līzinga procentu apjoms nebūs pārlieku augsts, kas var Tevi novest riskantā finanšu situācijā un ierobežot Tavas iespējas mainīt esošo automašīnu pret citu, kad šāda vēlme parādīsies.

Svarīgi ir arī ik pa laikam paskatīties portālos, kuri tiek izmantoti lietotu auto sludinājumu izvietošanai. Ja būsi informēts par situāciju auto tirgū, Tavas iespējas iegādāties labu auto par izdevīgi cenu palielināsies. Pie jaunu auto dīleriem dažādas akcijas un speciāli piedāvājumi parādās teju vai katru mēnesi, plačos un salonos mazlietoti un lietoti auto regulāri papildina piedāvājumu. Svarīgi ir nesteigties un vajadzības gadījumā pagaidīt, līdz kārotais auto parādīsies aiz apvāršņa.

7. Kad un kur iziet uz kompromisu?
Lai arī perfektā pasaulē Tu atradīsi ideālo auto visām dzīves situācijām, realitātē neizbēgami nāksies iziet uz dažiem kompromisiem. Iespējams, Tu būsi gatavs atteikties no jaunākās multimediju sistēmas un ietaupīt tūkštošiem eiro, apsverot lietotas vai mazlietotas automašīnas iegādi. Ja savā lielajā džipā trešo sēdekļu rindu izmantosi reti, tad, iespējams, prātīgi būtu izvēlēties vidēja izmēra krosoveru, kas ietaupīs kaudzi naudas degvielas izdevumos.

Lietoti auto tiek piedāvāti tādā komplektācijā, kādā tie reiz pametuši rūpnīcu, bet, ja pasūti jaunu auto, apsver iespēju atteikties no kādas dārgas komplektācijas opcijas un iegādāties to atsevišķi kur citur. Pieņemsim, ja minivena pasažieru daļas multimediju izklaides sistēma kā opcija maksā tūkstošus, atsakies no tās, nopērc pāris planšetes un ietaupīsi lērumu naudas. Atkarībā no ražotāja, daļu opciju, piemēram, mūziku, TV ekrānus un jumta bagāžniekus, kuri tiek lietoti auto komforta palielināšanai, ir vērts apzināt neatkarīgās auto darbnīcās – iespējams sanāks krietni ietaupīt.

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com
Jauni vai lietoti auto – ko izvēlēties?
Jauna lieta ir jauna lieta, taču, runājot par automašīnām, mūsdienu nereti spiedīgajā ekonomiskajā situācijā pilnīgi jauna auto iegāde daudziem var nešķist pietiekami pamatota. Iemesli tam ir dažādi – visiem zināms, ka jauns auto zaudē savu vērtību jau brīdī, kad Tu paraksti iegādes līgumu. Tie ir vismaz 10% pirkšanas dienā un, atkarībā no auto ražotāja un modeļa, līdz pat 60% pēc četriem gadiem! Otra lieta, protams, ir to sākotnēji augstā cena. Pat ja izvēlies līzingu, būs jāmaksā vairāk un ilgāk nekā lietotas mašīnas iegādes gadījumā.

Vēl kāds aspekts, kura dēļ ir vērts apsvērt lietas mašīnas iegādi, ir jau iepriekš minētais aprīkojums. Par jaunas automašīnas bāzes komplektācijas cenu mazlietotu auto salonā vari iegādāties tādu pašu, pāris gadu vecāku auto ar pilnāko komplektāciju, kas nozīmē, ka
1.) saņemsi bagātīgu aprīkotu auto, 
2.) nākotnē to pārdodot, tā labāk saglabās savu vērtību.

Mazlietoti un lietoti auto – kur meklēt labākos piedāvājums?
Lietoti auto ir ar savu vēsturi, tāpēc, ja automašīnas īpašnieku nepazīsti personīgi, labāk ir samaksāt nedaudz vairāk, bet veikt pirkumu specializētā salonā. Lietotu auto tirdzniecība Rīgā sastopama teju vai uz katra stūra, bet ne visi piedāvājumi ir vienlīdz izdevīgi un pārdevēji – uzticami. Pirms dodies pie kāda no auto pārdevējiem, noskaidro vai:
• auto placim vai salonam ir laba reputācija klientu vidū un sociālajos tīklos;
• uzņēmums ir jauns vai tirgū sevi ir pierādījis jau ilgus gadus;
• vai mazlietoti un lietoti auto ir ar garantiju;
• vai piedāvāto automašīnu klāsts ir pietiekami liels;
• cik gari ir pieteikuma izskatīšanas un līgumu noslēgšanas termiņi?


Pirms dodies apskatīt savu nākamo spēkratu, velti laiku, lai veiktu priekšizpēti un rastu atbildes uz šiem un citiem sev svarīgiem jautājumiem, kas palīdzes izdarīt pareizo izvēli. Ja esi no cilvēkiem, kuriem nepatīk stundām ilgi sēdēt internetā, bet saņemt konsultāciju no speciālistiem uzreiz, sazinies ar kādu no lielākajiem lietoto auto tirgotājiem, piemēram, BRC Autocentrs un lūdz speciālista padomu, kurš ieteiks piemērotāko automašīnu, vadoties pēc Tavām vajadzībām!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)