Banner 980x90

Pabeigta Ķemeru parka pārbūves un restaurācijas būvprojekta izstrāde

Rīga, 27.jūn., LETA. Turpinot Ķemeru attīstības vīziju, pabeigta Ķemeru parka pārbūves un restaurācijas būvprojekta izstrāde, aģentūru LETA informēja būvprojekta izstrādātāja SIA "Livland Group".

Pagājušā gada aprīlī "Livland Group" sāka būvprojekta izstrādi Ķemeru parka pārbūvei un restaurācijai. Kopējā projektējamā parka platība ir apmēram 30 hektāru, tostarp parka teritorijai pieguļošās ielas.

"Livland Group" pārstāve Ance Bērziņa aģentūrai LETA sacīja, ka pagājušā gadā uzņēmums uzvarējis Jūrmalas pašvaldības iepirkumā par Ķemeru parka pārbūves un restaurācijas būvprojekta izstrādi ar piedāvāto cenu 213 000 eiro. "Patlaban šis būvprojekts jau ir saskaņots Jūrmalas būvvaldē un cik mums zināms, Jūrmalas pašvaldība jau gatavojas izsludināt parka pārbūves iepirkumu," sacīja Bērziņa.

Ķemeru parks ir valsts nozīmes kultūras un arhitektūras piemineklis. Izstrādājot labiekārtojuma priekšlikumu, īpaši ņemta vērā parka kultūrvēsturiskā un ainaviskā vērtība, kā arī pamatfunkcijas, kas nodrošina rekreācijas iespējas visām iedzīvotāju paaudzēm. Paredzēts saglabāt parka vēsturiskā plānojuma kompozīciju, balstoties uz 1933.-1936.gada koncepciju, kultūrvēsturiskās un ainaviskās vērtības, to sasaisti ar viesnīcu un blakus teritorijām, radot funkcionālu, harmonisku un arhitektoniski izteiksmīgu vidi, veselīgus un ērtus apstākļus apmeklētāju pilnvērtīgai rekreācijai.

Projektēšanas gaitā "Livland Group" projektētāju komanda izvirzīja vairākus vadmotīvus parka plānojuma metodikai, kas ļauj saglabāt parka kultūrvēsturisko identitāti, telpisko plānojumu un funkcijas.

Ņemot vērā Ķemeru parka specifiku, pārbūves un restaurācijas projekts ir izstrādāts, sadalot parku četrās zonās - "partera" daļa, "aktīvā parka" daļa, "meža parka" daļa un "meža" daļa, kas ir atbilstoši dabas priekšnoteikumiem un saskaņā ar kultūrvēsturisko plānojumu, kā arī palīdz izpildīt visas tehniskās prasības, kas nebūtu iespējamas viena veida teritorijā. Parka sadalīšana atsevišķās zonās palīdz nodrošināt katrai zonai atbilstošas plānošanas, aizsardzības, ierīkošanas un kopšanas prasības.

Parka četrām daļām izvirzītas gan projektēšanas, gan ierīkošanas, gan arī turpmākas apsaimniekošanas ieteikumi un rekomendējošās prasības.

"Partera" daļa būs Ķemeru viesnīcas kultūrvēsturiski un telpiski neatņemama daļa, kas ir vienots ansamblis, veidojot lakonisku un skaidru kompozīciju, ar atvērtu plānojumu, īpaši koptu un autentisku vidi.

"Aktīvā parka" daļa būs telpiski atvērtākā parka daļa ar skaidri nolasāmu kultūrvēsturisko struktūru, ko veido ceļi, apstādījumi, elementi, skatu līnijas un pieslēgumi blakus teritorijām. Šī parka daļa ietver Tukuma ielu, kas ir centrālā parka kultūrvēsturiskā plānojama kompozīcijas ass. Paredzēta pastaigu un aktivitāšu zona - tirdzniecības vietu novietošana, atpūtas zonas ar soliņiem zem centrālas alejas kokiem, Jūrmalas velomaršruta trases sastāvdaļa, apsaimniekošanas un operatīvo un glābšanas dienestu piekļuve, piesaiste nākotnē plānotajam arhitektūras objektam (bijusī peldu iestāde).

Tāpat ir paredzēta bērnu rotaļu laukuma zona, dzeramā ūdens krāns ar vēsturisko repliku "vardīti". Paredzēts arī laukums pie atjaunojamā Ķemeru ūdenstorņa - vieta tūristu grupu pulcēšanai, nelieliem pasākumiem, atpūtas vietai, informācijai ar labiekārtojuma elementiem - soliņiem, atkritumu urnām, informācijas stendiem un veloturētājiem. Vēršupītes tuvumā mierīgai atpūtai vai kā ekspozīciju novietojuma vieta ir paredzēts atpūtas laukums ar nojumi.

Projektā paredzēta arī avota "Ķirzaciņa" un blakus esošā paviljona restaurācija, papildinot atpūtas vietu ar labiekārtojuma elementiem un informācijas stendu. Pie bijušās Peldu mājas paredzēts izveidot vēsturisko simetrisko dārzu - atklātu saulainu parka daļu, kas vēsturiski kalpoja, kā priekšdārzs Peldu iestādei. Plānots saglabāt vēsturisko kompozīciju un telpisko struktūru, veidojot simetrisku dārzu ar ziedošo augu īpatsvaru, kā terapijas veidu, kas ir saskaņā ar kūrorta identitāti. Šī parka daļa kalpo arī kā viena no ieejām parkā un nodrošina diagonālo gājēju kustību.

"Meža parka" daļa būs telpiski daļēji atklāta parka daļa, kur mīsies nelielas atvērtas lauces ar koku puduriem. Šeit izvietojas vairāki kultūrvēsturiskie objekti - "Mīlestības saliņa" ar arhitektūras pieminekli - paviljonu - rotondu, Svētā Pētera un Pāvila Ķemeru pareizticīgo baznīca, apbedījumu vieta Otrajā pasaules karā kritušajiem, tiltiņi, arhitektūras piemineklis "Piemineklis Ķemeru kūrorta dibinātājiem un direktoriem".

"Meža parka" daļas galvenā funkcija ir kalpot kā pārejas zonai starp aktīvo parka daļu un meža daļu, saglabājot kultūrvēsturiskus objektus un parka telpisko ainavisko plānojumu. Plānotie apstādījumi atbilst vietējās floras sortimentam un pietuvināti dabas apstākļiem. Vienlaicīgi šajā parka daļā ir jāsaglabā dabas vērtības - Vēršupīte ar dabiskiem krastiem, vecie koki un to grupas, jāsaglabā sikspārņu un kukaiņu dzīvesvietas un esošie dabas priekšnoteikumi.

Projektā paredzēta "Mīlestības saliņas" atjaunošana un labiekārtošana, laivu piestātnes atjaunošana un arhitektūras pieminekļa paviljons - rotonda restaurācija.

"Meža" daļa būs telpiski slēgta parka daļa, kas faktiski ir mežs ar atsevišķām nelielām laucēm, taciņām un elementiem. "Meža" daļā paredzēts saglabāt pēc iespējas esošo biotopu, akcentējot dabas vērtības un Ķemeru nacionāla parka nozīmi. Šajā parka daļā paredzēta "zaļās" estrādes vieta - esoša lauce meža ielokā, kuru paredzēts attīrīt no pameža, saglabājot esošus kokus un esošas lauces aprises. Lauce tiks izmantota neliela mēroga pasākumiem. Meža daļā paredzēta arī "Putnu dziesmu" vai meža novērošanas taka, kas tiks veidota kā koka laipu taka.

2017.gada nogalē tika pabeigti arī Ķemeru skvēra Tūristu ielā 2A atjaunošanas būvprojekta izstrāde un Ķemeru ūdenstorņa būvprojekta izstrāde. Abi objekti ir cieši saistīt ar Ķemeru parku un veidos vienotu pastaigu un tūrisma maršrutu. Ķemeru ūdenstorņa restaurācijas un pārbūves būvprojektā ir paredzēts to pielāgot jaunu tūrisma pakalpojumu radīšanai - tūrisma informācijas ieguves punkta, divu galeriju un skatu platformu funkcijām, saglabājot tā pamatfunkciju - ūdenstornis. Projekta ietvaros tiks izbūvēta jumta skatu platforma, no kuras paveras skats pāri Ķemeru parka teritorijai.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 2016.gadā parakstīts nodomu protokols starp Jūrmalas domi un uzņēmumu "Park Hotel Ķemeri". Protokols paredz Ķemeru sanatorijas kompleksa atjaunošanu, sākot tajā viesnīcas un rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanu līdz 2019.gada 1.oktobrim, radot vismaz 195 jaunas darbvietas.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja pilsētas domes pārstāve Ieva Aile, pašvaldība, parakstot protokolu, apliecinājusi, ka ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējuma atbalstu sakārtos pieguļošo infrastruktūru - atjaunos vēsturisko Ķemeru parku, izveidos interaktīvu dabas tūrisma objektu, sakārtos ceļus un autostāvvietas.

Tāpat vēstīts, ka līgumu ar "Park Hotel Kemeri" par sanatorijas "Ķemeri" tehnoloģisko atbalstu un objekta rekonstrukciju ir parakstījis Krievijas viesnīcu tīkls "Heliopark Hotels&Resorts". Ieguldījumi sanatorijas rekonstrukcijā būs līdz 20 miljoniem eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)