Banner 980x90

Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem iesaka pārskatīt naudas plūsmu reizi mēnesī vai nedēļā

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv

Nolūkā sekot līdzi finanšu plūsmai mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) ieteicams pārskatīt naudas plūsmu reizi mēnesī vai nedēļā, biznesa, ideju un viedo tehnoloģiju platformas "Bismart" rīkotajā diskusijā atzina vairāki eksperti.

"PwC" Finanšu un vadības konsultāciju nodaļas pārstāvis Aleksejs Sentuhovskis teica, ka "PwC" līdzšinējā prakse liecina, ka uzņēmēji pēc padoma parasti pie finanšu konsultanta vēršas brīdī, kad ir jau nepietiekamas naudas plūsmas risks.

Tāpēc Ārvalstu investoru padomes valdes priekšsēdētāja un "PwC" valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska atzīmēja, ka MVU sektorā strādājošiem uzņēmumiem naudas plūsmu vajadzētu pārskatīt vismaz reizi mēnesī.

"Visma Enterprise" pakalpojumu piegādes direktore Dace Freimane norādīja - ņemot vērā, ka MVU kopumā ir grūtāk tikt pie finanšu līdzekļiem, kā arī nereti norēķini ir jāveic ne tikai mēneša, bet nedēļas laikā, MVU būtu ieteicams naudas plūsmu apzināt nedēļas griezumā.

Elksniņa-Zaščirinska stāstīja, ka MVU grāmatvedība lielākoties ir nodota ārpakalpojumiem, taču ne visi apzinās, ka šis ārpakalpojums ir funkciju izpilde, nevis finanšu kontrole. Arī Freimane atzīmēja, ka grāmatvedība ir likumu izpilde, bet finanšu vadība ir kaut kas pavisam cits. Tāpēc MVU ir jābūt savam finanšu direktoram. Taču nav ieteicams, ka šo funkciju veic tas pats cilvēks, kurš uzņēmumā pilda arī citus vadības pienākumus.

Nolūkā stiprināt savu konkurētspēju un celt uzņēmuma vērtību Sentuhovskis iesaka MVU salīdzināt savu darbību ar konkurentiem, izmantojot uzņēmējiem pieejamās datubāzes. Tāpat viņš uzskata, ka MVU ir regulāri jāvērtē sava efektivitāte, vērtība un tas, cik interesants uzņēmums varētu šķist, piemēram, investoram.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)