Banner 980x90

Noslēdzies konkurss vidusskolēniem par Raini un Aspaziju

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Novembra pēdējā nedēļas nogalē piecas vidusskolēnu komandas no visiem Latvijas reģioniem piedalījās Latvijas Kultūras kanona konkursa vidusskolēniem 2015-2016 ''Raiņa un Aspazijas idejas un vērtības mūsdienu cilvēku dzīvē un notikumos'' otrajā kārtā, kas notika Jūrmalā.

Kā pilsētas informācijas portālu tīklu Pilseta24.lv informēja konkursa projekta vadītājas asistente Nadīna Rutka, Krāslavas Valsts ģimnāzijas, Ogres tehnikuma, Ogres Valsts ģimnāzijas, Baldones vidusskolas un Brocēnu vidusskolas komandas izcīnīja uzvaru pirmajā, reģionālajā kārtā, kas novembra sākumā notika visā Latvijā.

Gatavojoties konkursa pirmajai kārtai, jaunieši bija sagatavojuši prezentācijas par savām skatuves mākslas performanču idejām, kas tika balstītas uz divām mūsu dižgaru darbos atrastām vērtībām, kas konkursantiem likās svarīgas un nozīmīgas arī mūsdienu kontekstā. Ar savu prezentāciju un argumentāciju pārliecinot žūriju, vidusskolēni ieguva iespēju turpināt konkursu Jūrmalā.

Nometnes pirmajā dienā ar skolēniem strādāja scenogrāfs un režisors Reinis Suhanovs, aktieris un režisors Intars Rešetins, Latvijas Kultūras akadēmijas prorektore akadēmiskajā darbā asoc. profesore Zane Šiliņa, Uldis Cīrulis (DJ Monsta), dramaturgs un režisors Kārlis Anitens un Latvijas Kultūras akadēmijas jaunrades projektu koordinators, režisors Juris Jonelis, iepazīstinot konkursantus ar skatuves mākslas specifiku. Jau otrajā radošās darbnīcas norises dienā jaunieši profesionāļu vadībā strādāja pie savu izvēlēto performanču tēmu attīstības.

Piedošana, citādais, mīlestība un naids, vienpusēja mīlestība, tiesības uz savu Raini un Aspaziju - tik dažādas ir jauniešiem svarīgās tēmas, kas tiek risinātas viņu performancēs. Lielākā grūtība jauniešiem bija ļaut sev izkāpt no sava rāmja, improvizēt un saprast, ka viņi savās izpausmēs var būt pilnīgi brīvi. Paši jaunieši atzīst, ka šīs dienas bija ļoti intensīvas, iespaidiem bagātas, enerģiju un spēku gūstot no iedvesmojošiem lektoriem un apkārt valdošās radošās gaisotnes.

Jaunieši šobrīd ir uzsākuši darbu pie savu iecerēto skatuves mākslas performanču pilnveidošanas, lai konkursa finālā 11. martā Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts" tās varētu rādīt saviem kolēģiem un konkursa žūrijai.

2015./16.mācību gadā ikgadējā Kultūras kanona konkursa moto ir "Raiņa un Aspazijas idejas un vērtības mūsdienu cilvēku dzīvē un notikumos". Konkurss ir iekļauts Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas programmā "PASTĀVĒS, KAS PĀRVĒRTĪSIES". Konkursu organizē Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju un Valsts izglītības satura centru.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)