Banner 980x90

NMPD brigādēs bez šofera strādājošie mediķi ir apmierināti ar projekta rezultātiem

Rīga, 5.okt., LETA. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izveidoto dienas brigāžu mediķi, kuri paši vada arī operatīvo transportu, ir apmierināti ar jūnijā sāktā pilotprojekta rezultātiem, šodien žurnālistus informēja dienesta direktore Liene Cipule, atsaucoties uz NMPD veikto aptauju.

Pilotprojektā, kurš noslēgsies gada beigās, piedalījās 38 mediķi, tostarp 33 vīrieši un piecas sievietes. Šo dalībnieku vidējais vecums ir 31 gads, turklāt lielākā daļa jeb 25 no viņiem bija ar trīs līdz septiņus gadu pieredzi dienestā. Septiņi mediķi bija ar pieredzi, kas pārsniedz septiņus gadus, bet seši dienestā strādājuši mazāk nekā trīs gadus.

NMPD Rīgas reģionālā centra vadītāja vietniece Raita Krišjāne informēja, ka pilotprojekta sagatavošanās un izvērtēšanas process bija nopietns un sarežģīts, un tajā iesaistījās daudz dažādu speciālistu. Vienlaikus arī paši projekta dalībnieki tika ļoti rūpīgi atlasīti, piemēram, Rīgā uz dalību projektā brīvprātīgi pieteicās 42 mediķi, bet tikai 29 no viņiem piedalījās projektā.

Krišjāne informēja, ka galvenās prasības pilotprojekta dalībniekiem bija atbilstoša kvalifikācija un vismaz trīs gadus ilgs autovadītāja stāžs. Mediķi, kuri atbilda prasībām, tika īpaši apmācīti, tostarp viņiem tika sniegta darba drošības instruktāža, pārbaudītas ceļu satiksmes negadījumu zināšanas, kā arī operatīvā transporta vadīšanas prasmes un iemaņas.

Kā informēja Cipule, dienestam bija svarīgi analizēt ne tikai pilotprojekta brigāžu kvalitāti un operativitāti, bet arī darbinieku viedokli. Šī iemesla dēļ dienests aptaujājis mediķus, un NMPD veiktajā aptaujā, kurā no 38 dalībniekiem piedalījās 26, atklājās, ka visi aptaujātie ir apmierināti ar darbu pilotprojekta brigādē, turklāt tikai 4% no mediķiem izjuta sabiedrības īpašu attieksmi brigādes sastāva dēļ.

Pēc Cipules teiktā, darbinieki pilotprojektā saskata dažādus ieguvumus pacientiem, piemēram, viņiem tiek nodrošināta kvalitatīva palīdzība un dienas laikā iespējama arī ātrāka palīdzības saņemšana. Tāpat mediķim, kurš ir motivēts un atpūties, ir labāka saskarsme ar pacientiem, sacīja Cipule.

Kā savus lielākos ieguvumus jaunās brigādes mediķi saskatot komandas darba uzlabošanos, tostarp iespēju paļauties uz otru mediķi un spēju organizēt disciplinētu darbu. Mediķi novērtē arī to, ka var strādāt pa dienu un naktis pavadīt mājās, kā arī iespējama izaugsme un augstāks atalgojums.

Vienlaikus, pēc Cipules paustā, mediķi saskatījuši arī dažādus ieguvumus pašam dienestam, tostarp tas palīdzējis nodrošināt resursu racionālu izmantošanu un uzlabot komandas darbu. Tāpat mediķi norādījuši, ka motivēts darbinieks ir milzīgs ieguvums dienestam, kas var palīdzēt uzlabot palīdzības sniegšanas kvalitāti un operativitāti.

Viens no pilotprojekta dalībniekiem Imants Upīts, kurš piedalījās pirmajā pilotprojekta izveidotajā brigādē, sacīja, ka darbu sāka ar nelielu uztraukumu, jo bija bažas par to, kādu aprīkojumu un kuros gadījumos labāk ņemt, bet pavisam ātri šīs bažas izgaisušas un tagad darbs brigādē vairs nesagādājot nekādas problēmas.

Vienlaikus pilotprojekta mediķis Andrejs Aleksejevs, kurš strādāja komandā ar Upīti, sacīja, ka sākotnēji bija dažādas bažas par mašīnas vadīšanu, tostarp par to, kad vislabāk slēgt gaismas signālus. Vienlaikus nekādas problēmas neesot sagādājusi notikuma vietas atrašana, jo mašīnas aprīkotas ar labu navigācijas sistēmu, piebilda Aleksejevs.

Jau ziņots, ka NMPD 1.jūlijā sāka īstenot pilotprojektu, kurā dienas laikā uz izsaukumiem dodas vairākas jauna veida brigādes ar diviem mediķiem, kur mediķi paši vada arī operatīvo transportu. Pilotprojektā tika izveidotas piecas brigādes - trīs Rīgā un pa vienai Daugavpilī un Jūrmalā. Brigādēs strādāja kopumā 38 mediķi, un tās trīs mēnešu laikā izpildīja 1741 izsaukumu, un tikai divos gadījumos bija nepieciešama vēl vienas brigādes palīdzība.

NMPD direktore piektdien žurnālistiem paziņoja, ka dienests ir apmierināts ar pilotprojektu, tāpēc šādas brigādes varētu veidot arī turpmāk.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)