Banner 980x90

LPS: Plāni palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15% ir godīgāks risinājums par patlaban plānotajām izmaiņām

Rīga, 9.dec., LETA. Koalīcijas iecere atteikties no minimālajām sociālajām iemaksām, tā vietā palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%, ir godīgāks risinājums par patlaban plānotajām izmaiņām, kas stāsies spēkā nākamgad, aģentūrai LETA atzina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Viņaprāt, atteikšanās no minimālajām sociālajām iemaksām, tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi, ir godīgāks risinājums nekā pašreiz plānotās izmaiņas, kas attiektos arī uz tiem uzņēmumiem, kuriem vispār nav ieņēmumu. "Ja godīgam uzņēmējam kādā brīdī nav darba, nav tirgus, nav ieņēmumu, kā šis uzņēmums var nomaksāt nodokļus? Tādā veidā cilvēks mākslīgi tiek dzīts bankrotā," teica LPS priekšsēdis.

Viņš arī piebilda, ja minimālās sociālās iemaksas tomēr tiks ieviestas, pašvaldību nodokļu ieņēmumus tas būtiski neietekmēs. Turpretī daudzi cilvēku tādējādi zaudētu darbu un ieņēmumus. Koalīcijas iecere atteikties no minimālajām sociālajām iemaksām, tā vietā palielinot mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%, samazinātu tendenci likvidēt darba vietas. Taču arī lielāka nauda pašvaldību budžetos tādējādi, visticamāk, neienāks.

LPS priekšsēdis piebilda - ne tikai valsts uzņēmumos un pašvaldībās, bet arī privātajā sektorā ir darbi uz pusslodzi, līdz ar to minimālās sociālās iemaksas nedrīkst attiecināt uz pilnīgi visiem uzņēmumiem. "Domāju, ka vājā puse esošajā situācijā ir tā, ka metodes cīņā pret nodokļu optimizētājiem ir skārušas arī visus tos, kurus tām nevajadzētu skart. Mēs rosinājām, ka minimālajām sociālajām iemaksām nevajadzētu attiekties uz pašvaldībām un valsti, jo tur nav nodokļu optimizētāji, daļa darbinieku tiešām strādā pusslodzi," teica Jaunsleinis, piebilstot, ka arī koalīcijas pašreizējo priekšlikumu vajadzētu attiecināt tikai uz privāto sektoru.

Viņš norādīja, ka LPS jau savlaicīgi šā gada vasarā vērsās pie Finanšu ministrijas (FM) ar rosinājumu, ka minimālās sociālās iemaksas jāattiecina tikai uz konkrētām uzņēmumu grupām - privāto sektoru vai arī uz mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem nevis visiem uzņēmumiem. Taču FM neizdevās pārliecināt, jo tā uzskatīja, ka nedrīkst būt pārāk biežas nodokļu izmaiņas.

Kā ziņots, pašlaik koalīcijai piedāvāts atteikties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%. Starp valdošās koalīcijas partijām gan joprojām nav vienprātības par atbalstu šim piedāvājumam, jo "Vienotība" nobremzējusi lēmuma pieņemšanu, aizbildinoties ar nepieciešamību vispirms redzēt konkrētu ieceri un aprēķinus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)